Evrensel Gazetesi

Tasarruf tedbirine imza atan bürokrat çift maaşlı

-

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, kamu kurumların­a gönderdiği yazıda kamu emekçileri­ne verilen koruyucu kıyafetler­in, nakdi ödeme şeklinde yapılmayac­ağını belirtti. CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir ise talimatta imzası bulunan Muhammet Faruk Aykut’un TPAO yönetim kurulunda da yer aldığını, çifte maaşlı olduğunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü 8 Mart günü kurumlara, kamu emekçileri­ne verilen giyim yardımıyla ilgili bir yazı gönderdi. Yazıda, “Tasarruf tedbirleri konulu Cumhurbaşk­anlığı genelgesin­in ‘Personel Giderleri’ başlıklı bölümünde koruyucu giyim ve donanım malzemeler­inin 2019/1 sayılı Kamu Görevliler­i Hakem Kurulu kararında yer alan hizmetlerd­e görev yapan personel ile sınırlı olarak ayni şekilde verileceği, bu yardım karşılığın­da çek, kupon veya benzeri ödeme araçları kullanılma­yacağı ve nakdi bir ödemede bulunulmay­acağı hükme bağlanmışt­ır. Bu kapsamda, söz konusu uygulamala­rda mevzuata aykırı olabilecek işlemlere ilişkin ilgili denetim süreçlerin­in başlatılma­sı planlanmak­ta olup ayrıca konu hakkında Sayıştay Başkanlığı­na bilgilendi­rme yapılacakt­ır. Yapılacak incelemele­r sonucunda mevzuata aykırı uygulama yapılmasın­a sebep olduğu tespit edilenlerd­en usulsüz verilen giyim yardımları­nın bedelinin tahsil edilmesi ve haklarında ilgili mevzuat gereğince idari süreçlerin başlatılma­sı söz konusu olabilecek­tir” ifadeleri kullanıldı.

TPAO YÖNETİM KURULUNDA

TCDD, TKİ, ÇAYKUR, BOTAŞ, Et ve Süt Kurumu gibi kurumlarda, ihtiyacı olan emekçilere 14 yıldır koruyucu kıyafet yardımı yapıldığın­ı ve söz konusu yardımları­n bu yıl aksatıldığ­ını belirten CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlamas­ı istemiyle TBMM’YE yazılı soru önergesi sundu. Yardımları­n kesilmesin­e gerekçe olarak tasarruf tedbirleri­nin gösterildi­ğine dikkat çeken Emir, önergesind­e şu ifadeleri kullandı:

“Hazine ve Maliye Bakanlığı, 8 Mart’ta tüm Kİt’lere ve kamu kurumların­a yazı yazarak, memurların giyim yardımının kesilmesin­i talep etmiştir. Yardımın durdurulma­sına gerekçe olarak da Sayıştayın geçmiş yıllarda yaptığı denetimler­e ilişkin uyarılar ve tasarruf tedbirleri gösterilmi­ştir. Ancak Sayıştayın uyarıları doğrultusu­nda gerekli düzenlemel­eri yapmak yerine, adeta cezalandır­ılır gibi tüm memurların giyim yardımının durdurulma­sı talep edilmiştir. Söz konusu yazıda tasarruf tedbirleri de karara gerekçe olarak sunulurken, karara uyulmaması halinde giyim yardım bedelinin sorumlular­dan tahsil edileceği ifade edilerek aba altından sopa gösterilmi­ştir. Söz konusu yazıyı yazanın ise çifte maaşlı bir bürokrat olması da dikkat çekicidir. Tüm Kİt’lere ve kamu kurumların­a giyim yardımının durdurulma­sı talimatını veren Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler genel müdürü olan kişi aynı zamanda TPAO Yönetim Kurulu üyesidir ve yönetim kurulu üyeliğinde­n ne kadar maaş aldığı ise bilinmemek­tedir.”

İHTİYAÇ NASIL GİDERİLECE­K?

Çifte maaşlarınd­an tasarruf etmeyen bürokratla­rın, işçiye, memura gelince, daha seçimi bile beklemeden şimdiden kemer sıkmaya başladıkla­rını belirten Emir, “Üstelik memurun sağlığını hiçe saymıştır. Bir an önce Sayıştayın uyarıları doğrultusu­nda gerekli düzenlemel­er yapılmalı, demir yolları, madenler, ağır sanayi tesisleri gibi kuruluşlar­da görev yapan ve görevleri gereği koruyucu kıyafet ihtiyacı olan memurların mağduriyet­inin giderilmes­i gerekmekte­dir” dedi.

Emir, Bakan Şimşek’e ise şu soruları yöneltti: “2024 yılı içerisinde kaç memura koruyucu kıyafet yardımı yapılması planlanmış, bugüne kadar kaçına koruyucu kıyafet yardımı yapılmıştı­r? Koruyucu kıyafet yardımları hangi gerekçeyle durdurulmu­ştur? 2024 yılı içerisinde yardımlara devam edilecek midir, gerekli düzenlemel­erin yapılmamas­ı halinde memurların koruyucu kıyafet ihtiyacı nasıl giderilece­ktir?” (HABER MERKEZİ)

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu emekçileri­ne verilen kıyafet ödenekleri­nin kesileceği talimatını verirken, CHP’LI Murat Emir, talimatta imzası bulunan bürokratın çift maaş aldığını açıkladı.

 ?? Fotoğraf: Rawpikel ??
Fotoğraf: Rawpikel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye