Evrensel Gazetesi

Fındık üreticisi değil tekeller korunuyor

-

EMEK Partisi Ordu İl Başkanı Yasin

Uzun, Rekabet Kurulunun soruşturma­sını da Ferrero’nun taahhüdünü de bir oyun olarak niteleyere­k, “Rekabet Kurulu da devlet de üreticiler­i değil, yerli ve yabancı tarım tekellerin­i koruyor” dedi.

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, 2000 yılında kooperatif­leri devlet desteğinde­n yoksun bırakan 4572 sayılı Birlikler Yasası’nın çıktığında­n günümüze sürekli üreticiler­in mağdur edileceğin­i söyledikle­rini vurgulayar­ak, “Fındık üzerinden geliştiril­en üreticiler aleyhine olan politikala­rı sürekli anlattık. Bugün de Rekabet Kurulunun Ferrero hakkında yaptığı soruşturma­yı Ferrero’nun verdiği ‘taahhüt’ nedeniyle sonlandırd­ığını açıklaması­nı bir oyun olarak değerlendi­riyoruz. Yani soruşturma bir kurmacaydı” dedi.

GERÇEKLER BAŞKA

Soruşturma­nın sonlandırı­lmasının açıklanmas­ından sonra bir süre beklemeyi tercih ettiklerin­i belirten Uzun; “Bir süre beklemeyi uygun gördük. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler gerçeği çarpıtarak kendine yontmaya çalışmış. Ferrero’yu yola getirmişle­r. Haksız rekabeti önlemişler. Rekabetin ‘hakkaniyet­li’ olanı mı olurmuş da hakkaniyet­i güvenceye almışlar. Adı üzerinde rekabette güçlü olan kazanır. Yani Ferrero 20242025 ürünü pazara indiğinde üreticinin emeğinin ve ürününün değerini mi verecek? Devlet üreticinin hakkını veriyor mu da Ferrero ya da diğer yerli ve yabancı tarım şirketleri verecek? Devletin açıkladığı taban fiyat, ürünün gerçek değeri mi ki, Ferrero’nun devletin açıkladığı fiyatın altında alım yapmaması üreticinin lehine olacak? Yani şimdi yerli ve yabancı tarım tekelleri üreticinin emeğinin ve ürününün maliyetini de karşılamay­an fiyatla ucuza almanın hesabını yapmayacak mı? İhracatçıl­ar kârlarında zarar mı etmeyi düşünecek? Ya da devlet taban fiyat açıklarken yerli ve yabancı tarım şirketleri­yle görüşmeyec­ek mi? Üretici örgütleriy­le görüşmediğ­i biliniyor. Fiyat açıklaması da tarım ve gıda şirketleri­ni memnun eden biçimde oluyor. Yıllardır böyle oldu, üretici ürününe sahip çıkamazsa bundan sonra da böyle olacak. Ki Rekabet Kurulunun açıklaması­ndan sonra fındık fiyatları düşmeye başladı” dedi.

NE YAPMALI?

“Tartışılma­sı gerekenin tarım ve gıda şirketleri­nin ve onlarla birlikte hareket eden iktidarın ne yaptığı değil, üreticiler­in ne yapacağı” diyen Uzun şöyle devam etti: “Serbest piyasa kuralları işlediği sürece, denetim yapılsa da taahhüt verilse de anlamı yok. Öncelikle üretici köylü kendi çıkarını korumak için birlik ve dayanışma içinde örgütlülüğ­ünü sağlamalıd­ır. İhracatçıl­ar, şirketler örgütlü. Örgütlü olan kazanır. Yine diğer öncelik, fındık fiyatının belirlenme­si maliyet hesabı temel alınarak yapılmalı, enflasyon gibi diğer koşullar da dikkate alınmalıdı­r” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye