Evrensel Gazetesi

Aile hekimlerin­den bir ayda 200 milyon TL kestiler

- Kübra KIRIMLI Ankara

TÜRK Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikasın­ın (SES) 21 Şubat’ta başlattığı vergi de adalet eylemleri beşinci haftasında devam ediyor. Her üç aile hekiminden birinin eylemle re katıldığın­ı söyleyen AHEK Başkanı Dr. Em rah Kırımlı, “Sadece bu ay her aile hekiminden ortalama 8 bin TL kesinti yaptılar. Toplanan pa ra yaklaşık 200 milyon TL. Bu para ile ne yaptı lar?” diye sordu.

Vergide üst sınırın yüzde 15 olması için ey lemlerine devam eden hekimler, dikkat çekici videolarla da eylemlerin­i renklendir­iyor. Aile hekimlerin­in yüzde 35 vergi ödediğini hatırlatan AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Bu ay ek olarak her aile hekiminden ortalama 8 bin TL kesinti yapıldı. Bu durum Türkiye’deki 25 bin aile hekiminden sadece bu ay için 200 milyon TL kesinti yapıldığın­ı gösteriyor. Bununla ne ya pılabilir diye baktığımız da sadece bir aylık bu kesinti ile 40’tan fazla ASM yapılabile­ceğini gördük. Oysa bakanlığın tüm Türkiye’de geçen yıl yaptığı ASM sayısı toplamı ise 78! Bu vergiyi kesiyor, peki nereye aktarıyorl­ar diye bakıyoruz; kamunun yararına yapılan bir şeyi de göremiyo ruz” dedi.

Eylemlere denk gelen yurttaşlar­ın kendilerin­i destekledi­klerini söyleyen Dr. Kırımlı, “Özellikle esnaf yüzde 35 vergi ödediğimiz­e inanamıyor. Maalesef böyle... Önümüzdeki ay maaşlarımı­z dan bir bu kadar daha kesinti olacak, ardından 3-4 ay sonra yeni bir kesinti daha; şubat ayında aldığımız maaşı kasım ayında alamayacağ­ız. Bu sebeple biz eylemlerim­ize devam edeceğiz” dedi.

DEPREMZEDE HEKİMLERİN MAAŞLARINI KESTİLER

Aile hekimlerin­in vergide adalet talepli ey lemleri devam ederken deprem bölgesinde çalı şan aile hekimlerin­in sorunları da büyüyor. Depremin ardından ölüm ve göçe bağlı nüfusun düşmesi sonucunda aile hekimlerin­in maaşları nın yarısı kadar kesintiler yapıldı. Bu ay deprem bölgesinde­ki her aile hekiminden ortalama 24 bin TL kesinti yapıldığın­ı söyleyen Hatay Tabip Odasından Dr. Ali Kanatlı, “Bazı aile hekimle rinden 40 bine varan kesintiler yapıldı. Biliyor sunuz ki Antakya, Defne gibi yıkım olan yerler de zaten nüfus kalmadı. Ödemeler de biz aile hekimlerin­e nüfus toplamı üzerinden yapılıyor. Nüfus kalmayınca ücreti kestiler. Onca zorluk karşısında kimse teşekkür istemedi ama maaşla rımız kesildi! Biz de yarın bir günlük iş bırakma eylemi yapacağız” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye