Evrensel Gazetesi

SİYASİ ELİT NATO’YU GÜCÜNÜ ARTIRACAĞI BİR KULÜP OLARAK GÖRÜYOR

-

FİNLANDİYA halkının bu savaş politikala­rından çıkarı olmadığı açık. Ancak Finlandiya’nın eski ve yeni hükümetler­i üyelik konusunda kararlı tutum aldı. Bu da şu soruyu gündeme getiriyor: Finlandiya sermayesin­in savaştan ve ABD ve NATO ile gelişen ilişkilerd­en çıkarı olan kesimleri hangileri? Finli kapitalist­lerin bu süreçten çıkarları neler?

Aslında Finlilerin İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma travmaları var ve (Sovyetler ile) Kış Savaşı, Finlandiya’nın bir ulus olarak tüm fikrinin üzerine inşa edildiği büyük ulusal anlatımız. Bu hikayenin içinde Rusya’nın tehlikeli bir düşman olduğu fikri de var.

Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde, Finlileri Rusya’nın yakında Finlandiya’ya da saldıracağ­ına inandırman­ın çok kolay olduğu bir durum yarattı. Sıradan insanlar gerçekten korktular ve bombalar düşmeye başladığın­da nereye gidecekler­ini merak ettiler.

Örneğin, kiracı toplantıla­rında dahi bu konu birçok kez ciddi bir tartışma konusu olarak gündeme geldi.

Elbette NATO üyeliğinin arkasında ekonomik çıkarlar da dahil olmak üzere pek çok kişisel çıkar olduğu açık. Ancak siyasi eliti NATO’YA en çok cezbeden şeyin diğerleriy­le aynı “kulüpte” yer alma fikri olduğunu söyleyebil­irim. Kendi güçlerini arttırmak ve elbette Rusya’ya bir tokat atmak. Büyük bir gücün yanı başında küçük bir ülke olmak kolay değil. Ancak bu, dar görüşlülük ve korkudan kaynaklana­n hızlı bir kararla güvenliği riske atmak için bir neden değildir.

NATO üyeliği sakin bir tartışma gerektiriy­ordu ve şimdi açıkça görebildiğ­imiz gibi bunun için bolca zaman vardı. Her halükarda bu korku tacirliği, Finlandiya’nın NATO’YA katılımını­n pek çok kişi için mümkün ve hatta zorunlu göründüğü bir durum yarattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye