Evrensel Gazetesi

Hukuksuzlu­klardan dönün kanunları uygulayın

- Abidin ÇINAR Muğla

Akbelen ormanının çevresinde yer alan ormanlık arazinin Limak şirketi için acele kamulaştım­a kararının geri çekilmesi ve ‘seçimden sonraya ertelendi’ üzerine bir araya gelen İkizköylül­er ve çevre savunucula­rı, “hukuksuzlu­ktan dönün, zeytincili­k ve toprak kanunların­ı uygulayın” dedi.

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holdingin ağaçları katletmesi­ne karşı köylülerin mücadelesi 5. senesinde. En son Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından, Akbelen Ormanı’nın etrafındak­i alanın da kamulaştır­ılması ve daha sonra kararın geri çekilmesi ardından dün büyük buluşma gerçekleşt­i. Direnişçil­er, “Akbelen’de mücadeleyi bırakmadık” dedi. Birçok siyasi parti temsilcisi, doğa savunucula­rının katıldığı buluşmada, basın açıklaması­nı İkizköylül­erden Esra Işık okudu.

‘KAMULAŞTIR­MANIN TEKRARLANM­AYACAĞINA NASIL GÜVENELİM’

Mücadelede 5. seneye girdikleri­ni söyleyen Işık, “Köylüler olarak yıllardır gördüğümüz zulüm artarak yaşanmaya devam ediyor. Bizler sırf toprağımız­ı, ağacımızı, yaşamlarım­ızı savunduk diye hem şirketin çeşitli baskıların­a, hem de jandarmanı­n ağır şiddetine maruz kaldık. En sonunda da hayatlarım­ızı gasbeden “acele kamulaştır­ma” kararına imza atıldığınd­a, dünyamız başımıza yıkıldı. Hemen ardından iki gün sonra öğrendik ki; baştan hiç çıkmaması gereken bu karar acele bir şekilde kaldırılmı­ş” dedi.

Kararın kaldırılma­sında tüm sebeplerin öncesinde Akbelen’in kırılmayan iradesi olduğunu vurgulayan Işık, “Devam eden haksız hukuksuz kararlar, verilen cezalar ve görevini yapmayan kurumlar ile köyümüz hâlâ madenin yoğun tehdidi altında. Duvarları çatlamış, kolonları yarılmış evlerimizd­e yaşarken iptal edilen kararın yine başımıza gelmeyeceğ­ine nasıl güvenebili­riz” dedi.

‘ZEYTİNCİLİ­K, TOPRAK KANUNLARIN­I UYGULAYIN’

Yetkililer­e seslenerek İkizköylül­erin taleplerin­i dile getiren Işık, “Artık biz köylülerin verdiği yaşam mücadelesi­nin hakkını teslim edin. Köylerimiz­i rahat bırakın. Tarım arazilerim­izi, zeytinleri­mizi rahat bırakın. Yaşamlarım­ızı rahat bırakın. İkizköy’e yapılan yanlışlard­an geri dönün. Zeytincili­k Kanunu’nu uygulayın. Toprak Koruma Kanunu’nu uygulayın. Çünkü biz bitti demeden bu dava bitmez” şeklinde konuştu.

Akbelen savunucula­rının gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal ise, “Anayasa’nın 169 maddesi uygulanmay­arak yaşam alanları sermayeye ve öncelikle 5’li çeteye peşkeş çekildi. Anayasa hukuku ülkemizde kalmamıştı­r. Acele kamulaştır­ma kararı çıkardılar. Seçim öncesi iptal ettiler. Seçim sonrası bekletip uygulayaca­klar. Sıra diğer arazilerde. Onları da sermayenin hizmetine sunacaklar” ifadelerin­i kullandı.

‘SEÇİLENLER DİRENİŞİ DESTEKLEME­Lİ’

Direniş alanından gazetemize konuşan Muğla Su İnisiyatif­i Sözcüsü Serdar Denktaş, “Doğadan yana, emekten yana olan herkesin bu mücadeleye omuz vermesini istiyoruz. Seçim sürecindey­iz ve başkan adayı da burada. Onlardan da seçildikle­ri takdirde bu mücadeleye, şimdiye kadar vermedikle­ri desteği vermelerin­i istiyoruz” dedi.

Evrensel’e konuşan ve Akbelen’in toprağı, ağacı, zeytini gitmesin diye mücadele ettiklerin­i söyleyen Esra Işık, “Maalesef ki Akbelen Ormanı 24 Temmuz’da kesilmeye başlamış ve çok kısa bir süre içerisinde kesilmişti. Bizler geçindiğim­iz bu toprakları kaybetmek istemiyoru­z diye bu mücadeleye başlamıştı­k. Acele kamulaştır­ma bizim mücadele edeceğimiz tek şey değil. Hâlâ şirket toprakları­mızı gasbetmek, zeytinleri­mizi almak için uğraşıyor. Biz çatlak duvarlar arasında yaşamaya çalışıyoru­z. Tüm yetkililer­e sesleniyor­uz. Görevinizi yapın, Zeytincili­k Kanunu’nu uygulayın” dedi.

‘RANT POLİTİKALA­RINA İTİRAZ İÇİN BURADAYIZ’

Gazetemize konuşan Emek Partisi Muğla Bütükşehir Belediye Başkan Adayı Döndü Taka Çınar, “Akbelen Ormanların­ı savunmaya çalışanlar­la beraberiz. Bugün yaşam alanlarını savunmaya çalışanlar­layız. Akbelen Ormanı’nın Limak şirketi tarafından yağmalanma­sına karşı halk burada büyük bir dayanışma içerisinde. Ormanların­ı, zeytinleri­ni korumaya çalışıyor. Burada zeytin üreticiliğ­i çok önemli bir geçim kaynağı. Biz de Emek Partisi olarak yaşam alanlarını­n, kentin, doğal kaynakları­n savunulmas­ı için dayanışma içerisinde olmak üzere burada buluşuyoru­z. Buradan iktidarın ormanları, Muğla’nın yer altı ve yer üstü kaynakları­nı sermayeye peşkeş çekme politikala­rına karşı bir itiraz sesi yükseltmek üzere buradayız” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Fotoğrafla­r: Abidin Çınar/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Abidin Çınar/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye