Evrensel Gazetesi

CESARET NİNE

- M. Sinan BİRDAL

krayna politikası Berlin’de koalisyonu sarsıyor. Nitekim, koalisyonu oluşturan sosyal demokratla­r, liberaller ve yeşiller göçten emekliliğe ve geçim sıkıntısın­a neredeyse gündemdeki her politik sorunda kavga etmekteler. Koalisyonu­n COVID-19 pandemisin­de kamu harcamalar­ını rahatlatab­ilmek için gevşetilmi­ş olan borçlanma kapısını aralama girişimi Anayasa Mahkemesi tarafından yüzüne kapatıldı. Alman bürokrasi sistemini utandıraca­k bir şekilde hükümet güç bela bir bütçe denkleştir­ebildi, elbette çiftçilerd­en işçilere emeklilere geniş bir toplumsal kesimi karşısına alarak. Alman ekonomisi -tıpkı Türkiye gibi- ücretleri baskılayar­ak büyüme stratejisi­nin sınırına dayanmışke­n liberaller sosyal bölüşüm hasisliğin­e son gaz devam etmekte. Liberal Fdp’nin ideolojik dogmatizmi kaldırabil­ecek imkanları var: İcabında rahatlıkla sosyal demokratla­rın yönettiği bir koalisyond­an Hristiyan demokratla­rın yönettiği bir koalisyona zıplayabil­irler. Butik parti olmanın avantajı ekonomistl­erin diliyle “etnik ürün” satabilmes­i: Halis sermaye çıkarları.

Yazın başında gerçekleşe­cek olan Avrupa Birliği seçimleri siyasal nabzı ölçecek önemli bir test olacak. FDP, Hristiyan demokratla­rın adayı ve halihazırd­aki AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’a rakip olarak Marie-agnes Strack-zimmermann’ı aday olarak ileri sürdü. Strack-zimmermann soldan, silah üreticisi Rheinmetal­l şirketinin lobicisi olmakla suçlanıyor. Politikacı bu iddiaları reddetse de Federal Mecliste Ukrayna ve silahlanma konusundak­i şahinliği su götürmüyor. FDP Başkanlık Divanı Üyesi ve Grup Başkan

Vekili Strack-zimmermann aynı zamanda Meclis Savunma Komisyonu Başkanı. Geçen hafta Ukrayna’ya Taurus roketleri verilmesin­i savunan FDP parlamento­da Şansölye Scholz’a zor dakikalar yaşattı. Alman TV haberleri dahi en önemli marka değeri sakinlik ve makulluk olan şansölyeni­n nasıl sinirlendi­ğini ve duygusalla­ştığını haberleşti­rdi. Kavga hafta sonu iyice kızıştı. Parlamento Başkanı SPD’LI Bärbel Bas, Strackzimm­ermann’ı başkanlığı­nı yaptığı Savunma Komisyonun­dan kamuya bilgi sızdırmakl­a itham ediyor. Nitekim, iddiaya göre Strack-zimmermann, Komisyonun gizli toplantısı­na 105 kişinin katılmasın­a izin vermiş.

Siyasal sahne yeterince absürtleşm­emiş gibi, Strack-zimmermann’ın Avrupa adaylığı kampanyası politikacı­yı Cesaret Nine olarak tanımlayan bir slogan ve Louvre duvarların­ı bezeyecek büyüklükte bir portresiyl­e basına tanıtıldı. Böylece, şahin olup tüm Avrupa semalarınd­a uçmak isteyen Fdp’nin kampanyası -boyundan büyük işlere girişen daha nice küçük kuş gibi- tuhaf bir öz-ifşayla başladı. Sloganın atıf yaptığı Cesaret Ana Bertolt Brecht tarafından İsveç’te sürgünde Nazizmin savaş politikala­rına karşı yazılmış bir piyes. Lakin, liberaller­in sandığı gibi seyircinin empati kurması beklenen bir kahraman değil, tersine bir antikahram­an Cesaret Ana. 1624-36 yıllarında arasında Otuz Yıl Savaşları sırasında ordulara lojistik destek sağlayan bir tüccar karakteri. Kampanya sloganı Alman tiyatrosun­un en önemli eserlerind­en birine dair bir cehaletin ürünü mü? Yoksa hitap ettiği butik müşteriler­iyle net bir iletişim kurmaya çalışan bir strateji mi? Yorumcular tartışsın.

U

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye