Evrensel Gazetesi

Scholz’un İsrail ziyareti: Ateşkes bile diyemedi

- Yücel ÖZDEMİR Köln

ALMANYA İsrail’in güvenliğin­i devlet politikası ilan ederken Başbakan Scholz’un ikinci İsrail ziyareti Alman ya’nın İsrail üzerinde bir etkisi bulunma dığını gösterdi. Scholz, İsrail’de “ateşkes” bile diyemedi

7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’e yö nelik düzenlenen terör saldırısın­dan sonra aşırı sağcı Benyamin Netanyahu hükümeti ne bizzat Tel Aviv’e giderek tam destek ve ren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, pazar günkü ikinci ziyaretind­e ise bölgedeki ge lişmelerin gidişatınd­an endişe duyduğunu belirterek barış çağrısı yaptı.

İsrail’e giden ilk devlet temsilcile­rinden birisi olan Scholz, İsrail’in kendisini savun ma hakkının olduğunu belirterek her türlü desteği vermeye hazır oldukların­ı ifade et mişti. İsrail’e askeri desteği hızla arttırdı. İçeride İsrail’in Gazze’de yaptığı katliam lara karşı düzenlenen eylemler terörize edilerek, İsrail’in bölgede bir insanlık suçu işlediğini ifade edenler susturuldu.

ÖLÇÜLÜ KATLİAM İSTEDİ!

Bu süreçte Netanyahu ve İsrail devleti ne toz kondurmaya­n Scholz, pazar günü ikinci kez İsrail’e gitti. Bu kez Kudüs’te Netanyahu ile bir araya gelen Scholz, ba rış çağrısını asıl olarak gezisinin ilk durağı olan Ürdün’de yaptı. Kudüs’te ise Gaz ze’de yaşanan insanlık dramına daha fazla seyirci kalınmamas­ı çağrısında bulundu. Ürdün üzerinden başlayan insani yardı mın önemine dikkat çekti.

İsrail’in Hamas ile mücadele adı altın da Gazze’de sürdürdüğü savaşa tam des tek veren Scholz, bu ziyaretind­e bunun “ölçülü bir şekilde” sürdürülme­si gerekti ği mesajını verdi.

Birinci televizyon kanalı Ard’nin in ternet sitesinde Gabriele Dunkel’in yazdı ğına göre, Scholz-netanyahu görüşmesin den sonra her iki başbakanın ortak basın toplantısı düzenleyip düzenlenme­yeceği konusunda kapalı kapılar arkasında pa zarlıklar yapıldı. İsrail tarafı ortak basın toplantısı­ndan yana değildi, ancak sonun da ortak basın toplantısı­nın soru alınma dan yapılmasın­a karar verildi.

ORTAK AÇIKLAMADA ATEŞKES DEMEDİ

Baş başa yapılan görüşmeler­de Scholz’un dört konuda Netanyahu’da ta lepte bulunduğu ileri sürülüyor. Bunlar: Refah’ta askeri operasyonu­n yapılmama sı, ateşkes, Gazze’ye insani yardım ve iki devletli çözüm.

Ortak basın toplantısı­nda ise doğrudan ateşkes çağrısı yapmayan Scholz, Alman ya’da daha önce gündeme getirdiği iki devletli çözümü de dillendirm­edi. Asıl olarak Gazze’ye insani yardımın önünün açılmasını isterken, İsrail’in düzenlediğ­i askeri operasyonl­arın Hamas’ın elindeki rehineleri­n canlı güvenliğin­i tehlikeye at tığına işaret etti. Ürdün’ün Akaba kentin de Kral II. Abdullah ile görüşmesin­den sonra yaptığı barış çağrısını aynı ton ve kararlılık­la Kudüs’te tekrarlama­dı.

Eleştirile­rin yumuşak ve kimisinin soru işaretli olması İsrail rejiminin bundan sonra da bildiğini okumaya devam etme sine zemin hazırlıyor. Zaten Netanyahu da ortak basın toplantısı­nda planlarınd­a bir değişiklik yapmayacak­larını ifade etti. Gazze’nin güneyindek­i Refah’a asker göndermeye kararlı görünen Netanyahu, Scholz ile görüşmesin­den önce gerçekle şen kabine toplantısı­nda Gazze’deki sava şı durdurma çağrıların­ı reddederek, “Hiç bir uluslarara­sı baskı savaşın tüm hedefle rine ulaşmasını engelleyem­eyecek. Hede fimiz Hamas’ı ortadan kaldırmak, tüm re hinelerimi­zi serbest bırakmak ve Gazze Şeridi’nin bir daha asla İsrail için bir teh dit oluşturmam­asını sağlamak” demişti.

Bu açıklama aynı zamanda Scholz’un Ürdün’de yaptığı barış çağrısına bir yanıt özelliği taşıyordu. Zira Scholz, ateşkesi çağrısında gündeme dahi getirmedi. Ha tırlanacağ­ı gibi ABD Başkanı Joe Biden daha önce ramazan ayı boyunca İsrail’den ateşkes ilan etmesini istemişti. Ancak Ne tanyahu bunu dinlememiş­ti.

ALMANYA’NIN İSRAİL ÜZERİNDE ETKİSİ YOK

Scholz’un son ziyareti bir taraftan Al manya’nın İsrail’in Filistin halkına yönelik yaptığı katliamlar­ı durdurmaya yanaşma dığını gösterirke­n, diğer taraftan ise Ne tanyahu’nun Almanya’yı dinleme niyetin de olmadığını gösteriyor.

Bundan sonra da Almanya’nın İsra il’in izlediği politikala­r üzerinde bir etki sinin bulunması beklenmiyo­r. İsrail’in güvenliğin­i bir devlet politikası olarak ilan eden Almanya, bundan sonra da İs rail’e her türlü desteğini vermeye devam edecek. Bu nedenle Gazze’de olanların tümünde aynı zamanda Almanya’nın da sorumluluğ­u var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye