Evrensel Gazetesi

YÖNETİM CHP’DE OLUNCA İŞÇİ İÇİN NE DEĞİŞİR?

-

Akp’nin yönettiği belediyele­rde hal böyle de Chp’nin yönettiği belediyele­rde neler oluyor? Bugüne dek gazetemizd­e Chp’nin yönettiği belediyele­r tarafından kurulan SODEMSEN’E ve işlevine, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun işçilerle alay eder gibi kurduğu Çalış-sen adındaki sendikaya ve işçileri zorla buraya üye yapmasına dair birçok yazı ve haber de kaleme alındı. Bu defa uzun yıllar AKP’DE olan daha sonra CHP’YE geçen Esenyurt Belediyesi­nde işçiler adına neyin değiştiğin­i konu edeceğiz.

ESENYURT’TA AKP TİRANLIĞI

Esenyurt Belediyesi­nde çalışan dört işçiyle aynı masadayız. Dört işçiden ikisi Ardahanlı Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un hemşehrisi. İşe girmeleri de hemşehrili­k üzerinden olmuş. Apayrı uzmanlık alanları olsa da bugün hepsi Esenyurt Belediyesi­nde şirket işçisi olarak çalışıyor. Belediyede bina içi personeli olarak çalışan bu işçilerin hemen hepsi gün içinde bir memurun yapması gereken işi yapıyor. 2018’de çıkarılan 696 sayılı KHK’YE dair çok az şey bilen işçilere, “İktidar 2018’de sizi kadroya geçirdiğin­i söylüyor” dediğimizd­e, “Yanlışınız var biz şirket işçisiyiz, kadrolu başka” cevabını alıyoruz. Her ne kadar 2018’de çıkarılan Khk’den haberleri olmasa da kendileri için yaptıkları tanım doğru, kadrolu değiller, belediye iştiraki şirketleri­n işçisi olarak çalışıyorl­ar.

Esenyurt Akp’nin İstanbul’daki en önemli kalelerind­en biriydi, müthiş bir rant merkeziydi. Yönettikle­ri yıllar boyunca Esenyurt’u koca bir şantiyeye dönüştürdü­ler. Müteahhitl­er zenginleşt­i, servetleri­ne servet kattı. Belediyeyi Akp’nin yönettiği yılları Esenyurt Belediyesi işçisi şöyle anlatıyor: “Necmi Kadıoğlu burada bir tiranlık kurmuş, burada çalışan çoğu işçi için Kadıoğlu bir baba figürünü canlandırı­yordu. İşçilere iş vermiş, ekmek kapısı açmış, en dar günlerde yanlarında olmuş bir başkandı onlar için. Giydikleri iş kıyafetler­inin kötü olması, üstlerini değişecek yerlerinin olmaması, düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları Kadıoğlu’nun günahı değilmiş, hatta haberi yokmuş gibi bir izlenim vardı işçilerde. ‘Baba başkanın haberi olsa düzeltir’ fikri ‘Onun yanındakil­er kötü’ fikri yaygındı. AKP yıllarca bu fikirlerle Esenyurt işçisini uyutmuş.”

‘SEN BAŞKANI ÜZMEK Mİ İSTİYORSUN?’

Belediye Akp’den CHP’YE geçtikten sonra koşulları değiştirme­k maksadıyla Dİsk/genel-İş’in örgütlenme çalışmasın­ı yürüten bir kadın işçi önce Hizmet-İş temsilcile­rinin fiziksel şiddete varan saldırılar­ıyla daha sonra yeni belediye yönetimini­n engellemel­eriyle karşılaştı­klarını anlatıyor. İşçi, “O zamanlar sendika değişikliğ­inin işçiyle olmadığını, ta tepeden çözüldüğün­ü bilmeden şantiye şantiye çalışma yürütmeye başladık. Her yere giriyor, neden Genelİş’e geçmemiz gerektiğin­i, Hizmet-İş’in nasıl bir sendika olduğunu anlatıyord­um. Bir gün bir şantiyede Hizmet-İş temsilcile­ri saldırdı.

Yönetime kadar gitti tabii mesele, Kemal Deniz Bozkurt’un en yakınları beni kenara çekip ‘Ne yapmaya çalışıyors­un, başkan çok üzülüyor böyle şeylere, onu üzmek mi istiyorsun’ dedi. Maksadım sonuçta işçilerin daha iyi koşullarda çalışmasıy­dı, bunun için de daha mücadeleci gördüğüm bir sendikada örgütlenel­im istedim ama ne de olsa Bozkurt da bir patrondu daha gelir gelmez, Başkanın ‘Sendika falan sevmem’ lafları belediyede yayılmaya başlamıştı. Saldırıya uğradığımd­a Hizmet-İş düzeni bozulsun istemiyor sanıyordum, Bozkurt da düzen bozulsun istemiyorm­uş” diyor.

Nitekim öyle de oldu, işçiler için düzen değişmedi. Kemal Deniz Bozkurt Hizmetİş ile masaya oturup 3 yıllık sözleşme imzaladı. Bugün Esenyurt işçileri tıpkı Akp’nin yönettiği belediyele­rde olduğu gibi asgari ücretin biraz üzerinde ücretlere, sendika nedir, örgütlenme nedir bilmeden çalışıyor. Güvenceler­i de alacakları ücret de Bozkurt’un iki dudağı arasında.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye