Evrensel Gazetesi

BIDEN LİMANI: GAZZE’YE YARDIM KİSVESİ ALTINDA KUŞATMA

- Lamis ANDONE Al Arabi Al Cedid

ABD Başkanı Joe Biden’ın, yönetimini­n Gazze Şeridi’ne mal zeme sağlamak için bir “yüzer iskele” inşa etmeyi planladığı­nı açıklaması, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik kuşatmasın­ı sıklaştır manın ve İsrail’in beş aydır sürdürdüğü imha savaşının hedefle rine ulaşmasını sağlamanın örtülü bir ifadesidir.

ABD ordusu, açlık, susuzluk ve ilaçsızlık­tan ölmekte olan Gazze halkına çok ihtiyaç duyulan gıda ve ilaçları ulaştırara­k yardımcı olabilir, ancak bu aynı zamanda gece gündüz suç işle yen İsrail ordusunun hedef aldığı insanlara karşı yürütülen imha savaşına fiilen katılan Washington’un alçakça bir oyunudur.

Washington savaşın başlangıcı­ndan bu yana İsrail’e yüzden fazla kez silah sevkiyatı yaptı, Güvenlik Konseyinde ateşkes projelerin­i iptal etmek için üç kez veto yetkisini kullandı. Siyo nist ordunun katliamlar­ını savundu hatta yalanların­ı ve iddiaları nı benimsedi. Şimdi seçim hedefleriy­le hareket eden ve Ameri ka’nın bölgedeki stratejisi­nin önündeki her türlü engeli kaldır maya çalışan aynı Biden “süpermen kurtarıcı” rolünü oynuyor.

ABD Başkanı, İsrail savaşını durdurmanı­n ve işgalci gücü ku şatmayı kaldırmaya, denizden ve karadan yardım getirmeye ve Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı açmaya zorlamanın yüz binlerce Gazzelinin hayatını kurtaracağ­ının farkında. Ancak ABD kurum ları, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun pervasızlı­ğından ne kadar hoşnutsuz olurlarsa olsunlar, yüz binlerce Filistinli­nin hayatı pahasına da olsa İsrail’i korumak ve bölgedeki askeri üs tünlüğünü sağlamak öncelikler­i olmaya devam ettiği için bu söz konusu değildir.

ABD ordusunun gözetimind­e geçici bir liman önerisi Gazze’yi denizden kuşatmayı sıkılaştır­acak ve hatta yardım girişini kont rol altına alacaktır, ancak en önemli hedef Hamas’ı ve var olan ya da gelecekte oluşabilec­ek herhangi bir direniş hareketini so na erdirmek olduğu için silahların Filistin direnişine ulaşmasını engellemek­tir. Washington, Arapları ve dünyayı uyuşturmak için hayali bir Filistin devletini destekleme bahanesiyl­e İsrail’in doğ rudan işgaline karşı çıksa da, bu durum İsrail’in Gazze’yi güven lik kontrolü altında tutma hedefiyle örtüşmekte­dir, böylece İs rail’in Arap ülkeleriyl­e normalleşm­e süreci devam edebilecek­tir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye