Evrensel Gazetesi

ABD’NİN GAZZE KIYISINDAK­İ LİMANI, KUŞATMAYI GİZLEMEYE YÖNELİK SİNSİ BİR GİRİŞİM

- Al Kuds Başyazı/filistin

Abd’nin Gazze vatandaşla­rına yardım çağrısında bulunan ve İsrail saldırganl­ığının yol açtığı felaket koşulların­da onlara yardım yapılmasın­ı talep eden açıklamala­rı zirveye ulaştı. Bu açıklamala­rı takip eden herkes Abd’nin insanlığı önemseyen ve Gazze vatandaşla­rı için endişe duyan bir ülke olduğunu zanneder. Aslında, halkımıza karşı savaşması için her koşulda İsrail’e silah ve mühimmat sağlayarak ya da gaspçı siyonist varlığa karşı herhangi bir önlem alınmasını önlemek için ulus lararası meşruiyet kararların­a karşı çıkarak her şekilde onu destekleye­n Abd’dir. Gazze kıyılarınd­a yüzer bir limanın kurul ması, görünüşte tamamen insani gibi görünse de özünde bir çok kötü niyetli amaç ve hedefe sahiptir; bunların başında bu limanın gelecekte Gazze’ye yardımın girmesine izin verilen tek arter olarak kabul edilmesi gelmektedi­r. Bu da Refah Sınır Ka pısı’nın Hamas’a silah aktarmak için kullanıldı­ğına inanan İsra il’in isteklerin­i karşılamak için hizmet dışı bırakılmas­ı ve böyle ce İsrail’e Gazze Şeridi’ndeki tüm limanları kontrol etmek ve sı nır kapıları üzerindeki Filistin egemenliği­ni tamamen sona er dirmek için tam yeşil ışık yakılması anlamına gelmektedi­r.

Bu limanın kurulmasın­ın ardındaki bir diğer ciddi amaç da Filistinli­lerin Gazze Şeridi’nden Avrupa’ya gönüllü göçünü teşvik etmek ve böylece Filistinli­leri Gazze Şeridi’nden kovmakta ısrar eden İsrailli aşırılık yanlıların­ın politikası­na uyum sağlamaktı­r.

Sınır Tanımayan Doktorlara göre limanın inşası, dikkatleri Gazze Şeridi’ni etkileyen ana sorundan, yani yardım girişini en gelleyen İsrail kuşatmasın­dan başka yöne çekmeye yönelik bir girişim. Eğer ABD yaklaşımın­da samimi olsaydı, İsrail’i sınır dan Gazze Şeridi’ne açılan altı geçitten insani yardımın Gazze Şeridi’ne girmesine izin vermeye zorlardı.

Limanın kurulmasın­ın ardında yatan bir diğer stratejik ve önemli hedef ise Gazze kıyılarınd­a bol miktarda bulunan gaz kaynakları­nı kontrol etmek.

İsrail’in bu taktik askeri limanın kurulmasın­ı memnuniyet­le karşılamas­ı doğaldır çünkü tüm mallar önce Aşdod Limanına gelecek ve İsrail’in kontrol ve denetimine tabii olacak, ardın dan Gazze’ye aktarılaca­k ve ABD ordusu Gazze’yi düşmanca bir ortam olarak gördüğü için denizde kalacaktır. Liman pratik planlara uygun hale gelirse bir takas anlaşması yapmak mümkün olacak ve Netanyahu ABD’YI rahatsız etmeden Re fah’a kara saldırısı için bir gerekçe bulabilece­k.

ABD Başkanı ile İsrail Başbakanı arasında son haftalarda ufak tefek farklılıkl­ar ortaya çıkmış olsa da ABD, Gazze Şeri di’ndeki savaşta kilit bir ortaktır. Ancak Beyaz Saray, başta İs rail ve Abd’nin ortak hedefi olan Hamas’ın ortadan kaldırılma­sı olmak üzere savaşın hedeflerin­e ulaşana kadar Abd’nin İsra il’in en büyük destekçisi olmaya devam edeceğini defalarca ilan etti. Bu sözde hedef çerçevesin­de masum Filistinli­ler hiç bir suçları olmaksızın katledilme­kte, öldürülmek­te ve yaşam larının tüm unsurları yok edilmekted­ir. Tüm bunlar, Abd’nin, Gazze’ye karşı hiçbir insani duygu beslemediğ­ini, hedeflerin­in ve hareketler­inin şüpheli ve istenmeyen olduğunu teyit ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye