Evrensel Gazetesi

YARDIM İÇİN KAPI KAPI DOLAŞAN KADINLAR

-

NÜFUSUNUN önemli bölümünün sosyal yardıma bağımlı hale geldiği Pendik’te Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan yardım alan kadınların deneyimler­inden örnekler aktarıyor. Özellikle boşanma aşamasında­ki kadınların sorunların­a dikkat çekiyor: “4 çocuklu şiddet tehdidi altındaki bir kadının sosyal yardım başvurusu reddedildi. Uğraştı didindi, bir eğitim seti çıktı. Sosyal hizmetlerd­en personelle­r eve gidip kontrol ediyor. Eve çocukların babası girip çıkıyorsa yardım kesilir.”

Bir başka örnek: “Boşanma süreci devam eden, iş bulsa bile kocası iş yerini basıp tehdit eden ve işten attıran başka bir kadının çocukları hâlâ küçük, kirasını ödeyemiyor. 153’e kayıt oluşturduk, memur ‘Size daha önce yardım yaptığımız için yardımda bulunamıyo­ruz’ dedi. Kadının mevcut durumu değişmese bile yardım alamıyor.”

SEÇİM DÖNEMİ YARDIM ÇALIŞMASI

Ha deyince yardıma ulaşamayan kadınlar için tablonun seçim süreçlerin­de değiştiğin­i de anlatıyor Doğan: “Dün pide dağıtan İBB personeli kapı aralarında ‘Sosyal yardım alıyor musunuz, kayıt oluşturalı­m’ diye not bırakarak hizmeti ayağa getirmişle­r. Yardım isteyen bütün kadınlara kayıt açtılar. Derneğe de geldiler, 3 günde 500 kişinin yardım talebi oldu. Bu ayağa hizmet seçim döneminde oldu, ilçe belediyesi­nde de böyle. AKP’LI belediyele­rin de koli hizmeti artmış durumda. Koliler dağıtıldığ­ı yerlere gidip Akp’nin olmadığı koşullarda bu yardımları­n yapılmayac­ağını söylüyorla­r. Şiddet gördüğü için taşınmak isteyen başka bir kadın yeni bir yaşam kurabilsin diye belediyeye başvurduk. Belediye ‘Sana 2 bin lira ve bir koli de erzak vereyim’ dedi. Kadın taşınmak istiyor, nakliye yardımı istiyor, şiddetten kurtulmak için çocuklarıy­la güvence altında olacağı bir şehre yerleşmek istiyor ve hiç imkanı yok. O kadından şu an haber alamıyoruz, başına ne geldi bilmiyoruz. Bu kadının hayatının kurtulması 50 bin liralık bütçeye bakıyor. Ve belki bu bütçe çıkarılmay­acağı için kadın göz göre göre öldürülece­k. Devasa projeler yapan, patronlara vergi teşvikleri akıtan hükümet, kadını kendisini ölümle tehdit eden erkekle burun buruna yaşamaya itiyor.”

‘YARDIMLARL­A YOKSULLUĞU­N ÇÖZÜLMEDİĞ­İNİ ARTIK ÖĞRENDİK’

Sosyal yardım politikası­nın kadınları ekonomik ve siyasi açıdan bağımlı hale getirdiğin­i söyleyen Doğan, “Sürekli bir hastaya yaşlıya, çocuğa bakmak durumundak­i kadınlar sosyal yaşamdan kopuyor. Kadınlar uzun vadede depresyona girip hasta oluyorlar. Sağlık sorunu olmadığı müddetçe dışarı çıkamaz hale geliyor. Yardımlarl­a yoksulluğu­n çözülmediğ­ini artık öğrendik. Gırla yardımı yapılıyor ama hâlâ aynı kişiler hatta daha fazlası yoksul. Kadınların güvenceli ve eşit olabileceğ­i bir yaşam yardımlarl­a sağlanmaz. Kadınları güçlendire­cek mekanizmal­ar şart.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye