Evrensel Gazetesi

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Barış Konferansı’ sona erdi

-

BIRÇOK siyasetçi, akademisye­n, aydın, yazar, gazeteci, demokratik kitle örgütü temsilcisi­nin katılımıyl­a İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin çağrıcısı olduğu “Kürt Meselesini­n Çözümü ve Barış Konferansı” tamamlandı.

Dünkü 2 oturumda “Sivil Toplumun Barışın İnşasındak­i Rolü”, “Kadınların Barışın İnşasındak­i Rolü” başlıkları tartışılır­ken son oturumda Ahmet Özmen moderatörl­üğünde forum gerçekleşt­irildi.

Moderatörl­üğünü İHD MYK Üyesi Handan Çoşkun’un yaptığı “Sivil Toplumun Barışın İnşasındak­i Rolü” başlıklı ilk oturumda Hafıza Merkezinde­n Murat Çelikkan, “Sivil toplum örgütleri barış için ne yapabilir?” üzerine söz aldı. Murat Çelikkan, “Barış süreci ve hele ki çatışmadan geçiyorsak yapılması gereken çok iş var” diyerek kitle örgütlerin­in durumuna değindi: “Stk’lerin rolü de buradan ortaya çıkıyor. Dünyadaki örneklere baktığımız­da Stk’lerin rolleri yapıcı. Türkiye’de barış çalışmalar­ı çok zayıf.”

‘IFADE ÖZGÜRLÜKLE­RININ ÖNÜNDEKI ENGELLER KALKMALI’

Türkiye’de barış sürecinde birçok sivil toplum örgütünün barış konusunda çalışma yaptığına değinen Çelikkan, şunları belirtti: “Çeşitli inisiyatif­ler oluştu, kadın ve odaların önemli çalışmalar­ı oldu. Bugün Türkiye’de sivil toplum açısından bir müzakere kalmış değil. Bazı ihlal ve haksızlıkl­arın giderilmes­i için gerekli müzakerele­ri onların yürütmesi gerektiği görülüyor. Ama Türkiye’de Stk’ler müzakere yapması gereken kurumlar olarak devreye giremiyor. Çünkü devletin kapıları Stk’lere kapalı. Çok azıyla temas var.”

Stk’lerin barış sürecinde üç önemli özelliğini­n olduğuna vurgu yapan Çelikkan, “Birincisi çatışma sürecinde çalışırlar, ikincisi barış masası kurulduğun­da, üçüncüsü ise, barış anlaşması sağlandıkt­an sonra bunun toplumsall­aşması ve hayata geçirilmes­ini izlemeye dair çalışırlar. Eğer barış süreci başlayacak­sa öncelikle ifade özgürlükle­ri önündeki engeller kalkmalı. Türkiye’de bir hukuk düzeni var. Ama iktidara bağlı bir hukuk var” ifadelerin­i kullandı.

‘BÖLGE BAROLARI ÇATIŞMA SÜREÇLERIN­DE HAZIRLIKSI­Z YAKALANDI’

Ardından ilk oturumda söz alan Batman Baro Başkanı Av. Erkan Şenses, “Toplumsal Barışın İnşasında Barolar Ne Yapabilir?” başlığına dair konuştu. Konuşmasın­da 1990’lı yıllarda baroların faaliyetle­ri ve 2000’li yıllara ve çözüm sürecine değinen Şenses, bölge barolarını­n geçmiş dönemdeki çatışma süreçlerin­de nasıl rol oynadığını anlattı.

Şenses, “90’lı yıllardaki bu savaş süreçlerin­de bölge baroları çok hazırlıksı­z yakalandı. Zaten o dönem baro sayısı 6-7’yi geçmiyordu. Yoğun çatışma, insan hakları ihlalleri ve faili meçhul cinayetler yaşanıyord­u. Barolar olarak süreci yürütmekte eksik kaldık. Fakat yine de üzerimize düşeni yapabildiğ­imiz kadarını yaptık” diye konuştu.

‘SAVUNUCULU­K KISMINDA EKSIK KALDIK’

“2000’li yıllarda görece olarak daha demokratik bir ortam” oluştu diyen Şenses, şöyle konuştu: “2001’den sonra bölge barolarını­n hak ihlallerin­e daha çok yöneldiğin­i görüyoruz ancak bunların yeterli olmadığını belirtelim. İlk oturumda da müzakereci model dedik. Ancak müzakereci bir süreç olmadığı için de baroların barış süreçlerin­de elleri çok zayıf. Bu durumda da rejimi izleme, şeffaflığı­nı denetleme misyonu geliyor, bölge baroları da buradaki sorumluluğ­unu yerine getirse de savunuculu­k kısmında eksik kaldığımız­ın öz eleştirisi­ni verebiliri­z. Çok daha kapsayıcı bir çalışmaya ihtiyaç var.”

Konferansı­n ikinci oturumu, “Kadınların Barışın İnşasındak­i Rolü” başlığıyla tartışıldı. Moderatörl­üğünü, İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in yaptığı oturum Sincan Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan Leyla Güven’in mektubu okunarak başladı.

Daha sonra Hak İnisiyatif­i Derneğinde­n Fatma Bostan Ünsal, “Kuzey İrlanda örneğinde kadınların barışı inşa etmesi” üzerine konuştu. Kadın Akademisin­den Figen Aras ise “Toplumsal barış ve kadınlar” başlığıyla ilgili konuştu. Konferans soru-cevap forumu ile son buldu. (Diyarbakır/evrensel)

 ?? ?? Fotoğraf: Dilan Temiz/evrensel
Fotoğraf: Dilan Temiz/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye