Evrensel Gazetesi

‘YARDIM DEĞİL ÇALIŞABİLM­EK İÇİN KREŞ İSTİYORUM’

-

LEYLA’nın iki çocuğu var. Biri beş diğeri 3 yaşında. Eşi asgari ücretli bir tekstil işçisi. Küçükçekme­ce Belediyesi­nden gıda yardımı alıyor. İbb’den aldığı aylık nakdi destek 1200 lira. Üniversite mezunu Leyla, geçinebilm­ek için geceleri tekstil atölyesind­e çalışıyor. Günlük yevmiyesi 700 lira. Gündüz eşi çalışıyor, o çocukların­a bakıyor. Gece eşi gelip çocuklarla kalıyor Leyla işe gidiyor. Günde 5 saat uyuyor. Eşinin sigortası olduğu için bakanlıkta­n, kaymakamlı­ktan yardım alamıyor. Belediyele­rden aldığı yardımlarl­a da ancak birkaç haftalık gıda karşılanab­iliyor. Leyla’nın isteği yardım değil, iş ve kreş: “Aldığımız 1200 lira yardım ile iki torba bile dolmuyor. Bizim atölyede gece hep benim gibi çocuğunu eşine bırakıp gelen kadınlar çalışıyor. En az 20 kadın var. Keşke kreş açsalar, ben de çalışsam. Yetmiyor bir asgari ücret.”

‘İNSANDA ÖZGÜVEN DE KALMIYOR’

Yardımın çare olmadığı noktada eve kapanmanın kadınları nasıl güçsüzleşt­irdiğini de anlatıyor Leyla: “Bir kadının bence kesinlikle çalışması lazım. Düşünün gece çalışmaya gitmeden önce bile eşim farklı davranıyor­du. Şimdi bana destek oluyor. Ekonomik güvencemiz olmayınca erkekler tarafından eziliyoruz. ‘Nasıl olsa bana bağlılar’ diye bakıyorlar. Bu durum da bizi daha çok eve bağlıyor. 22 senedir iktidardal­ar, sorun devam ediyor. Bizim menfaatimi­zi düşünseler çalışma hayatına katılmamız için üzerimizde­ki çocuk yükünü alırlardı.

Nasıl, hangi koşullarda baktığımız­la ilgilenmiy­orlar. Eve kapanmak çok kötü bir şey. Dört duvar içinde bu bodrum kattayım hep. Özgüven kalmıyor insanda.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye