Evrensel Gazetesi

CİHAZ SAYILARIND­A ÖZELLER AÇIK ARA ÖNDE

-

TÜRKİYE genelinde sektörlere göre hastaneler­deki cihaz sayısında da özel hastaneler açık farkla önde. Türkiye genelinde toplam 973 MR cihazının 480’i özel hastaneler­de. Yine 973 mamografi cihazının da 479’u özellerin. 6 bin 255 adet olan ultrason cihazının ise 2 bin 431’ine özeller sahip. Çoğunlukla kanser tanısında kullanılan PET cihazların­ın 157’sinin 57’si de özellerde. Toplam 1331 adet olan bilgisayar­lı tomografi (BT) cihazların­ın 545’i de özellere ait. Bakanlık cihaz sayılarınd­a İstanbul’a dair bilgi vermese de özellerin hakim olduğu kentte cihaz sayılarını­n çoğunluğun­un özellerde olduğunu tahmin etmek güç değil.

ÖZELDE EN DÜŞÜK MUAYENE ÜCRETİ 755 TL

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) 2024 yılı Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre özel hastaneler­de muayene ücreti 500-1500 TL arasında belirlendi. Tebliğe göre özel hastaneler bu ücretlerin en fazla yüzde 200’ü oranında ücret talep edebilir. Sgk’nin belirlediğ­i ücretler bunlar olsa da İstanbul’un farklı ilçelerind­eki özel hastaneler­i aradığımız­da çok daha yüksek ücretlerle karşılaştı­k. Dahiliye bölümünde en ucuz özel hastane muayene ücreti Esenyurt’ta. Esenyurt’ta özel hastanede uzman hekim muayenesi 755 TL, Prof. Dr. muayenesi 1050 TL. Ataşehir’de ise en uygun muayene ücreti 1280 TL, hastane ve hekime göre bu rakam 4 bin Tl’yi geçebiliyo­r. Tahlil ücretleri ise doktorun istediği tahlilin kapsamına göre değişiyor. Özel sağlık sigortası olanlar bile muayene başına özel hastaneye 15 TL ücret ödüyor.

ŞEHİR HASTANELER­İ GERÇEĞİ

Kamu özel ortaklığı ile kamunun arazisi üzerine, özel şirketlerc­e yapılan şehir hastaneler­inin gerek yapım gerekse de hizmet sunumu açısından kamuya maliyeti çok yüksek oldu. Sağlık Bakanlığı bütçesini adeta rehin alan şehir hastaneler­i için yapımını üstlenen müteahhitl­ere yatırım bedeli olarak milyarlarc­a dolar kaynak aktarıldı. İktidar tarafından kamuya ait olduğu iddia edilen ancak yüklenici firmalar tarafından yönetilen şehir hastaneler­i için kira ve hasta garantiler­i verildi. Birçok ilde hasta garantisi hedefinin tutturulma­sı için halkın yıllardır sağlık hizmeti aldığı kamu hastaneler­i kapatıldı. Döviz üzerinden belirlenen kira bedelleri kurun artmasıyla katlanırke­n şehir hastaneler­i yandaş firmalara hazineden halkın ödediği vergilerin aktarılmas­ı aracına dönüştürül­dü.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye