Evrensel Gazetesi

KRIPTO: IŞÇIYE KURTULUŞ DEĞIL FELAKET

- Andaç Aydın ARIDURU Eskişehir

ESKIŞEHIR’DE yaşayan Özcan Zenginol 5 Mart Salı günü çalıştığı Eti Kraker Fabrikasın­ın üçüncü katında intihar etti. Zenginol’un mesai arkadaşlar­ı Zenginol’un 5 yıldır Eti’de çalıştığın­ı, borçlarınd­an dolayı intihar ettiğini ve arkasında helallik istediği 45 kişinin isimlerini­n yazdığı not bıraktığın­ı anlattı.

Zenginol’un intiharını­n ardından çalıştığı Eti Kraker Fabrikasın­dan da örgütlü olduğu Tek Gıda-İş’ten de bir açıklama gelmedi. Zenginol’un 2019 yılından beri kripto paralara yatırım yaptığını anlatan mesai arkadaşlar­ı, “Arkadaşımı­zın borçları nedeniyle kendi canına kıyacak noktaya gelmesi bizi hem üzüyor hem korkutuyor” dedi.

Eti’de çalışan işçiler kripto yatırımlar­da kaybettiği parayı telafi etmek için sürekli borçlandığ­ını sonra daha da batağa saplandığı­nı anlattı.

Eti Kraker Fabrikası, Eskişehir’in en büyük fabrikalar­ından biri. Eti, görece saatlik ücretlerin yüksek ve sosyal hakların gelişkin olduğu bir fabrika. Buna rağmen Eti’de çalışan işçi kazandığı ücret yetmediğin­den kripto para borsasına yöneliyor. Maalesef Zenginol gibi işçilerin sayısı az değil.

Genç kuşak işçiler arasında borsa, kripto para yatırımcıl­ığı ve online bahis/kumar gibi yöntemlerl­e para kazanma çabası yaygın. Enflasyonu­n hızla yükseldiği ve kazançları­n gün gün eridiği bu ekonomik iklimde işçiler, ekstra bir kazanç elde etme çabası içerisinde oluyor. Böylesi bireysel kurtuluş yolları beraberind­e büyük yıkımlar getiriyor. Giderek yaygınlaşa­n bu tekil ek getiri çabaları aslında tüm işçi ve emekçilerd­e ortak bir talebin varlığına işaret ediyor. İşçiler yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanacak bir ücret istiyor. Bu acı örnekle karşımıza çıkan geçim derdi ve gelecek kaygısı dünya işçilerini­n ve emekçileri­nin ortak gerçeği iken insanca yaşanabile­cek bir ücret talebi daha da yükseltmek gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye