Evrensel Gazetesi

Çoğunlukta­n sonra başkan da gidiyor

-

ANAYASA Mahkemesin­de bu yılında başında Muammer Topal’ın yerine Yılmaz Akçil’in atanmasıyl­a salt çoğunluğun Erdoğan’ın atadığı isimlere geçmesinin ardından, AYM Başkan Zühtü Arslan’ın yerine de yarın başkan seçimi yapılacak.

2012’de, Dönemin Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül tarafından atanan Muammer Topal’ın yerine Akçil’in atanmasıyl­a, AYM’DE salt çoğunluk (15 üyeden 8’i) doğrudan Erdoğan tarafından atanmış isimlerden oluştu. Yerel seçimden sonra ise Gül’ün atadığı iki ismin daha yerine Erdoğan’ın atadığı isimler atanacak.

AYM üyeleri bugüne kadar birçok kararla iktidarı “sevindirse” de son dönemlerde­ki bazı kararlarla iktidardan ve özellikle Mhp’den tepki aldılar. Peki, bu AYM üyelerini göreve kim getirdi? AYM Başkanı Zühtü Arslan, Baş - kan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ve Üyeler Muhammed Emin Kuz, Engin Yıldırım ile Muammer Topal dönemin Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül tarafından atandı.

Başkan Vekili Kadir Özkaya, Üyeler Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğl­u, Basri Bağcı, Selahaddin Menteş, İrfan Fidan ise Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan tarafından atandı.

Üyeler Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar, Muhterem İnce ise TBMM kararıyla göreve geldi.

BAŞKANLIK SEÇİMİ YARIN

Bu yılın başında Abdullah Gül’ün aradığı Muammer Topal’ın yerine Yılmaz Akçil’in atanmasını­n ardından görev süresi 2024’te dolacak iki üye daha bulunuyor. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresi 20 Nisan’da, Üye Muhammed Emin Kuz’un görev süresi ise 12 Mayıs’ta sona erecek. Zühtü Arslan için yarın başkanlık seçimi yapılacak. Böylece Gül’ün atadığı isimlerden geriye sadece Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ile Üye Engin Yıldırım kalacak. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye