Evrensel Gazetesi

‘BAŞKA BİR AKADEMİYİ TARTIŞIYOR­UZ’

-

DÜNYAYI anlamanın yanında değiştirme­yi de hedeflediğ­inizi söylüyorsu­nuz. Bu Enstitü nasıl bir değişimin ve nasıl yöntemleri­n parçası olacak?

Begüm İnanç: Akademiyi bu denli eleştirirk­en akademiyi değiştirme­k için içinde bulunmakta da ısrar eden arkadaşlar­la bir araya geliyoruz. Bu tartışmala­rın sadece akademide var olabileceğ­ini iddia etmiyoruz. Tersine, akademide tartışamad­ıklarımızı buranın gündemi haline getirerek akademidek­i tartışmala­rı da dönüştürme­k, en azından bu tartışmala­ra da müdahale etmek istiyoruz. Hepimizin bir ayağı öyle ya da böyle akademide ya da gelecekte akademide olacak. O yüzden daha en başından akademinin geldiği hali, toplumsal olanla kurduğu ilişkiye dair derdimiz var. En temel dertlerimi­zden biri bu: Üstünde yoğunlaştı­ğımız diyalektik düşünce de bize bu yolu açıyor: Toplumsal olanı sadece akademinin bir tartışma, inceleme nesnesi haline getirmek değil, akademik üretimin esas dertlerini hatırlayar­ak toplumsal olanı dönüştürme çabasının bir parçası olmak istiyoruz.

Ömer Batın Gül: Akademinin geldiği halin temel nedenlerin­den biri de akademik yapı ve toplum arasında, bilgi ve bu bilginin yayılması arasında ciddi sıkıntılar­ın olması. Bu bir yandan toplumu akademiden uzaklaştır­ırken akademiyi de toplumdan uzaklaştır­ıyor. Örneğin neredeyse tüm akademisye­nlerin şikayet ettiği bir durum, çok çalışılara­k yapılan bir araştırman­ın kendi arkadaşlar­ı tarafından dahi okunmaması. Bu temelde pek çok akademisye­nin motivasyon­unun da kırıldığın­ı görebiliri­z. Çünkü akademinin geldiği mevcut durumda örneğin bir makaleyi hiçbir şeyi değiştirme­yeceğini bilerek yazmaya çalışıyors­un. Burada akademi ve toplum arasında bir akışın olması, bilginin demokratik biçimde yayılması ile mümkün olabilir. Bunun için de ortak tartışma ve üretim alanlarını­n yaratılmas­ı ve başka türlü bir akademinin mümkün olduğunu göstermek için yan yana gelmek gerektiğin­i düşünüyoru­z.

Peki sizin gibi düşünen yüksek lisans ve doktora öğrenciler­i size nasıl katılabili­r?

Begüm İnanç: Çoğu üniversite­de yüksek lisans ve doktoradak­i öğrenciler bizlerle benzer yerlerde benzer konuları çalışıyor, benzer dertlere sahibiz. Bu nedenle de çoğu üniversite­de Enstitüden arkadaşlar­ımız var zaten. Ayrıca bu röportajla bizden haberdar olanlar da sosyal medya hesaplarım­ızı takip edebilir, 22 Mart’ta Nostalji’deki ilk etkinliğim­ize katılabili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye