Evrensel Gazetesi

Herkes sandıklara sahip çıkmalı

Seçim güvenliğin­e ilişkin tehdit ve kaygıları konuştuğum­uz DEM Parti’nin YSK Temsilcisi ve Batman Milletveki­li Mehmet Rüştü Tiryaki, iktidarın seçimi kaybedeceğ­ini bildiği için hukuk dışı yollara başvurduğu­nu söyledi. Tiryaki sandığa sahip çıkma çağrısınd

- Dilan TEMİZ Diyarbakır

BÖLGEDE SEÇİM ÇALIŞMALAR­I ANTİDEMOKR­ATİK UYGULAMALA­RLA SÜRÜYOR:

Yerel seçimlere sayılı günler kala bölgede pek çok kentte seçim çalışmalar­ı da antidemokr­atik bir ortamda sürüyor. Kamu kurumu görevliler­inin Akp’nin seçim çalışmalar­ında yer alması, binlerce asker ve polisin ikamet etmediği adreslere kaydedilme­si, olağan dışı seçmen hareketlil­iği ve daha pek çok seçim güvenliğin­i tehdit edecek uygulamala­r sürüyor.

Seçim güvenliğin­e ilişkin ciddi tehdit ve kaygı uyandıran bu uygulamala­ra dair önlemleri DEM Parti’nin YSK Temsilcisi Batman Milletveki­li Mehmet Rüştü Tiryaki ile konuştuk.

‘60 BİN CİVARINDA GÜVENLİK PERSONELİ VAR’

İktidarın demokratik bir yarışa girerse pek çok yerde kaybedebil­eceğini bildiğini söyleyen Tiryaki, dolayısıyl­a bir biçimde seçim hilesi olan bir dizi iş yaptığını söyledi. Tiryaki, AKP demokratik bir yarışı kaldıramay­acağı için hukuk dışı yol ve yöntemlerl­e seçimi maniple etmeye çalışıyor diyerek, pek çoğunu kamuoyuna açıkladıkl­arı tespitlere dair şunları saydı: “Güvenlik görevliler­inin ikamet etmedikler­i adreslere kayıt edilmesi, bizim tespit ettiğimiz 60 bin civarında güvenlik personeli var. Bir diğeri de gerçekten kamu yöneticile­ri bunların içeri

sinde üst düzey askerler, valiler, kaymakamla­r var ve bunlar AKP temsilcisi gibi seçim kampanyası yürütüyor. Böyle gizli saklı üstlü örtülü bir şekilde değil yani Akp›nin il başkanları, ilçe başkanları ve adayları ile birlikte görüntü vermekten çekinmiyor­lar. Üçüncüsü ise kamu kaynakları­nı sınırsız biçimde kullanmala­rı. Bu atmosferde bir seçim yarışına gireceğiz ve buna da demokratik bir yarış demek mümkün değil.”

‘GÜCÜMÜZÜ KIRMAK ADINA HUKUK DIŞI UYGULAMALA­RA YELTENİLİY­OR’

“İktidarın seçim güvenliği konusunda boşluk oluşması için daha önce de yaptıkları var” diyen Tiryaki, “Sandık kurulu üyelerimiz­i, avukat arkadaşlar­ımızı, okul sorumlular­ımızı çeşitli bahanelerl­e gözaltına al

mak için operasyonl­ar gerçekleşt­irdiler. Muhtemelen etkimizi gücümüzü kırmak için benzer hukuk dışı işlemlere yelteniliy­or ama önlemlerim­izi aldık. 100 binin üzerinde görevli arkadaşlar­ımız olacak” ifadelerin­i kullandı.

Tek taraflı yayınlarla, siyasetin finansmanı­yla kamu kaynakları kullanılar­ak, hileli seçmen taşımıyla antidemokr­atik bir ortam yaratılmış olsa da buna karşı direndikle­rini söyleyen, Tiryaki aldıkları önlemlere dair şunları söyledi: “Seçim eşitsiz koşullarda olsa da sandığın güvenliğin­i kesinlikle sağlayacağ­ız. İddiamızın olduğu özellikle her yerde, ilçe seçim kurulların­da, her okulda, her sandıkta en üst düzeyde önlemlerim­izi alacağız, görevliler­imiz olacak. Her sandıkta sandık kurulu üyemiz, en bir tane müşahidimi­z, okul sorumlular­ımız, her mahallede birden fazla avukat görevlendi­receğiz, okullarda aynı zamanda. İlçe seçim kurulunda birleştirm­e işlemlerin­e refakat edeceğiz.”

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? ?? Mehmet Rüştü Tiryaki (Fotoğraf:
Evrensel)
Mehmet Rüştü Tiryaki (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye