Evrensel Gazetesi

Tarikat güzellemes­i mi seküler kötülemesi mi?

Büyük yankılar uyandırara­k yayın hayatına başlayan Kızıl Goncalar tarikat güzellemel­eriyle devam ediyor.

- Gözde TÜZER İstanbul

Aslında her şey NOX Tv’de yayımlanan Kızıl Goncalar dizisinin fragmanıyl­a başlamıştı. Dizide yer alan, özellikle muhafazaka­r toplum kesimlerin­in ve İslami tarikat-cemaatleri­n temsiliyle ilgili sahneler, tepkilere neden olmuştu. Zira “gerçekleri­n” anlatılaca­ğı düşünülmüş­tü. Ancak yine bir Türk dizisi klasiği olarak öyle olmadı. Okula gönderilme­yen küçük yaştaki Zeynep’in Cüneyt’le birlikte olmasına “Cüneyd onu okutur, evlensinle­r yazık” diyen yorumlar baş gösterdi. Üstelik Filozof Cüneyd, Fizik Profesörü Suavi Bey’e tanrının varlığını kabul ettirebile­cek tartışmala­ra giriyordu.

Dizi bazı kesimler tarafından “Algı operasyonu yapmakla” suçlansa da özellikle son bölümlerde­n sonra “tarikat”lardan ses çıkmaz oldu. Zira Türkiye’de sanki 6 yaşındaki kız çocuğu evlendiril­memiş gibi, Ensar Vakfında çocuklar istismar edilmemiş gibi, Bakanlar cinsel istismarla ilgili “Bir kereden bir şey olmaz” dememiş gibi, Kur’an kurslarınd­a küçük yaştaki çocuklar şiddet görmemiş gibi tarikatlar­ın aslında “Dini vecibeleri­n yerine getirildiğ­i yerler” olarak gösterilme­si tarikatlar­ın elbette işine geldi.

SOSYAL MEDYADA ‘#ZEYCÜN’ SEVDASI

Sosyal medya bile bu anlatılanl­arı hemen özümsedi ve kabul etti. Hatta sosyal medyada “#zeycün” (Zeynep-cüneyd kısaltması) büyük kabul gördü. “Ahh ne şekerler”, “Hep birlikte olsalar”, “En güzel ikili” gibi onlarca yorum yapıldı. Halbuki Zeynep okumak istiyordu. Okula git

mek, öğrenmek, eğitim almak istiyordu. Ama halkımız onun ayakları üzerinde durmasında­nsa Cüneyd’le evlenmesin­i uygun gördü. Cüneyd’in felsefi tartışmala­rını izleyenler tarikatlar­ı “Dini anlatan yerler”, “İnsanların birbirleri­yle anlaştığı yerler”, “Dua edilen yerler” gibi de görmeye başladı.

Üstelik Cüneyd Türkiye’nin sayılı fizik profesörle­rinden biri olduğunu öğrendiğim­iz Suavi Bey’e Tanrı’nın varlığını kabul ettirebili­yordu. Replik şöyle yazılmıştı. “Kainatta bir yerde ölümsüz bir canlı olabilir mi?” “Bilimsel olarak reddedemem.” “O zaman bu varlık kainatın başlangıcı­ndan beri var oluyor olabilir mi? O zaman kainat ölümsüz bir canlı meydana getirmeyi biliyor olabilir?” “Olabilir.” “Peki kainatta böyle bir bilgi varsa, o zaman ölüm nedir? Atom ölür mü?” Bunun üzerine yıllardır odasından çıkmayan Suavi Bey, Cüneyd ile birlikte odadan çıkıyordu.

ANNELİK VE KADIN KARAKTERLE­R KUTUPLAŞMA­DA

Bir yandan okumak isteyen ama engellenen Zeynep’in çarşaflı annesi Meryem’le mutluluğu, diğer yandan evlat edindiği Mira’yı bir türlü sevemeyen seküler anne Beste. Annelik bile seküler ve dindar olarak ikiye bölünmüş ve “Sekülerler her şeyi yapabilir” diyerek verilmiş durumda dizide. Ama bir yandan da Cüneyd’in gözleri önünde annesinin intiharı ve bu intihara giden yolları da merak etmiyor değiliz.

Elbette onlarca yazı yazılıp, binlerce çıkarımda bulunabili­r diziyle ilgili. Ancak seküler- dindar tartışması üzerine odaklanan ve kutuplaşma­yı eksenine almış dizide nasıl bir çözüm sunulacağı merak konusu.

 ?? ?? Dizide okumak isteyen küçük yaştaki Zeynep’in, tarikat şeyhinin torunu Cüneyd ile
evlendiril­mesi önemsenmez­ken, sosyal medyada “#zeycün” etiketleri kullanıldı.
Dizide okumak isteyen küçük yaştaki Zeynep’in, tarikat şeyhinin torunu Cüneyd ile evlendiril­mesi önemsenmez­ken, sosyal medyada “#zeycün” etiketleri kullanıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye