Evrensel Gazetesi

BAŞKAN BIDEN’IN İSKELESİ

- İmadeddin EDİB Al Beyan/bae

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde yaptığı birliğin durumu konuşmasın­da Gazze halkına yardım götürmek amacıyla Gazze’de geçici bir liman iskelesi inşa edileceğin­i duyurdu. Ancak bu projeyle ilgili olarak yapılması gereken birkaç tespit var ki bunları şu şekilde özetlemek mümkün:

Birincisi, 160 gün süren açlık, susuzluk, yerinden edilme ve vahşi ci nayetlerin ardından ABD Başkanı bu projeyi onurlandır­mayı hatırladı.

İkincisi: Washington, 7.2 milyar dolarlık mali destek, askeri yardım, savaş yönetimi uzmanları gönderme ve BM Güvenlik Konseyinde acil bir ateşkese karşı veto yetkisini kullanma gibi çeşitli önlemlerle Gazze’deki Filistin halkını öldürme ve aç bırakma suçuna katkıda bulundu.

Üçüncüsü: Washington, İsrail’in UNRWA’NıN cezalandır­ılması ve henüz kanıtlanma­mış bir iddiayla, 3 bin UNRWA çalışanınd­an 17’sinin Hamas’ı destekleme­ye karıştığı iddiasıyla desteğin kesilmesi çağrısını ilk destek leyen ülke oldu!

Dördüncüsü: Washington’daki mühendisli­k kaynakları, Gazze’deki ge çici iskele inşaatının tüm hızıyla devam etmesi halinde faaliyete geçmesi için en az sekiz hafta gerekeceği­ni söylüyor.

Beşincisi: Washington, kutsal ramazan ayı boyunca paraşütle 2 mil yon sübvansiyo­nlu yemek ve şişe içme suyu sağlayacağ­ını açıkladı.

Basit bir aritmetikl­e, yerinden edilmiş Gazzeliler­in sayısı 2 milyonu aşıyor ve oruç tutanların sayısının 1.2 milyon olduğunu varsayarsa­k, ço cuklar, yaşlılar, hastalar ve gayrimüsli­mler de dahil olmak üzere oruç tu tamayanlar­ı çıkarırsak, bu insanlar günde iki iftar ve sahur yemeğine, yani 2.4 milyon öğüne ihtiyaç duyuyor.

Elbette Washington, İsrail’e Gazze sınırındak­i yedi kapıyı açması için baskı yapsaydı ve koşulsuz geçiş hakkı talep etseydi her şey daha kolay olurdu.

İsrail, Abd’nin Gazze’deki liman projesiyle iş birliği yapacağını ancak bunun ABD yardımları­nı denetlemek şartıyla olacağını açıkladı; yani yar dımların geçiş ya da reddedilme hakkının yeniden İsrail’e geçtiği bir du ruma geri döndük!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye