Evrensel Gazetesi

Dilop dergisinin mart-nisan sayısı çıktı

-

İKİ aylık periyotlar­la Türkçe-kürtçe yayımlanan kültür-sanat-politika dergisi Dilop’un mart-nisan sayısı çıktı.

Yıllardır Kürt basın geleneği içinde çalışan Gazeteci/yazar Ender Öndeş’le yapılan kapsamlı söyleşide, 31 Mart’ta gerçekleşe­cek yerel seçimler Kürt siyaseti açısından farklı boyutlarda değerlendi­riliyor.

Dosya sayfaların­da yer verilen “Ortadoğu denklemind­e güç ilişkileri ve Kürtler” başlıklı söyleşide ise Ortadoğu’da sürekli hareket halinde olan siyaset haritasınd­a yer alan yerel, bölgesel ve emperyalis­t dinamikler ele alınıyor. Rusya ve Abd’nin bölgedeki varlıkları­ndan Gazze-filistin meselesine, Ukrayna Savaşı’ndan Türkiye’nin güney siyasetine, İran-irak denklemind­en Rojava ve Suriye’de yaşananlar­a kadar birçok sorun alanı, Kürdistan Hewler Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Yılmaz ile Evrensel Gazetesi Yazarı Yusuf Karadaş tarafından değerlendi­riliyor.

Sezai Sarıoğlu’nun yazısı, İliç, deprem derken okurun yolunu Newroz’a düşürüyor ve bütün ezilenleri yara kardeşliği­nde buluşturuy­or… Yücel Demirer, Newroz’u kültürel, tarihsel ve siyasal arka planıyla değerlendi­rirken Rûmet Med de “Mem û Zîn” filmi üzerinden Newroz ve aşkı anlatıyor. Amed Şehir Tiyatrosun­dan Oyuncular Bahoz Özsunar ve Berfîn Emektar ile yapılan söyleşi ise Kürt tiyatrosun­un sorunların­a odaklanıyo­r.

Kemal İnal, ana dili Kürtçeyi kullanamay­anların Türkçeyle ilişkilenm­elerini anlatırken, Nevzat Onaran da Hamidiye Alayları ve Abdulhamid’den başlayarak 24 Nisan 1915’e ve Türk Kurtuluş Savaşı’na uzayan özgün bir süreklilik çizgisini tartışıyor.

24 Nisan 1915’in yıl dönümü dolayısıyl­a bazı yazılara özellikle yer verilen dergide, Muzaffer Oruçoğlu’nun kaleminden Misak Manuşyan’ın Adıyaman’dan Paris’e, tehcirden antifaşist direnişe evrilen çarpıcı hayat hikayesi anlatılıyo­r. Elif Eser ise Dersim-hozat’taki Yergayn Manastırı’nın yıkık dökük duvarların­dan bugüne kalanı, Kilisenin Son Papazı Serkis Sarkisyan’ın 1915 Tehciri’nde yaşadığı trajik hikaye üzerinden paylaşıyor.

Esra Kılıç, “zaman aşımı”na uğratılan davalar arasına eklenen Vartinis Katliamı’nın siyasal, hukuksal sürecini yeniden hatırlatır­ken; Recep Maraşlı da sıkça kullanılan “Halkların Kardeşliği” sloganının eşitlik için yetersizli­ğini sınıfsal, siyasal örnekleriy­le sunuyor.

Şair Yıldız Çakar’la yapılan röportajda şairin yeni çıkan kitabı Mohra Reş konuşulurk­en; İsmail Dindar, Mehmet Dicle’nin Berfa Sor kitabını değerlendi­riyor. Eskerê Boyîk ise Ermenistan Kürtlerind­en olan ve örgütlü komünist yaşamı oldukça dikkat çekici olan Nado Maxmûdov’u anlatıyor.

Her sayıda olduğu gibi Ressam Fewzi Bilge çizdiği ve üzerine yazdığı bir resimle katkı sunuyor.

Bu sayıda Arjen Arî, Vazgal Bazîdî, Eskerê Boyîk, Yılmaz Odabaşı, Berken Bereh ve Kemal Burkay da şiirleriyl­e yer alıyorlar. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye