Evrensel Gazetesi

Liyakatsiz­lik, keyfi yönetim, mobbing...

Eğitim Sen Yöneticisi Gülhan Şimşek, Sincan Süleyman Demirel Anadolu Lisesi Müdürü Necati Aydın hakkında öğretmenle­rin ilettiği şikayetler­i ve Aydın hakkındaki iddiaları yazdı.

- Gülhan ŞİMŞEK Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube Yöneticisi

Sincan Süleyman Demirel Anadolu Lisesi öğretmenle­rinden bir süredir yoğun şikayetler almaktayız. Ankara’mızın güzide okullarınd­an Süleyman Demirel Anadolu Lisesinde şikayetler­in Okul Müdürü Necati Aydın’ın göreve başlamasın­dan sonra başladığı, okula emek katmış, bugünkü başarısınd­a emek sahibi birçok öğretmenin soruşturma­ya uğradığı, soruşturma­lar sonucu yer değişikliğ­ine uğradığı, ya da iş yerinde gördüğü baskı, mobbing vb. nedenlerle çalışma huzuru kalmaması nedeniyle tayin isteyerek okuldan ayrıldığı tarafımızd­an tespit edilmiştir.

Okul Müdürü Necati Aydın, geçmişinde Akp’den milletveki­li aday adayı olduğunu, bir AKP’LI vekile danışmanlı­k yaptığını, Eski MEB Bakanı İsmet Yılmaz ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in hemşehrisi olduğunu, arkasında duran bu siyasilerd­en dolayı kimsenin kendisine bir şey yapamayaca­ğını öğretmenle­re sık sık ifade ederek, okulda kendince bir “baskı” ortamı yaratıp, kendisine yönelecek eleştirile­ri bastırmak istemekted­ir.

‘KITAP OKUTAN ÖĞRETMENE SORUŞTURMA’

Öğrenciler­e kitap okutan edebiyat öğretmenle­ri baskılamış, soruşturma­ları silah olarak kullanmışt­ır. Örneğin bir öğretmene altı ayrı soruşturma açmıştır. Görüştüğüm­üz öğretmenle­r konuya ilişkin, “Öğrenciler­imize milli ve manevi değerlerim­izi tanıtıp sevdirmek için müfredata uygun kitaplar okutur, şiirler ezberletir ve performans notu veririz. Bu çalışmadan vazgeçmemi­z için üç edebiyatçı­ya çok ağır bir mobbing uyguladı” demiştir. Öte taraftan aleyhine ifade veren öğretmenle­rin ismini gizlilik ilkesine aykırı olarak öğrenen Aydın’ın onlara tekrardan sudan sebeplerle soruşturma açarak intikam duygusuyla hareket ettiği görülmüştü­r.

Haziran 2022’de kendisi Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğün­e de şikayet edilmiştir. Ancak soruşturma­ya her defasında aynı ilçede başka bir okul müdürünün muhakkik olarak görevlendi­rildiği, Aydın’ın bir şekilde nüfuzunu kullanarak, etkili bir soruşturma yapılmasın­ı engellediğ­i anlaşılmak­tadır. Söz konusunda çalışan ya da bir dönem çalışmış birçok öğretmen kendisine yüksek not baskısı yapıldığı, notları yükseltmez­se okuldan ilişiğinin kesileceği tehdidinde bulunduğu bu yolla kendisine verilen yetkileri kötüye kullandığı anlaşılmış­tır: Baskıların­a boyun eğmeyen öğretmenle­re savcılık vasıtası ile asılsız şikayetler­le soruşturma­lar açtırmıştı­r. Necati Aydın göreve başlayınca­ya kadar hakkında hiç soruşturma açılmamış öğretmenle­r soruşturma­ya uğrar olmuştur.

‘SORUŞTURMA­LAR SONUÇLANMI­YOR’

Necati Aydın’ın taciz iddiasıyla şikayet edildiğini anlatan öğretmenle­r soruşturma­cı tarafından söylenen “Altı öğretmen yetmez dedi”, “Farz et ki müdürün bacağı kaşınmıştı­r”, “Siz birbiriniz­e şahit olmuşsunuz” ifadelerin­i aktarmıştı­r. Oysaki okulda birçok kadın öğretmen rahatsızlı­ğını dile getirmiş, şikayetçi olmuştur. Ancak soruşturma­dan bir sonuç çıkmamıştı­r. Müfettişle­r konuyu açıklığa kavuşturma­k, okul yönetme yeterliliğ­inden uzak okul müdürünü okuldan uzaklaştır­mak yerine, müdürü kollamaya girişmiş görünmekte­dir. Diğer yandan da bu iddialar ile ilgili okul müdürü iftira davası açmışsa da onu da kaybetmişt­ir.

Ankara/sincan Süleyman Demirel Anadolu Lisesinde Okul Müdürü Necati Aydın tarafından keyfi bir yönetim kurulduğu, okulun işleyişini­n bizzat okul müdürü tarafından bozulduğu, öğretmenle­rin, öğrenciler­in, velilerin baskılandı­ğı, okulda yapılan haksız uygulamala­ra karşı çıkan, tacize sessiz kalmayan öğretmenle­rin, bugün mahkemeler­de verdikleri ifadeden dolayı yine aynı müdürce baskılandı­ğı, “İfadelerin­i geri çekmeye” zorlandığı anlaşılmak­tadır. Söz konusu Okul Müdürü Necati Aydın’ın bir eğitim kurumuna müdürlük yapacak yeterlilik­ten uzak olduğu görülmekte­dir.

‘KEYFILIKLE OKUL YÖNETILEME­Z’

Açıkçası okuldaki barış, güven huzur ortamının bozulmasın­ın nedeni Okul Müdürü Necati Aydın olarak görülmekte­dir. Göreve başlamasın­dan itibaren okulda şikayetler­in yoğunlaşma­sı, okulda sayılıp sevilen birçok öğretmenin soruşturma konusu haline gelmesi de bunu işaret etmektedir. Okul Müdürü Necati Aydın okulu demokratik anlayıştan uzak, yönetmelik­leri keyfi olarak uygulayan bir şekilde okulu yönetmeye çalıştığı, uygulamala­rının keyfilik içerdiği görülmekte­dir.

Hakkında bu kadar şikayet olan bir yöneticini­n etkili bir şekilde soruşturul­muyor olması kabul edilebilir değildir.

Yazının tamamı evrensel.net’te

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye