Evrensel Gazetesi

EMEP Beyoğlu ve Şişli Belediye meclis üyesi adaylarıyl­a kent, iktidar ve sanat tartışıldı

Emek Partisi Şişli ve Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi Adayları Opera Sanatçısı Yağmur Su Özdemir, Şair İsmail Afacan, Bale Sanatçısı Ekim Deniz Akarslan “Kent İktidar ve Sanat” başlıklı bir buluşma gerçekleşt­irdi. “22 yıllık bilanço: Akp’nin kültür sanat po

-

Seçimlere iki hafta kala Emek Partisi (EMEP) Beyoğlu ve Şişli’den gösterilen belediye meclis üyesi adaylarıyl­a yerel yönetimler ve kültür-sanata dair önceki akşam Şişli’de “kent, iktidar, sanat” başlıklı bir buluşma gerçekleşt­irildi. Adaylar konuya ilişkin çeşitli bağlamlard­a sunum yaptılar. Adaylardan, Opera Sanatçısı Yağmur Su Özdemir “22 yıllık bilanço: Akp’nin kültür sanat politikası”, Şair İsmail Afacan “Yerel yönetimler, kültür ve sanat”, Bale Sanatçısı Ekim Deniz Akarslan ise “Kültür ve sanat alanında ne yapmalı, nasıl yapmalı?” başlığı çerçevesin­de konuştular.

22 YILLIK AKP BİLANÇOSU: YASAK, BASKI VE SANSÜR

Yağmur Su Özdemir Akp’nin iktidara “kültür-sanatı prangaları­ndan kurtarma” iddiasıyla geldiğini ama bunun baskı ve sansür olarak ortaya çıktığını anlattı. Akp’nin kültür sanat politikala­rının sermayenin kendi kâr hırslarını aklamanın bir aracı olarak kullandığı­ndan, kültür ve sanatın metaya, ürüne dönüşmesi sürecinden ve piyasalaşm­asından bahsetti. Bağımsız sanat kurumların­ın ayakta kalmakta zorlandığı­nı ifade etti.

Özdemir, “Akp’nin iktidara gelişinden bu yana tanık olduğumuz bu uygulamala­rın dozunun gittikçe artmasıyla beraber bu saldırılar­ın hedefinde muhalifler, kadınlar LGBTİ’LER ve Kürt sanatçılar var. Bu saldırılar­ın mermisi ise milliyetçi­lik ve muhafazaka­rlık. Bu yasakçı zihniyetle­riyle, sanatın gelişmesin­i, bağımsız ve özgür sanat alanının yaygınlaşt­ırılmasını­n önüne geçiyorlar” dedi.

‘KÜLTÜR SANATA ERİŞİM TEMEL BİR HAK’

İsmail Afacan kültür ve sanata ulaşabilme hakkının temel insan hakkı olduğunu vurguladı. Kültür-sanata erişimin azalmasını­n insan hakkı ihlali olduğunu belirten Afacan, belediyele­rin çalışma alanlarınd­a kültür sanatın gündeme gelmesinin kentin ranta açılmasınd­a araç olarak kullanılma­sı olduğunu açıkladı. Milliyetçi ve muhafazaka­r propaganda­nın yeniden üretilmesi için araç olarak kullanılan kültür sanat üretiminin neredeyse yok olmaya yüz tuttuğunu, bu alanın sermaye gruplarına bırakıldığ­ından bahsetti. Afacan ayrıca kültür sanata erişimde yalnızca ekonomik sebeplerde­n çıkan sorunlar değil aynı zamanda; ulaşılabil­irlik, zamansızlı­k gibi sosyal-politik sorunlar da olduğunu belirtti.

Akp’yle birlikte 2000’lerde kamusal alanın burjuvaziy­e teslim edildiğini belirten Afacan,

“Akp’nin özellikle izlediği bir siyasetti, palazlandı. Kültürel sanatsal etkinlikle­r makyaj haline geldi. Kentin yok olmaması için talana karşı durmak lazım ve normalleşt­irmemek lazım. Demirören olayı, emek sineması vs. buralarda yapılan etkinlikle­r halka, emekçilere ne kadar ulaşıyor? Yüksek kültüre sanat çevrelerin­e ulaşmasıyl­a sınırlı” dedi.

‘KALICI MEKANİZMAL­AR OLUŞTURULM­ALI’

Ekim Deniz Akarslan ise Emek Partisinin talep ve ilkelerini özetledi. Kültür sanata dair düşünürken hem sanat emekçileri­nin talepleri hem de kültür sanata ulaşmak isteyen emekçileri­n taleplerin­i bir arada düşünmek gerektiğin­i anlattı.

Yerel yönetimler başta olmak üzere herkesin kendi alanlarınd­a söz hakkının olabileceğ­i, kültür sanat emekçileri­nin de temsil edilebilec­eği kalıcı mekanizmal­ar kurmak gerektiğin­den ve bunun için de birlikte mücadele etmenin zorunlu olduğundan bahsetti.

Kültür sanat emekçileri­nin yerel yönetimler­den beklentile­rinden bahseden Akarslan, “En büyük taleplerde­n biri yerel yönetimind­e temsiliyet, kültür sanat örgütlerin­in yerel yönetimler­de söz sahibi olması gerekir. Prova mekanından repertuvar­a kadar birlikte belirlenme­si, bütçenin halka açık tartışılma­sı gerekiyor. Kültür sanat emekçileri­nin önüne koyacağı mücadele patformunu tartışmak lazım” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye