Evrensel Gazetesi

GELECEK ENDİŞE VERİCİ GÖRÜNÜYOR

-

İSVEÇ’IN NATO üyeliği de resmileşti ve şimdi den savaş hazırlıkla­rı, silahlanma bütçesinin arttırılma­sı, Rusya ile olası bir savaşa yönelik uyarılar ve NATO tatbikatla­rı yapılıyor. NATO’NUN geçmişteki rolleri göz önünde bulundurul­duğun da, Finlandiya’nın savaşın içine çekilmesi ihti malini düşünüyor musunuz? Bu üyeliğin gelece ğini nasıl görüyorsun­uz?

Çok endişe verici bir gelecek görüyorum. İsveç de toprakları­na Finlandiya’nınkiyle aynı askeri kullanımı verecek olan bir Savunma İş Birliği Anlaşması imzalamak üzere. Aradaki fark, Finlandiya’nın Rusya ile çatışmanın ön saflarında yer alması ve İsveç ya da Norveç’e (Ki zaten Norveç’te DCA yürürlükte) yapılacak herhangi bir saldırının Finlandiya toprakları­ndan geçecek olması.

ABD tarihsel olarak askeri üslerini gücünü arttırmak için kullanmışt­ır. Yerlilerin yaşadığı bölgelerde garnizonla­r kurduğunda ve bu bölgelerin kontrolü için savaşında bunları başarıyla kullandığı­nda da durum böyleydi. ABD bir süper güç haline geldiğinde, askeri üsleri için de aynı şeyi yaptı. Halihazırd­a dünya çapında 70 ülkede 800 askeri üs kurmuş durumda. ABD bu üsleri kurarken aynı zamanda birçok ülkenin yönetimini doğrudan etkileri ve darbeler gerçekleşt­irdi. Benzer şekilde, diğer ülkelerdek­i çeşitli askeri müdahalele­rinin sayısı da son 25 yılda yaklaşık 200 olmak üzere, giderek artmaktadı­r.

Finlandiya’nın, Abd’nin ülkemizde askeri faaliyetle­rde bulunmasın­a izin verdiği ve Abd’nin dünyanın dört bir yanındaki üslerini nasıl kullandığı­nı bildiğimiz göz önüne alındığınd­a, bu fırsatı Rusya’ya karşı harekete geçmek için kullanmak isteyeceği­ne şüphe yok. Abd’nin harekete geçmesi, Finlandiya’nın güvenlik politikası statüsünü barışçıl bir İskandinav ülkesinden, Rusya ile ilişkileri hızla kötüleşen bir Rus sınır devleti statüsüne dönüştürme tehdidinde bulunuyor. Bu son derece tehlikeli bir kumar ve sonuçların­ı çoğu Finli henüz anlamış bile değil. Eğer anlasalard­ı ve doğru bilgilendi­rilmiş olsalardı, Finlandiya’nın üyeliği gerçekleşm­ezdi. Ancak NATO üyelik sürecinin bu kadar aceleye getirilmes­inin ve her türlü eleştirel tartışmanı­n kararlılık­la susturulma­sının nedeni budur. Finlandiya’yı NATO’YA sokmanın tek yolu buydu.

Ancak bu kadar karamsar olmamak için, bu yanıtı ABD için pek de hayra alamet olmayan tarihi bir anekdotla bitireceği­m. Gerçekten de Finlandiya, kısa tarihinde müttefikle­rini seçerken son derece kötü bir muhakeme sergiledi. Her iki durumda da Almanya ile ittifak (1918 ve 1941) Almanya için de olumlu bir sonuca yol açmadı. Belki de

ABD, Finlandiya ile müttefik olmaya karar vermeden önce iki kez düşünmeliy­di.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye