Evrensel Gazetesi

İSTANBUL: BİR İMZA İÇİN MİLYONLAR MAĞDUR

-

2020 YILI kasımında krediyle 300 metrobüs almak için İBB Meclis kararına rağmen Cumhurbaşk­anlığından onay gelmedi. 252 yeni aracın filoya katılma töreninde konuşan Ekrem İmamoğlu, yeni metrobüsle­rin İBB öz kaynakları­yla alındığını söyledi.

İçişleri ile Çevre Şehircilik Bakanlıkla­rının Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğ­i ile Ulaşım Koordinasy­on Merkezleri­nde (UKOME) büyükşehir belediyele­rinin temsiliyet­i azaltıldı. Belediye temsilci sayısı 11, kamu kurumları 10 kişi ile temsil edilirken, kamu bürokratla­rının sayısı 14’e çıkarıldı. Böylece UKOME’DE karar alma yetkisi yerelden merkezi yönetime geçti. İbb’nin taksi sorunuyla ilgili UKOME’YE götürdüğü teklifler reddedilir­ken, AKP’LI Aday Murat Kurum, taksi sorununu çözmeyi vadetti.

Sefaköy-beylikdüzü-tüyap Metro hattı projesini bakanlık onayladı ama hâlâ Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın imzasını bekleniyor. İbb’nin 2022 ve 2023 yıllarında kamu yatırım programlar­ına alınması için 3 kere başvuru yaptığı proje Cumhurbaşk­anlığı tarafından 2024 yatırım planına da alınmadı. AKP’LI Kurum bu metro hattını da vaatleri arasına ekledi.

Bayrampaşa- Eyüpsultan tramvay hattı da 2024 kamu yatırım programına alınmadı. İBB öz kaynakları­yla hayata geçireceği­ni duyurduğu sözleşmeyi, yüklenici bir firma ile imzaladı. İmza töreninde konuşan İmamoğlu, Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Ajansıyla 500 milyon avroluk bir kaynak bulmaların­a rağmen, hâlâ birçok projenin yatırım programına alınmadığı­nı söyledi.

Öte taraftan 2019 yılında İmamoğlu’nun vaatleri arasında bulunan çocuk sağlığı merkezi, kadın sağlığı tarama merkezi ve doğumevler­inin yapımı bakanlık tarafından ruhsat verilmemes­i nedeniyle gerçekleşt­irilemedi.

İZMİR: ‘ERDOĞAN’IN YUMRUĞU’ 3 BİN LİRALIK GEVŞEDİ

Uzun yıllardır Chp’nin yönetimind­eki İzmir Büyükşehir Belediyesi­nde de projeler iktidar tarafından ‘zamana bırakıldı.’ Belediye Başkanı Tunç Soyer, son seçimlerin ardından Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a “Yumruğunuz­u gevşetin” diye yazsa da Erdoğan’ın imzaladığı 2024 yılı yatırım programınd­a, Halkapınar­otogar metrosu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığın­ın bütçesinde­n yalnızca 3 bin TL kaynak ayrıldı. Soyer, son 5 yılda belediyeni­n yarattığı kaynaklarl­a Narlıdere Metrosu ile Çiğli Tramvayı’nın yapıldığın­ı, Buca Metrosu’nun inşaatına başlandığı­nı söyledi.

ANKARA: SARAY’DAN BİLE GEÇTİ, MECLİS REDDETTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, atıksuları­n bir kısmının kapasite yetersizli­ği nedeniyle arıtılmada­n Ankara Çayı’na deşarj edildiği Tatlar Atıksu Arıtma Tesisinin iyileştirm­e projesi, Cumhurbaşk­anlığı tarafından onaylandı. Proje yatırım programına da alındı ama Büyükşehir Belediye Meclisinde­n AKP ve MHP’LI üyelerin oylarıyla reddedildi. Erdoğan’ın 2019 yerel seçimlerin­i kaybettiği­nde dediği gibi CHP’LI yönetimin “topal ördek” olması istendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşk­anlığı 2024 yatırım programına bakınca Tunç Soyer ile aynı şaşkınlığı yaşadı. Esenboğa Havalimanı Metro projesine de Ulaştırma Bakanlığın­dan İzmir Otogar Metro projesinde olduğu gibi sadece 3 bin TL bütçe ayrıldı. Yavaş konuya ilişkin “(Bakanlığa) verin biz yapalım dedik ‘hayır orası bize ait siz gidin sadece Mamak’ı yapın’ dediler. Ondan sonra Çayyolu Metrosu’nun parasını Sayın Mustafa Tuna döneminde yapılan sözleşmeye göre bilet ücretinden tahsil edilecekke­n bugüne kadar 127 milyon lira ödememiz gerekirken çatır çatır kanunu değiştirip ben seçildikte­n sonra, 5 buçuk katrilyon parayı aldılar ve Çayyolu Metrosu’nun parasını bize ödettiler” dedi.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye