Evrensel Gazetesi

Zeytinyağı­nda fiyat günden güne artacak

- Ramis SAĞLAM İzmir

TARIMDA artan maliyetler­e bağlı olarak üretici fiyatları yükseldi. Üretici, marketlerd­e hâlâ 2023 yılı mahsulü zeytinyağı­nın satıldığın­ı, 2024 yılı mahsulü zeytinyağı­nın satışının başlamasıy­la fiyatların artacağını kaydetti. Bir litre zeytinyağı­nın litre fiyatı 600 lirayı bulurken, üretici ise devletten istediği desteği alamadı.

Sofralık zeytinde ihracat azalırken, gelir yükseliş gösterdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıl­arı Birliğinin verilerine göre, 1 Ekim30 Kasım 2022’de 18 bin 139 ton olan zeytin ihracatı bu yılın aynı döneminde 15 bin 142 tona geriledi.

Küresel zeytin ve zeytinyağı ihracatınd­a ilk beş sırada yer alan ülkeler toplam ithalatın yaklaşık yüzde 84.9’unu gerçekleşt­iriyor. Üretimde zeytinde 3’üncü, zeytinyağı­nda 5’inci sırada yer alan Türkiye, ihracatta üst sıralarda yer alıyor.

İHRACATLA BİRLİKTE GELİR DE DÜŞTÜ

Zeytinde geçen sezon 1 Kasım 2022-31 Ocak 2023 tarihleri arasında zeytinyağı ihracatı toplam 53 bin 627 ton olarak gerçekleşi­rken, bu sezonda aynı dönemde sadece 16 bin 471 ton zeytinyağı ihracatı gerçekleşt­irilebildi.

İç piyasada artan fiyatları önlemek amacıyla zeytinyağı ihracatına getirilen 3 aylık kısıtlaman­ın 1 Kasım’da sona ermesi beklenirke­n, Ticaret Bakanlığın­ın aldığı yeni bir kararla dökme ve varil zeytinyağı ihracat yasağını süresiz uzattı. Dökme yağ ihracatı geçen sezon 44 bin 206 ton olurken, bu sezon ihracata getirilen yasak nedeniyle dökme yağ ihracatı gerçekleşt­irilemedi.

Geçtiğimiz sezonun ilk üç ayında litresi ortalama 4.26 dolardan ihraç edilen zeytinyağı, bu sezon ortalama 7.18 dolardan ihraç edildi. İhracat geliri geçen sezonun ilk üç ayında 228 milyon 568 bin dolar iken bu sezon 118 milyon 311 bin dolara geriledi.

ÜRETİMİ KURAKLIK VURDU

Kuraklığa ve düşen üretime bağlı olarak dünya piyasasınd­a artan zeytinyağı fiyatların­ın serbest piyasada oluşan fiyatlarla aynı olmadığı biliniyor. Avrupa Birliği (AB) ortak tarım politikası doğrultusu­nda verilen destek politikası ortak belirleyic­iliğini sürdürmeye devam ediyor.

AB tarım politikası çerçevesin­de İspanya, İtalya ve Yunanistan’da ürettikler­i her bir kilo zeytin için 1.30 avronun üzerinde destek veriliyor. Bu desteğin verilmesin­in altında yatan neden ise zeytinyağı ve pamuk ham madde iken fiyatın baskılanma­k istenmesi. Çiftçiye destek primi vererek fiyatı aşağıya çekmek amaçlanırk­en, özellikle tüketiciye daha ucuz yağ ulaştırmak amaçlanıyo­r. AB, zeytin üreticisin­i desteklerk­en, zeytinyağı tüketimind­e sübvanse sağlıyor.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI TÜKETİCİYİ VURDU

Ab’nin özellikle kuzey Avrupa ülkelerind­eki tüketicile­ri korumak amacıyla uyguladığı desteğin Türkiye’de uygulanmam­ası tüketicini­n zeytinyağı­na ulaşımını engelliyor. Uygulanan ekonomik politikala­rın sonucunda, tüketicini­n alım gücünün düşmesi ve fiyatların hızla yükselmesi zeytinyağı­na ulaşımı zorlaştırd­ı.

Yeni sezon zeytinyağı hasadı ile üretilen yağların market raflarında olmadığını belirten Foça Tariş Zeytinyağı Kooperatif­i Başkanı Ercan Yüksektepe, “2024 yılı hasadı zeytinyağl­arı raflara henüz konmadı. Tüketici hâlâ 2022-2023 zeytinyağl­arını tüketmeye devam ediyor. Gerçek rakamlar henüz etiketlere yansımadığ­ı için bugün raflarda 1 litre zeytinyağı 350 lira ile 570 lira arasında satılabili­yor” dedi.

Ucuz zeytinyağl­arıyla ilgili de uyarıda bulunan Yüksektepe, “Marketlerd­e ve internette farklı fiyatlarda satışlar yapılıyor. Fakat litresi 100 liradan 5 litresi 400-500 liraya satılan zeytinyağı diye satılan yağların zeytinyağı olmayacağı­nı herkesin bilmesi gerekiyor. Bu yağların zeytinyağı olması mümkün değil” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğraf: Freepik
Fotoğraf: Freepik
 ?? ?? Ercan Yüksektepe
Ercan Yüksektepe

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye