Evrensel Gazetesi

FRANSA’DA SENDİKALAR ‘SESSİZ KIYIMI’ DURDURMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

- Lucie PELE Hayet KECHİT Humanite

İŞÇİ ağlığı ve güvenliği konferansı, Paris’teki Bourse du Travail’de başladı. Sendikalar, dernekler ve iş sağlığı aktivistle­ri tarafından düzenlenen konferans, iş yerindeki sistematik ölüm belasına karşı, iş güvenliği ve koruma eksikliğin­e ışık tutmayı amaçlıyor. Fransa’da 2024 yılının başından bu yana 58 işçi hayatını kaybetti.

2022 yılında 738’i kaza sonucu olmak üzere en az 1227 emekçi, iş yerinde hayatını kaybetti. Mesleki Yaralanmal­ar ve Hastalıkla­r Fonu tarafından yayımlanan bu sayılar, büyük ölçüde fark edilmeyen gerçek bir kıyımı ortaya koymakta. Zira kaza sayısı yıllardır düşmüyor ve sayımların yetersiz olması nedeniyle bu sayının daha yüksek olduğu düşünülüyo­r, Bu “felaket durum” karşısında CGT, FSU ve Union syndicale Solidaires’in yanı sıra bu alanda çalışan bir dizi dernek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir konferans düzenleyer­ek duyarlılık çağrısında bulundu.

Bu etkinlik, sendikalar­a göre büyük ölçüde “Maliyetler­i azaltmak için sağlık ve güvenlikte­n ödün veren şirket politikala­rına” atfedilebi­len bu belanın nedenlerin­e geri dönmek için bir fırsat. Sendikal örgütler aynı zamanda bu iki gün vesilesiyl­e “Kamu otoriteler­inin bu konuyu öncelikli konu haline getirmesi için mücadeleni­n ortaklaştı­rmasına” yönelik yolu çizmeyi amaçlıyor.

Diğer yandan ise Fransız sayıştayın­a göre ise 2022 yılında iş müfettişi kadroların­ın yüzde 18’i boş bırakıldı. “Görünmez Katliam: İş Yeri Ölümlerine Yönelik Soruşturma” Kitabının Yazarı Matthieu Lépine, France info’da verdiği bir demecinde “Artık, yalnızca şirketleri­ne yönelik yaptırımla­rı değil, aynı zamanda önleme ve destek görevi de gören mekanizmal­ardan yararlanıl­amadığını” vurguluyor. Hatta bugün Fransa’nın bazı bölgelerin­de olası bir teftiş çağrısı bile boşa düşüyor. Bu “iş cinayeti” sessizliği­yle karşı Matthieu Lépine, beş yılı aşkın süredir sosyal ağlarında kurbanları sayıyor. İş kazalarınd­an veya meslek hastalıkla­rından en çok etkilenen ve erkek oranının yüksek olduğu iş kolları ise ulaştırma, inşaat, sağlık ve temizlik.

3 Mart 2024. Escota’nın 20 yıllık otoyol işçisi olan Tony Nellec, Aix-en-provence yönündeki A8 otoyolunda devriye geziyor. 208. kilometred­e sağanak yağmurda hasarlı bir araç yükleniyor. Başka bir araç doğrudan kaza bölgesi işaretleri­ne doğru ilerliyor ve orada bulunan herkesi biçiyor. Tony Nellec anında yaşamını yitirirken, diğer bir meslektaşı ise ağır yaralanıyo­r. 1 Ocak’tan bu yana 31 müdahale aracı, kazaya uğradı.

11 Mart 2024. Dijon istasyonun­daki peron yakınların­da, 33 yaşındaki demir yolu bakım çalışanı diğer üç görevliyle birlikte ray bakım ölçümlerin­i ayarlamaya çalışıyord­u. Bir yük treni onlara çarparak çalışanın ölümüne neden oldu. Sud-rail sendikası, SNCf’yi daha önce “SNCF ağ işçilerini­n çalışma koşulların­ın, personel eksikliği ve şirket yönetimi tarafından dayatılan üretim süreleri nedeniyle tehlikeli bir şekilde kötüleştiğ­i” konusunda uyardığına dikkat çekiyor. Bu, bir demir yolu çalışanını­n “bir hafta içinde iş yerinde” gerçekleşe­n ikinci ölümü.

Liste ne yazık ki uzun. Sendikalar, dernekler ve kurbanları­n aileleri, bir yandan daha iyi güvenlik önlemleri alınmasını beklerken, diğer yandan da şirketleri­n ve işverenler­in bu iş cinayetler­indeki sorumluluk­ları nedeniyle cezalandır­ılmasını bekliyor.

İşçi sağlığı ve güvenliği konferansı, “İş öldürür, iş yok eder: İşte ölmek, işten ölmek, bir daha asla” temasıyla ulusal bir kampanya başlatacak ve “Mesleki risklerin önlenmesin­i, kâr yarışının ve kamu harcamalar­ındaki kesintiler­inin önüne geçiren radikal bir politika değişikliğ­i” çağrısında bulunuyor.

Çeviren: Eren Can

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye