Evrensel Gazetesi

GAZZE DENİZİNDE İSRAİL LİMANI

- Wael KANDİL Al Arab Al Cedid

SIYONIST varlığın deniz sınırların­ı, inşası Washington tarafından üstlenilen ve “ılımlılık ekseni” olarak adlandırıl­an Arap başkentler­i tara fından finanse edilen Gazze denizindek­i yeni bir İsrail limanını da kap sayacak şekilde genişletme sürecindey­iz. Bu eksen aynı zamanda Ne tanyahu’nun 2014 yılında, işgal devletinin Yahudiliği­ne ilişkin kararın ka bul edilmesini kutlarken, İsrail ve şimdi “ılımlılık kampı” olarak tanımla nan Arap ülkelerini bir araya getiren “yeni bir bölgesel ittifak” ilan ettiği zamanki fikriydi. Bu eksen şimdi Arap siyasetini kontrol ediyor ve Arap devrimini ve işgale karşı direniş projelerin­i ortadan kaldırmayı kendine görev ediniyor.

Biden’ın, 31 binden fazla insanın hayatına mal olan Filistin halkına yönelik beş aylık İsrail-amerikan saldırısın­ın kurbanları­nın yüzde 72’sini temsil eden her bir Filistinli çocuk ve kadının öldürülmes­inin ana ortağı olmasına rağmen, sahte bir insani maskeye bürünmüş bu hamlesine ilişkin uyarı ve endişe sesleri yükseliyor. Bazıları (insani) liman fikrinin, kötü niyetli bir yerinden etme planını gizlediğin­e inanırken, Kahire’den Mısır’ı zayıflatma­k ve onu Refah kara geçişi kartından mahrum bırak mak istedikler­ine dair feryatlar yükseliyor.

Öte yandan Biden, Refah kara geçişinin gerekli rolü oynayamama­sı nedeniyle Gazze’ye yardım getireceği­ni iddia ederek projesini kabul et tirmeye çalışırken insani aldatma oyununu oynamaktan vazgeçmiyo­r. Böylece tek çözüm Kıbrıs’tan gelen sevkiyatı tamamen İsrail gözetimi altındaki bu yüzer liman olacak. Roket bombardıma­nı ve açlıkla öldüren el ile ilaç ve gıda taşıdığını iddia eden el aynı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye