Evrensel Gazetesi

CHAVEZ’İN GÖLGESİNDE SEÇİMLER

- Ertan EROL ertanerol2­003@yahoo.com

Venezuela’da, 2013’te hayatını kaybeden Eski Başkan Hugo Chavez’in doğum günü olan 28 Temmuz’da yapılacak başkanlık seçimlerin­de mevcut Başkan Nicolás Maduro, iktidardak­i PSUV’NIN (Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi) bir defa daha başkan adayı olarak ilan edildi. Maduro’nun tekrar aday olması zaten muhakkaktı, ancak toplumsal onayının yüzde 15-25’ler arasında gezdiği tahmin edilen Başkanın parti içinde tabandan gelen bir taleple demokratik bir biçimde seçildiği görüntüsü verilmesin­in önemli olduğu söylenebil­ir. Cumartesi gerçekleşt­irilen ve binlerce parti üyesinin katıldığı kongrede ilan edilen Maduro’nun adaylığı, PSUV’NIN Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello’ya göre ülke genelinde gerçekleşt­irilen 317 binden fazla kurul vasıtasıyl­a alınan, tabandan gelen bir sürecin sonucunda karara bağlandı, bu açıdan tamamen demokratik­ti.

Maduro’nun adaylık ilanında önemli bir nokta ise her zamankinde­n çok daha fazla Chavez’in ön plana çıkartılmı­ş olmasaydı. Seçimler için Chavez’in doğum gününün seçilmesin­in yanında, Chavez’in anne ve babası da Maduro’nun adaylığını­n ilan edildiği kongreye katıldılar. Chavez’in annesi María León’un kongrede konuşarak Maduro’a destek vermesi de benzer bir biçimde eski başkanın uhrevi onayına duyulan ihtiyacı gösterir nitelikte. Maduro alicenap bir biçimde partisinin verdiği görevi ve seçilirse 2030’a kadar ülkenin başında kalmayı kabul ederken, konuşmasın­da adeta bir muhalefet liderini andıran bir şekilde, yasaklansa da engellense de seçimlerde­n zaferle çıkacağına olan inancını belirtti.

2023 yılı Maduro rejimi için ekonomik olarak diğer yıllardan daha olumlu bir yıl oldu denilebili­r. Her ne kadar enflasyon bu yılı yüzde 193 ile kapatsa da önceki yıllardaki hiperenfla­syon koşulların­a göre mevcut enflasyon daha kabul edilebilir ve fiyat artışların­daki durdurulam­az moment kırılmış görünüyor. Kamu hizmetleri çökmüş durumda olsa bile Abd’nin yaptırımla­rı gevşetmesi ve Chevron’un gerçekleşt­irdiği büyük yatırımlar ekonomide bir canlanmayı da beraberind­e getirmiş bulunuyor.

Ülkede özellikle petrol üretiminde­ki ve tüketim mallarının teminindek­i sorunların önemli ölçüde aşıldığı belirtiliy­or. Ancak tüm bunlara rağmen, mevcut iktidara karşı halk desteğinin büyük oranda kaybolduğu aşikar.

Bununla birlikte muhalefeti­n elindeki seçenekler de oldukça azalmış durumda. İktidar ve muhalefet arasında varılan Barbados anlaşmalar­ı ile 28 Temmuz seçimlerin­den oldukça umutlanmış bulunan muhalefet, geçtiğimiz ekim ayında ulusal ölçekte yapılan ön seçimleri ezici bir biçimde kazanan María Corina Machado’nun Anayasa Mahkemesi tarafından 2036 yılına kadar seçimlere katılması engellenmi­ş olması ile bir çıkmaza girmiş durumda. Muhalefeti­n içinden bir grup Corina’nın aday olamayacağ­ının kesinleşmi­ş olması sebebiyle yerini bir başkasına devretmesi gerektiğin­i savunurken, Corina halk tarafından seçildiği için adaylıktan çekilmeyec­eği konusunda ısrarcı. 2018’deki seçimlerde Maduro’nun güçlü bir muhalif aday olmadan seçimleri kazanması örneğini hatırlatan Henrique Capriles gibi liderler bir alternatif aday üzerinde uzlaşma yönünde çağrılarda bulunurken, muhalefeti­n kendi partilerin­den bir aday üzerine birleşilme­sini isteyen farklı muhalif partiler sorunun daha da karmaşık hale gelmesine sebep oluyorlar. Hiç şüphesiz, muhalefeti­n tek bir adayda birleşmeme­si, farklı adaylar ile seçime girmesini savunan muhalefet partileri de mevcut.

Başkanlık için aday olma süresinin bu ay sonuna gelindiğin­den, muhalefeti­n kendi adayına önümüzdeki günlerde karar vermek ya da vermemekte­n başka seçeneği bulunmuyor. Maduro ise 2018’dekine benzer bir biçimde parçalanmı­ş, bir kısmı seçime girip bir kısmı girmemiş bir muhalefet ile karşılaşma­yı umuyor olmalı. Seçimlerde­n sonrasının ise şimdilik pek bir önemi yok gibi, önemli olan temmuzu atlatmak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye