Evrensel Gazetesi

IKBY’DE seçim krizi: KDP boykot edecek

-

KÜRDİSTAN Demokrat Partisi (KDP), Irak Federal Mahkemesin­in müdahalele­ri nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimind­e (IKYB) 10 Haziran’da yapılacağı açıklanan parlamento seçimlerin­e katılmayac­ağını açıkladı.

Erbil merkezli haber ajansı Rudaw’ın ha berine göre, KDP Politbüros­u Başkan Mesud Barzani’nin başkanlığı­nda toplandı. Toplantı nın ardından yapılan açıklamada, “Bize yük lenen tarihi misyon ve ulusal çıkarlarım­ız ge reği yasa dışı ve anayasaya aykırı bir şekilde dayatılan seçimlere katılmayac­ağız” denildi.

ABD: ENDİŞE DUYUYORUZ

Abd’nin Irak Büyükelçis­i Alina Roma nowski ise, Kdp’nin boykot kararına ilişkin açıklama yaparak, “Kürdistan Demokrat Par tisinin Kürdistan bölgesel seçimlerin­i boykot edeceği yönündeki açıklaması­ndan endişe duyuyoruz. Irak hükümetind­en ve Kürdistan Bölgesi hükümetind­en özgür, adil, şeffaf ve güvenilir bir seçim için çalışmalar­ını talep ediyoruz. Tüm Kürdistan Bölgesi halkının kendi geleceğini­n belirlenme­sinde söz sahibi olması gerekir” ifadelerin­i kullandı.

NE OLMUŞTU?

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, son seçim lerin 2018’de yapıldığı Kürdistan Parlamento­su için 21 Şubat’ta açıkladığı kararında, Türkmen ve Hristiyanl­ara uygulanan kota sisteminin ana yasaya aykırı olduğunu açıklamışt­ı. Karar uya rınca azınlık kotalarını­n kaldırılma­sıyla parla mentodaki sandalye sayısı 111’den 100’e indi. Tepki olarak çeşitli Türkmen ve Hristiyan parti ler de seçimi boykot edecekleri­ni açıkladı.

IKBY’DE ekim 2022’de yapılması gereken seçimler siyasi partiler arasındaki anlaşmazlı­k lar ve Bağdat’taki federal hükümetle yaşanan mahkeme süreçleri nedeniyle defalarca ertelen mişti. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye