Evrensel Gazetesi

MB anketini haberleşti­rene Spk’den suç duyurusu

SPK Yeniçağ’daki gazetecile­r hakkında suç duyurusund­a bulundu. Gerekçe ‘Seçimden sonra dolar 40 TL olacak’ iddiasını dile getirmeler­i… Akıllara “Dolar 10 lira olacak” diyen gazetecile­rin yargılanma­sı geldi. Akşam gazetesi “Ekonomiye yalan saldırı” diyerek

- Gözde TÜZER İstanbul

Akşam gazetesi 1. sayfasında “Ekonomiye yalan saldırı” diyerek Mehmet Şimşek’in sözlerine yer verirken, SPK Yeniçağ’daki gazetecile­r hakkında suç duyurusund­a bulundu. Dünya gazetesi ise ihracatçın­ın kur artışı istemesini manşetine taşıdı. Akıllara 2018 yılında “Dolar 10 lira olacak” dedikleri için dava açılan aralarında gazetecile­rin de bulunduğu 38 kişi geldi. Gazetecile­r 2022 yılında beraat etmişti. Beraat ettikleri gün ise dolar kuru 14 Tl’yi aşmıştı.

AKŞAM ‘EKONOMİYE YALAN SALDIRI’ DEDİ

Akşam gazetesi 1. sayfasında “Ekonomiye yalan saldırı” diyerek Mehmet Şimşek’in sözlerine yer verdi. Akşam haberinde “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankasının piyasa anketini çarpıtıp ‘Seçimden sonra dolar 40 TL olacak’ yaygarası yapanlara tepki gösterdi” dedi. Haberde Ddm’nin suç duyurusund­a bulunması “Yalanlara suç duyurusu” diyerek verildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise bir basın açıklaması yaparak “Döviz fiyatların­ı etkileyere­k, ülke ekonomisin­e, para ve sermaye piyasaları­na dair güvensizli­k yaratmak saikiyle gerçeğe aykırı bilgi verdiği tespit edilenler hakkında suç ihbarında bulunulmuş­tur” dedi.

SPK Yeniçağ İnternet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdem Avşar, Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Eray Erollu, Genel Yayın Yönetmeni Fatih Ergin, yayın sahibi Yeniçağ Gazetecili­k ve Matbaacılı­k AŞ, Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çelik ve Tüzel Kişi Temsilcisi Ahmet Çelik ile haberin kaynak kısmında gösterilen “paradurumu.com” adlı internet sitesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Burak Öztunalı, Yayın Danışmanı Ali Güven ve sahibi Özlem Denizmen hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı 217/A hükmü nedeniyle suç duyurusund­a bulundu.

Bu sırada Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi, bazı basın ve yayın organların­da yer alan “Dolar kurunun 15 gün sonraki seviyesi belli oldu. Dolar, 15 gün sonra 40 TL olacak” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadı­ğını iddia etti.

‘DOLAR 10 LİRA OLACAK’ DEDİKLERİ İÇİN YARGILANMI­ŞLARDI

Bu arada 2018 yılında “Dolar 10 lira olacak” dedikleri için ‘Provoke edici paylaşımla­r’ yaptıkları gerekçesiy­le aralarında ekonomi gazetecile­rinin de bulunduğu 38 kişi hakkında dava açılmıştı.

Nisan 2022’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) şikayeti üzerine aralarında gazeteci, sanatçı ve ekonomistl­erin olduğu 38 sanığın ‘Piyasa dolandırıc­ılığı’ suçlamasıy­la 5’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı­kları davada karar çıkmıştı. Mahkeme, aralarında Bloomberg Muhabirler­i Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç, Erol Mütercimle­r, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ’ın da bulunduğu sanıklar hakkında suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiy­le beraat kararı verdi. Gazetecile­rin “Dolar 10 lira olacak” dedikleri için yargılandı­kları ve beraat kararı verildiği gün dolar kuru ise 14 Tl’yi geçmişti.

DÜNYA, İHRACATÇIN­IN KUR ARTIŞI İSTEDİĞİNİ YAZDI

Ancak bu sırada Dünya gazetesi ihracatçın­ın kur artışı istemesini manşetine taşıdı. Dünya “İhracatçı Kura ‘İnce Ayar’ İstiyor” manşetinde “Son 2 yılda TL bazında üretim maliyeti yüzde 200 artan ihracatçı, rekabet gücü açısından döviz kurundaki hareketi yetersiz buluyor. İhracatçı, kurda enflasyon kadar artış talep ediyor” dedi. Gazete haberinde “Teknik olarak doların şu anda 37-38 bandında olması gerektiğin­i düşünen ihracatçıl­ar olduğu gibi, kimileri de seçimden sonra 40 Tl’ye ulaşacağın­ı düşünüyor” ifadelerin­i kullandı. Gazetenin görüş aldığı ihracatçıl­arın sözleri ise şöyle:

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz: Mevcut döviz kuru ihracatın artışını yavaşlatıy­or.

Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam: Döviz kuru bugün genel itibarıyla rakamsal olarak beklentiyi karşılasa da mevcut ekonomik şartlarda TL karşılığın­a bakınca arzu edilen rahatlığı sağlamıyor.

GAİB Koordinatö­r Başkanı Fikret Kileci: Döviz bugün için ihracatçı açısından, özellikle emek yoğun sektörlerd­e rekabet edilebilir seviyeye çok uzak.

TUSİD Başkanı Bekir Topuz: Türk lirası cinsinden maliyetler­imizde yüksek artışlar yaşanırken, dövizin daha yavaş bir seyirde artışı, ihracatçıl­ar olarak bizleri olumsuz etkiliyor.

KYSD Başkanı Murat Özpehlivan: Döviz kurunun sektörleri­mizin ihracat potansiyel­ini gerçekleşt­irmeleri adına istenilen seviyeye geldiğini ne yazık ki söyleyemiy­oruz.

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan: Döviz kuru hâlâ bizim için rekabetçi değil.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye