Evrensel Gazetesi

DEVRİMCİ PEDAGOG

- Mumia Abu JAMAL

Uzun yıllar aktivist ve eğitimci olarak faaliyet sürdüren Iyaluua Ferguson, sevgi ve mücadeleyl­e dolu 91 yıllık yaşamının ardından nihayet huzura kavuştu. Iyaluua, 29 Haziran 1932’de Brooklyn, New York’ta Constance Josephine Swan olarak doğdu.

1965 yılında New York Hunter College’dan eğitim alanında üstün başarıyla mezun olduktan sonra, Public School 40’da (Queens İlköğretim Okulu) öğretmen olarak uzun ve başarılı bir kariyere başladı. Orada hayat arkadaşı Herman Ferguson ile tanıştı. Birlikte New York’un devlet okulu sisteminde­ki ırkçılığa karşı savaştılar.

Herman Ferguson 1967’de tutuklandı­ğında Constance, o ve Kara Kardeşliği Geliştirme Derneğinin diğer üyeleri için bir savunma komitesi kurulmasın­ı destekledi. Herman hapisten kurtuldu ve Guyana’ya sürgüne gitti. Constance, onu 29 Haziran 1972’de evlendikle­ri Güney Amerika ülkesine kadar takip etti ve orada Iyaluua adını aldı. Iyaluua Ferguson, Guyana Ulusal Hizmet Yayıncılık Ofisinin başeditörü olarak çocukların eğitimine olan tutkusunu yaşadı ve okul dersleri için eğitim materyalle­ri yazdı, düzenledi ve yayımladı.

Çift 1989’da Amerika Birleşik Devletleri’ne döndüğünde ve Herman hemen tutuklandı­ğında, Iyaluua özgürlüğü için mücadeleye yeniden başladı. Herman, merhum Safiya Bukhari ve Jalil Muntaqim ile birlikte daha sonra siyah siyasi mahkumları­n özgürlüğü için kampanya yürüten bir grup olan “Jeriha Hareketi”ni kurdu. Iyaluua ve Herman, mahkumları­n ailelerini yılda bir kez siyasi mahkumlar onuruna yemekte bir araya getirmek ve onlara yalnız ve izole olmadıklar­ını göstermek için “Yıllık Siyasi Mahkumlar Anma Yemeği”ni düzenledi.

2009 yılında Iyaluua ve Herman emekli oldular ve kızlarının yanında olmak için Kuzey Carolina’ya taşındılar. Iyaluua’nın on torunu ve on üç torun çocuğu vardı. Geçirdiği 91 kıştan sonra atalarının yanına döndü.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye