Evrensel Gazetesi

Putin 5. zaferini ilan etti, ilk mesajı NATO’YA oldu

-

RUSYA’DA 15-17 Mart tarihlerin­de gerçekleşt­irilen başkanlık seçimlerin­i yüzde 87.8 oyla Vladimir Putin’in ka zandığı açıklandı. Seçimlere katılımın yüzde 77 gibi Rusya için rekor düzey de olduğu duyuruldu. Batılı birçok ülkeden seçim sonuçların­ın gerçek olmadığı açıklaması yapılırken Çin gibi bazı ülkeler ise Putin’i kutladı. Putin’in, zafer ilanı ardından yaptığı ilk konuşmasın­da ise hedefi NA To’yu Ukrayna’ya doğrudan müda hale konusunda uyarmak oldu.

24 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETİYOR

Bu sonuca göre 71 yaşındaki Rusya lideri, yüzde 76.7 oy aldığı 2018 seçim lerine kıyasla bu seçimi on puandan fazla artışla kazanmış ve 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini üstlenmiş oldu. Putin, 6 yıl daha görevde kalacak.

Putin’in rakibi olarak açıklanan ancak Putin karşıtı bir seçim kam panyası yürütmeyen diğer cumhur başkanı adaylarınd­an Rusya Komü nist Partisi Adayı Nikolay Haritonov yüzde 4.30, Yeni İnsanlar Partisinde­n Vladislav Davankov yüzde 3.84 ve Li beral Demokrat Partiden Leonid Slutskiy yüzde 3.21 oy aldı.

Seçimi 129 ülkeden 1115 gözlemci ve uzmanın izlediği açıklandı.

Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan il hak ettiği Kırım’da, 2022’de ilhak etti ği Donetsk, Lugansk, Herson ve Za porijya bölgelerin­de de oy kullanıldı.

TEBRİK EDENLER

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pu tin’i kutlayan liderler arasında yer al dı. Xinhua haber ajansının aktardığı na göre Şi, “Çin, Çin-rusya ilişkileri nin gelişmesin­e büyük önem veriyor ve Çin-rusya kapsamlı stratejik ortak lığının sürekli, sağlıklı, istikrarlı ve de rinlemesin­e gelişimini teşvik etmek için Rusya ile yakın iletişimi sürdür meye hazır” ifadelerin­i kullandı.

Bosnalı Sırp Lider Milorad Dodik de Putin’i kutlayanla­r arasında yer aldı: “Sırp halkı Başkan Putin’in zaferini se vinçle karşıladı çünkü onda büyük bir devlet adamı ve her zaman güvenebile ceğimiz ve halkımızı koruyacak bir dost görüyorlar.” Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro “Ağabeyimiz zafer ka zandı, bu da dünya için iyiye işaret” derken, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, telefonla aradığı Putin’e başarılar diledi. Nikaragua ve Tacikis tan devlet başkanları da tebrik mesajı iletenler arasında yer aldı.

TEPKİ GÖSTERENLE­R

Batılı liderler ise sahte olarak nite lendirdikl­eri Rusya seçimlerin­i kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron “yasa dışı” seçimlerde “Seç menlere seçenek sunulmadığ­ını ve AGİT’IN bağımsız denetimini­n olma dığını” söyledi ve ekledi: “Özgür ve adil seçimler böyle bir şey değildir.”

Almanya Cumhurbaşk­anlığı Söz cüsü Cerstin Gammelin, Cumhurbaş kanı Frank-walter Steinmeier’in Pu tin’i kutlamayac­ağını söyledi. Alman ya Dışişleri Bakanlığın­ın X hesabın dan yapılan açıklamada da “Rus ya’daki sözde seçimler ne özgür ne de adildir, sonuçlar kimseyi şaşırtmı yor” denildi.

Polonya hükümeti de seçimleri “Yasal olmadığı” gerekçesiy­le eleştir di. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise “Seçimlerin ne özgür ne de adil olduğunu” söyledi.

Rusya’nın savaşta olduğu Ukray na Devlet Başkanı Volodimir Ze lenskiy ise sonucu gayrimeşru olarak nitelendir­di. Zelenskiy, “Dünyadaki herkes bu kişinin, tarih boyunca pek çok kişi gibi, güç hastalığın­a yaka landığını ve sonsuza kadar hükmet mek için hiçbir şeyden çekinmeyec­e ğini anlıyor” dedi.

İLK MESAJI NATO’YA

Putin, devlet başkanı seçiminin so na ermesinin ardından seçim karar gahından vatandaşla­ra seslendi.

Bir ABD’LI gazetecini­n sorusu üze rine, crus muhalif Siyasetçi Aleksey Navalni’nin hapishaned­e ölmesini “üzücü olay” şeklinde nitelendir­en Putin, insanların hapishaned­e öldüğü başka vakaların da yaşandığın­ı ama bu tip olayların ABD’DE de olduğunu söyledi. Putin, ölüm haberi gelmeden birkaç gün önce Navalni’yi Batı ülke lerinde hapiste bulunan Rus vatan daşlarıyla değiştirme fikrini kabul et tiğini açıkladı.

Fransa’ya Ukrayna’da çatışmalar­ı ağırlaştır­masını değil, barışçıl çözüme katkıda bulunmasın­ı öneren Putin, Ukrayna’da NATO askerlerin­in bu lunduğunu bildikleri­ne dikkat çekti. Rusya ile NATO arasında çatışma olup olmayacağı­na yönelik soruyu ce vaplayan Putin Batı’yı, Rusya ile NA TO arasında doğrudan bir çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım kal ması anlamına geleceği konusunda uyararak “Modern dünyada her şey mümkün. Bu çatışma, tam kapsamlı bir Üçüncü Dünya Savaşı’nın bir adım ötede olmasına yol açacak ama kimse nin bu konuyla ilgilendiğ­ini düşünmü yorum” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye