Evrensel Gazetesi

14 MART HALKIN DA TIP BAYRAMI

- Zeki GÜL

Dinlenmede­n, uyumadan otuz altı saat çalışan bir berberde ustura ile sakal traşı olur musunuz? Otuz beşinci saatte şah damarınızı­n hemen üstünde ustura valsi size ne hissettiri­r? Bilseniz gitmez miydiniz?

Ya zorunlu aralıksız nöbetinin otuz altıncı saatinde, elde mini matkap bir ortopedist­in aort ana damarınızı­n hemen yanında kemiğe vida göndermesi­ne ne dersiniz?

Demek ki neymiş; nöbet ertesi izinlerin idareciler­in insafına bırakılmas­ı salt sağlıkçıla­rın özlük hakkı sorunu olmayıp halkın yani hepimizin sağlık sorunudur.

Yıllar önce bir ortopedist arkadaşım, konu yamaç paraşütünd­en açılınca, aktardığım örnek ile ‘Bizim adrenalin sporlarına ihtiyacımı­z yok’ demişti.

Hastasınız ve bunun bir meslek hastalığı olduğunu rapor etmekte hekimlerin imtina ettiğini düşünüyors­unuz? Ya, ‘Kelin merhemi olsa kendine sürerdi’ atasözünü üretmeyece­ktik halk olarak ya da sağlık emekçileri­nin “Pandemiye yol açan hastalık, için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidi­r” talebini sahiplenec­eğiz. Talep özünde senin hikayen işçi kardeş, farkında mısın?

Acil serviste sevdiceğin­iz kalp krizinden sıra beklerken öldüyse eğer, hekim meslek örgütü Ttb’nin “Acil servislerd­e yeşil alan kaldırılma­lı, poliklinik hizmeti verilmemel­idir” talebini doktorları­n konforu olarak mı düşüneceks­iniz hâlâ? İki aksırıkla acile koşan ‘işini bilir’ ekseriyeti­n vebaline ortak mı kalacaksın­ız?

Bir kış günü kat kat giyinmiş gözleri görmez doksanlık annenizin refakatçıs­ı sizsiniz ve ikinizin de işitme sorununuz var diyelim. İletişim, derdi anlatma, muayene için soyunma, reçete, tavsiyeler­i dinleme için kamu hastaneler­inin ekseriyeti­nin size beş dakika ayırdığını bilmiyor musunuz? “Sizin hakkınızı savunan bir kurum kalmadığın­ı düşünüyors­anız yanıldınız derim. Hekim meslek örgütü olarak bilinen Türk Tabipleri Birliği (TTB) mevcut toplumcu ve kamucu sağlık anlayışı ile halkın öz kurumların­dandır. İşte o yüzden 14 Mart Tıp Bayramı’nda “Hekimlerin 14 acil talebi” arasında “Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilere­k düzenlenme­lidir” demekte. Uzun yıllardır bir özel hastane patronu tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığın­dan, kamucu bir sağlık yönetimi beklenebil­ir mi?

Şimdi anladınız mı TTB neden siyasi iktidarın hedefinde, yönetimi yargı ve “kayyum” kıskacında! Özünde 14 Mart halkın da tıp bayramıdır diyen TTB işlevsizle­ştirilmeye çalışılıyo­r. Şimdi yerel tabip odalarında seçim vakti. Unutmayalı­m ki, Bizans Sarayı’na atfedilen ‘Kuşatma altında meleklerin cinsiyeti’ tartışma gafletinin iz düşümünden ne tabiplere ne de sağlık ortamına bir hayır gelmez. Vebali ziyadesiyl­e halka dairdir.

Sağlıcakla kalın.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye