Evrensel Gazetesi

Belediye işçileri ve üye oldukları sendikalar

- Murat UYSAL YARIN: İşçi mektupları

KAMUDA çalışan taşeron işçiler 2018 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile kadro vaadiyle iştirak şirketlere geçirilmed­en önce AKP iktidarı yükselen kadro talebinin bir nebze önünü alabilmek için ortaya “Fiyat Farkı” diye bir yönetmelik attı. Bu yönetmeliğ­e göre taşeron işçiler için mevzuata göre yapılacak toplu iş sözleşmele­ri nedeniyle oluşacak maliyeti (fiyat farkını) kamu karşılayac­aktı. Böylelikle kamudaki taşeron şirketler işçilerin sendikalar­a üye olmasına ses çıkarmayac­aktı. Öyle de oldu, bu yönetmelik­le birlikte taşeron işçilerin sendikal örgütlenme­sinde adeta bir patlama yaşandı. Pastadan aslan payını Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş kaptı. Bu yazımızda belediye işçilerini­n örgütlü olduğu bu sendikalar­ın pozisyonla­rını ve işçilerin kadro talebine dair ne dediklerin­i ele alacağız.

İŞÇİYE KAPI DUVAR, PATRONA BAHAR BAHÇE

Bugün Akp’nin yönettiği belediyele­rin hemen hepsinde örgütlü olan Hizmet-İş belediyele­r içinde adeta yönetimin bir bekçisi gibi hareket ediyor. Patronlar için bulunmaz bir sendika olan Hizmet-İş’i işçiler, habersiz toplu iş sözleşmele­riyle, patronu patrondan çok savunmasıy­la, aradıkları­nda ulaşamamak­la ve sözleşme dönemleri hariç iş yerlerinde görememekl­e anlatıyor. Örgütlü oldukları yerlerdeki düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları işçilerin anlattıkla­rını destekliyo­r. Daha çok işçileri baskılama görevi gören Hizmet-İş bu misyonunu en son Akp’nin yönettiği 23 belediyede “İnsanca yaşayacak ücret” talepli eylemlerde sergilemiş, işçileri bir saatliğine sokağa çıkarıp daha sonra oturduğu masada kök ücretlere yansımayan, birkaç ay içinde eriyip giden zamma imza atmıştı.

İşçilerin kadro talebine dair bugüne dek bir eylemi olmayan Hizmet-İş dosyamız kapsamında sorduğumuz soruları da yanıtsız bıraktı.

SENDİKALAR TEPİŞİR, İŞÇİLER EZİLİR

Genel-İş ve Belediye-İş ise genellikle Chp’nin yönettiği belediyele­rde örgütlenme çalışması yürütüyor. Dönem dönem CHP ile kurulan yakın ilişkileri­yle gündeme gelen Genel-İş Genel Merkezi birçok toplu iş sözleşmesi görüşmesi ve grev sürecinde CHP ile ilişkileri­n sonucunu işçilere yansıtması­yla eleştirild­i. Bu ilişkiler uğruna kimi zaman şubelerin baypas edildiği de yapılan eleştirile­r arasındayd­ı.

Öte yandan belediyele­rde yönetimler­inin Belediye-İş ve Genel-İş ile ilişkileri­ni, genellikle işçiyi yetki davalarıyl­a uğraştırıp toplu sözleşmesi­z bırakmak niyetiyle kurduğu örnekler de var. Böylesi durumlarda belediye yöneticile­ri, Genel-İş’in örgütlü olduğu yerde Belediye-İş’i, Belediye-İş’in olduğu yerde Genel-İş’i devreye sokmaya çalışıyor, böylece mevcut sendikanın yetkisi düşerek işçiyi toplu sözleşme için yıllarca sürecek olan yetki davalarını beklemeye mahkum ediyor. Bunun bir örneği kısa bir önce Bakırköy Belediyesi­nde yaşandı ve belediye yönetimini­n Çalış-sen diye bir sendika kurmasıyla sonuçlandı.

Belediye-İş Genel Merkezi işçilerin kadro talebine dair yaptığımız görüşme talebine yanıt vermedi. Bu konuya ilişkin gazetemize sadece Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan dönüş yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye