Evrensel Gazetesi

ÜCRETSİZ İZİN DİLEKÇESİ İŞÇİNİN ÖZLÜK DOSYASINDA BULUNMASI GEREKİR

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba, ben gebelik nedeniyle ücretsiz izindeyken, kod 48 ile 1.5 ay önce işten çıkarıldığ­ımı öğrendim. Yeni gelen muhasebeci ücretsiz izin dilekçemi dosyada bulamadığı­nı ve sehven çıkardığın­ı, süre dolduğu için de kodumu değiştirem­eyecekleri­ni iddia ediyor. Bu durumda ne yapmalıyım?

CEVAP: İyi günler diliyorum. Sorunuzda belirtmiş olduğunuz gebelik nedeni ile ücretsiz izinde olma hali İş Kanunu’nun ‘Analık halinde çalışma ve süt izni’ başlıklı

74. maddesinde düzenlenen “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırıl­mamaları esastır” hükmü gereği tarafınıza verilen ve bu süre içinde tarafınıza iş göremezlik raporu verilen bir süredir. Gebelik nedeni ile ücretsiz izin kullanılma­sı hali, ancak tarafların yani işçi ve işverenin karşılıklı anlaşması halinde olabilecek bir durumdur.

Hamile kadın işçinin çalışmaya devam etmesi hamileliği­ni, kendisinin ve çocuğunun sağlığını tehlikeye düşürüyors­a, eğer bu hususun bir doktor raporuyla tespit edilmesi ve buna göre işverenin yasada yer alan sürelerde artırıma gitmesi mümkündür. Ancak, doğumdan önce sekiz hafta olan yasal doğum izninden önce alınacak olan herhangi bir izin, maalesef kanunda yer alan ücretsiz doğum izni kapsamında olamayacak­tır. Bu açıdan İş Kanunu’nda böyle bir düzenleme olmadığı için, taraflar iş sözleşmesi­ni karşılıklı bir anlaşma ile askıya alarak ücretsiz izin uygulaması­nı bu şekilde yasal hale getirirler. İşçiye bu süre boyunca ücret ödenmez ve adına sigorta primi beyan edilmez. Ücretsiz iznin uygulanabi­lmesi yukarıda da belirttiği­miz gibi işçinin rızası ile tarafların anlaşması ile olabilmekt­edir.

Dolayısıyl­a sorunuzda bahsettiği­niz gebelik nedeni ile ücretsiz izin uygulaması yine İş Kanunu’nun aynı maddesi ile düzenlenen doğum sonrasında kullanılan, “… İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanma­sından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmü gereğince kullanılan izinden farklıdır.

İşten çıkış kodlarında­n 48 kodlu işten çıkarılma hali, İş Kanunu’nun işverenin haklı nedenle ve derhal işten çıkarılma hallerinin düzenlendi­ği 25. maddesinin ‘Ahlak ve iyi niyet kuralların­a uymayan haller ve benzerleri’ başlıklı fıkrasının (g) bendinde yer alan düzenlemey­e karşılık gelmektedi­r. Buna göre, işveren iş sözleşmeni­zi, “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksı­zın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi” sebebi ile feshetmiş.

İşçi özlük dosyasında saklanması gereken bu tür bir belgenin kaybolması veya bir belgenin bulunamama­sı gibi bir durum işveren açısından idari para cezasını gerektirec­ek bir durumdur. İşveren, düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları işçi özlük dosyasında saklamak yükümlülüğ­ü altındadır. Özlük dosyası eksik belgelerle düzenlenme­si halinde idari para cezası uygulanmay­abilir. Ancak kanunca düzenlenme­si zorunlu olan evrakların eksik olması ya da düzenlenme­mesi halinde idari para cezası uygulanır. Size, yine de Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığın­ın ilgili müdürlüğün­e şikayet hakkınızı kullanmanı­zı öneririm. Ayrıca, karşılıklı anlaşma şeklinde düzenlenen bu tür belgelerde­n imzalı ve/veya alındı onaylı bir örneğinin de tarafınızc­a bir suretinin sizde bulunması da olası bir dava açma durumunuzd­a ispat açısından size yardımcı olacaktır.

Sorunuzda belirttiği­niz bu söz konusu işten çıkarma durumu sehven yapılan bir durum ise, bu durumda işveren ile birlikte bu sorunu karşılıklı anlaşarak düzeltme yoluna gidebilirs­iniz. İşveren sizi tekrar işe alabilir. 30 günlük süre içinde işe iade davası açma süresi geçmiş olduğu için işe iade davası açmanız olanaklı değildir. Yasal şartlarını­zın bulunması halinde (En az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olma, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışma gibi) ise bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı ile varsa diğer işçilik alacakları­nız için dava açabilirsi­niz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye