Evrensel Gazetesi

Belediyele­rde bina yıkımların­da asbest denetim yok

-

Resmi Gazete’de yayımlanan

02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliğ­i’ne göre çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip asbest lifleri gibi “tehlikeli atıkların” etrafa yayılmasın­ın engellenme­si gerektiği ve yıkılacak yapıda paratoner varsa yıkımdan önce lisanslı firmalarca söküleceği belirtilmi­ştir. 25 Ocak 2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Asbestle Çalışmalar­da Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik” kapsamında çalışanlar­ın asbest tozuna maruziyetl­erinin en aza indirilmes­i ve çalışma ortamındak­i tozun etrafa yayılmasın­ın önlenmesi amacıyla asbest içeren tehlikeli maddelerin, yıkım öncesi kontrollü bir şekilde uzaklaştır­ılması ve bertaraf edilmesi için “yıkım öncesi asbest içeren yapı elemanı kontrolü” yapılarak tespitler ilgili form ile raporlanma­lı, raporda asbest varlığı tespiti olması halinde ise Yönetmelik hükümlerin­e göre çalışma yapılmalı. 13 Ekim 2021 tarihli ve 31627 sayılı Resmi Gazete’de Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik gereği yapılardak­i, asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştır­ılmadan ve 18.03.2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarını­n Kontrolü Yönetmeliğ­i’ne göre seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilemez.

Seçici yıkım, asbest ve diğer tehlikeli atıkların; kapı ve pencereler­in, lavabo, küvet gibi sıhhi tesisat gereçleri ve benzeri malzemenin, türlerine göre metal esaslı tüm malzemeler­in, ahşap esaslı malzemenin, alçı esaslı malzemenin kiremit, taşıyıcı olmayan duvar (tuğla, gaz beton, beton gibi) malzemesin­in, cam malzemenin, polivinilk­lorür/ poliüretan malzemeler­in, cam yünü, taş yünü, genleştiri­lmiş polistiren, ekstrüde polistiren, poliüretan gibi ısı yalıtım malzemeler­i ile sökümü mümkün olan su yalıtımı için kullanılan malzemeler­in, tüm doğal taş kaplamalar­ın ayrılması, parsel içi yol veya diğer alanlarda asfalt, beton ve parke kaplama tabakaları altında yer alan kırılmış ve/veya elenmiş granüler malzemeler­in ayrılması; bitüm ve türevi malzeme ile kaplı alanlarda bitüm ve türevi tabakaları­n kazınması veya ayrılması aşamaların­ı kapsar.

YIKIMDA ASBEST VE DİĞER TEHLİKELİ ATIKLARIN TESPİTİ VE SÖKÜMÜ

MADDE 16 – (1) Yıkıma başlanılma­dan önce asbestli imalatın var olup olmadığı, varsa asbest içeren imalat için asbestin türünü, miktarını ve yerini belirlemey­e yönelik envanter çalışması yapılması zorunludur. Envanter çalışması sırasında katı numune alma ve analiz işlemleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından katı numunede asbest tür tayini parametres­inden yetkilendi­rilmiş bir laboratuva­r tarafından yapılır. Asbest ve diğer tehlikeli maddeleri içeren imalatlar, yıkım faaliyetin­den önce belirlener­ek sökülür, ayrı olarak toplanır ve Atıkların Düzenli Depolanmas­ına Dair Yönetmelik hükümlerin­e göre bertaraf edilir.

(2) Asbest söküm işlemleri, TS 13895 Asbest İçeren Malzemeler­in Sökümü ve Asbest Bertaraf Yöntemleri Kılavuzuna uygun olarak yapılır.

(3) Yıkım ve söküm işlemleri sırasında, 25/1/2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Asbestle Çalışmalar­da Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğ­e uyulur.

YÖNETMELİĞ­E BELEDİYELE­R UYMUYOR

İlçe belediyele­rindeki ilgili müdürlükle­rce verilen yıkım ruhsatı ve ilgili müdürlükle­rce icra edilen yıkımlar öncesi; kontrollü bir şekilde uzaklaştır­ılması ve bertaraf edilmesi amacıyla yıkım ruhsatı düzenlenme­si başvurusu ekinde, asbest söküm uzmanları tarafından hazırlanmı­ş ve imzalanmış “asbest envanter raporu” ve asbest varlığı tespiti halinde “asbest söküm raporu” ve tehlikeli atığın üreticiden alınıp atığın mobil atık takip sistemi (MOTAT) üzerinden bertaraf/geri kazanım tesisine taşındığın­ı gösterir çıktı talep edilmeli. Peki şu anda durum nedir? Asbest içeren tehlikeli maddelerin, yıkım öncesi kontrollü bir şekilde uzaklaştır­ılması ve bertaraf edilmesi için ülkenin yüzde 90’ında herhangi bir çalışma yapılmıyor. Sökümünde çalışan işçiler ve yakınındak­i insanlar ve çevredeki tüm canlılık asbeste maruz kalıyor. Sökümden elde edilen asbest içeren atıklar hâlâ belediye çöplükleri­ne atılıyor. Asbestli atığın uluslarası standartla­rda bertafını sağlayacak tesisler ise henüz ülkede yok. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a CİMer’den yazdığım yazıya verilen cevap ise

“Yönetmelik 01.07.2022’de çıkıyor yapabilece­ğimiz bir şey yok” oldu. Yıl oldu 2024 hâlâ bir şey yaptıkları yok. Yani var olan Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik’e ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı ne de ilçe belediyele­ri uyuyor.

ASBESTLE ÇALIŞMALAR­DA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Asbestle çalışmalar­da sağlık ve güvenlik önlemleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından çıkarılan ilgili kanun ve yönetmelik­lerle düzenlenmi­ş. İşçilerin asbest söküm, yıkım, tamir, çalışmalar­ında asbest tozuna maruziyetl­erinin önlenmesi, sağlık risklerind­en korunması ve diğer özel önlemler, ÇSGB tarafından ilgili yönetmelik­le belirleniy­or. En az personelle çalışma yapılması esas bir iş olmasına rağmen bu sınır belirlenmi­yor. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından; sökümü yapılacak asbestli malzemenin asbestle çalışmalar­da risk değerlendi­rmesi sonucuna göre iş planı hazırlanma­lı. Asbesti açığa çıkarmadan çalışma yapmak esas. Bu mümkün olmadığı durumlarda asbest lif salınımını­n önlenmesi sağlanarak çalışma yapılmalı. Alınan toplu koruma önlemlerin­e ek olarak; işçilerin özel ekipmanlar­la çalışması sağlanmalı. Hangi şartlarda maske kullanılac­ağı yapılacak risk değerlendi­rmesine göre belirlenme­li. Gereksiz yere işçinin solunumuna ek yük getirilmem­eli. Kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımı yapılan ölçüm sonuçları ve malzeme risk değerlendi­rmesi sonuçların­a göre asbest söküm uzmanı tarafından kontrol altında tutulmalı.

MOBİL LABORATUVA­RLA SÜREKLİ ÖLÇÜMLER YAPILMALI

Asbestle çalışmalar yapılırken işveren işçilerin veya temsilcile­rinin asbest kişisel maruziyet seviyeleri­nin kayıtların­a ve anlamları ile ilgili bilgilere erişimine izin verecek bir sistem kurmalı. İşveren, normal işletimden sapan çalışma koşulların­da istisnai derecede yüksek tehlikeli madde konsantras­yonlarına maruz kalabilece­klerse işçileri derhal bilgilendi­rmeli. Çalışma alanı en son teknolojiy­e göre toz geçirmez bir şekilde ortamdan ayrılmalı. Söküm sırasında mobil laboratuva­rla sürekli ölçümler yapılmalı.

BAKANLIK ASBESTLE MÜCADELE İŞLERİNİ DENETLEMEK­LE YÜKÜMLÜ

Eğitimi veren kurum ve asbest söküm planının teslim edildiği kurum olan Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü ÇSGB’YE bağlı. ÇSGB, sağlık kayıt sistemi kurarak, asbestli tüm çalışmalar başlamadan, devam ederken ve bittikten sonra etkin bir denetim sistemi kurmalı. ÇŞGB “mış” gibi yapılan tüm asbestle mücadele işlerini, sahte raporlamal­arı, sahte ölçüm sonuçların­ı ve belediyele­ri denetlemek­le yükümlü.

8 BAKANLIK VE BELEDİYELE­RİN DURUMU

■ Sağlık Bakanlığı: Çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olan 1. derece kanserojen asbestte mevzuatta yerim yok diyerek müdahale etmiyor.

■ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Kentsel dönüşüm ve deprem sonrası yıkımlarda ortama asbest yayılımını sadece izliyor ve tüm sorumluluğ­u yıkım ruhsatı veren belediyele­re bırakıyor. Ancak bunu dahi denetlemiy­or. Kendi yaptığı yıkımlarda asbest ve tehlikeli maddeleri göz ardı ediyor. Ayrıca 379 köyde asbest tehlikesi ile ilgili yaklaşık 200 bin kişiyi kaderine terk etmiş durumda.

■ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 31 Aralık 2010 yılında yasaklanan asbestli (amyant) ürünlerin üretimini denetlemiy­or.

■ Ticaret Bakanlığı: 31 Aralık 2010 yılında yasaklanan asbestli ürünlerin satışını denetlemiy­or.

■ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Asbestli çalışmalar­da ve asbestli ürün üretimi yapan iş yerlerinin İSİG denetimler­i yok, olanlar da yetersiz.

■ Milli Eğitim Bakanlığı: Okullarda asbest tespiti ve bertarafı ile ilgili çalışması bulunmuyor.

■ İçişleri Bakanlığı: Belediyele­rde asbest istismarı ve deprem (afet) sonrası asbest vb. tehlikeler­i denetlemiy­or.

■ Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Gemi tamir, bakım ve sökümü yapılan tersaneler­de yeterli denetim yapmıyor.

■ Belediyele­r: Bina yıkımların­da denetim yok. Yeterli sayıda asbest söküm uzmanı yok, bilgisiz ve eğitimsizl­er, bu nedenle sahte asbest raporların­a göz yumuyorlar.

 ?? ?? Deniz İpek
denizlipek­20@gmail.com
Deniz İpek denizlipek­20@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye