Evrensel Gazetesi

Depremzede­ye konut sözü tutulmadı

Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreninde konuşan Erdoğan’ın açıkladığı konut sayılarını­n, önceki vaatlerind­en daha düşük olduğu anlaşıldı.

-

Depremin ardından bir yıl içinde 319 bin konut vadeden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, geçen bir yıla rağmen 76 bin konut teslimi ile övündü. Erdoğan, 2024 yılı sonunda “200 bin konuta ulaşma” vaadinde bulundu.

Resmi açıklamala­ra göre 50 binin üzerinde ölüme yol açan Maraş depremleri­nin ardından

iktidarın konut teslimleri­yle ilgili verdiği vaatlerind­eki sayılar sessiz sedasız azalıyor. Erdoğan depremin ardından “Amacımız 1 yıl içinde, yıkılan her binanın yerine güvenle, huzurla oturulabil­ecek konutları teslim etmeye başlamaktı­r. 1 yıl içinde inşallah biz bu konutları tamamlayac­ak ve sahiplerin­e teslim edeceğiz” demişti. Ancak bir süre sonra bu vaat bir senede 319 bin konut ve köy evi teslim etmeye dönüştü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu rakamı depremin yıl dönümünde “İki ay 75 bin konut” olarak açıkladı. Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı­nın Kahramanma­raş ve Hatay depremleri raporuna göre deprem bölgesinde acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkılmış konut sayısı 518 bin 9. İktidarın iki ay sonunda teslim ettiğini açıkladığı konut sayısı bu sayının yedide biri dahi etmiyor.

Hatay’da acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkılmış konut sayısı 215 bin 255 iken, Erdoğan’ın bugün açıkladığı rakama göre 3 bin 614 konut ve köy evi yapıldı. Yani depremin üzerinden bir sene geçmesine rağmen teslim töreni duyurulan konut sayısı Hatay’da yıkılan konutların ancak beşte biri etti.

Toplamda 30 bin 723 evin dün depremzede­lere verildiğin­i söyleyen Erdoğan “Böylece 1 buçuk ayda 76 bin konut sayısını aşmış oluyoruz. İki ayda 80 bin konut teslim etme sözünü yerine getirmeye çok az kaldı. İnşallah bu sayısı yıl sonuna kadar 200 bine tamamlamay­acağız. Amacımız yaklaşık 390 bin konut 11 bin 500 ahır, 40 bin 500 iş yerinden oluşan 442 bin hak sahibinden hiçbirini mağdur etmeden evlerine ve iş yerlerine kavuşturma­ktır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: AA ??
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye