Evrensel Gazetesi

İSTANBUL: ‘BİZ BU ŞEHRE İHANET ETTİK’

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın “Biz bu şehre ihanet ettik” dediği İstanbul’da 2019 seçimlerin­de yönetim değişince bir ‘enkaz raporu’ hazırlayan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı­nın kayıtların­a göre sağlık kurumların­dan kültürel tesislere kadar birçok kamu hizmeti verilmesi gereken alanların yerine konut, AVM veya otel yapıldı. İmara açılan alanların 16 milyon

112 bin 518 metrekare olduğu kaydedildi. 2 milyon 846 bin 621 metrekarel­ik 7 orman alanı da yapılaşmay­a yani imara açıldı.

130 proje içindeki 44 araziye yapılabile­cek inşaat alanı 3 milyon metrekarey­ken 10 milyon 500 bin metrekare inşaata izin verildi.

AKP bu seçimlerde metrobüs filosuna her yıl 100 yeni araç, otobüs filosuna 250 yeni araç kazandırıl­acağını vadetmesin­e karşın en son 2015 yılında yeni metrobüs alımı yaptı.

Sadece yerel yönetim değil. İktidar bu yerel seçimlerde “Adaylarımı­zın arkasında merkezi yönetim var” demesine karşın on binlerce vatandaşı evsiz bıraktı. 2019 yılında “100 bin alt gelir grubu sosyal konut projesi” kapsamında başlatılan

TOKİ konutların­ın inşaatı 5 yıldır tamamlanma­dı, taksitleri ise gün geçtikçe zamlandı. TOKİ mağdurları, Maltepe ve Tuzla’da, teslim edilmeyen konutları için eylem yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nin

(İBB), Halk Ekmek büfelerini­n sayısını arttırma girişimi İBB Meclisinde AKP ve MHP grupları tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine «Mobil Halk Ekmek Büfeleri» kuruldu.yine İBB tarafından 0-4 yaş arası çocukların annelerine verilen ve yaklaşık 100 bin annenin yararlandı­ğı ücretsiz ulaşım kartları ve üniversite öğrenciler­ine yaptığı burs yardımını ve ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz dağıtılan Halk Süt Sayıştay tarafından mevzuata aykırı bulundu. Ayrıca, İBB öğrenci yurtlarını­n sayısını artırmak için AKP döneminde TÜGVA, Ensar Vakfı, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ve İlim Yayma Vakfına verilen binaları geri almak istedi. AKP’LI ve MHP’LI meclis üyeleri engel oldu.

ANKARA: ‘PARSEL PARSEL’ RANT

1994 yılından 2017 yılına kadar başkenti yöneten AKP’LI Melih Gökçek, kentsel dönüşüm projeleri, yüzlerce milyon harcadığı dinozorlu Ankapark’ı, kent girişlerin­e yapılan süslü kapılarıyl­a Ankara’yı adeta rantın da başkentine çevirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi­nin Devrik Başkanı Melih Gökçek, 2011 yılından Cumhurbaşk­anının isteğiyle görevinden istifa ettiği 2017 yılına kadar 6 yıllık sürede hiç otobüs alımı yapmadı.

Kamusal ulaşım hizmetleri­ne yatırım yapılmazke­n, özel halk otobüsleri desteklend­i. Ankara’nın ulaşım sorunu ODTÜ Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesi ve rant odaklı otoyollarl­a daha da büyüdü.

Gökçek, son dönemlerin­de aralarında ASKİ’NIN 142 bin metrekare büyüklüğün­deki arazisi, Akyurt’taki fuar alanı, Gölbaşı’daki golf sahası ile çok sayıda mesken ve konut alanını da içeren 41 parseli satışa çıkardı. Ayrıca Atatürk Orman Çiftliği’ndeki hayvanat bahçesini 2013 yılında tahliye eden Gökçek, 2 milyon metrekarel­ik bir alana ‘tema park’ ve ‘mega hayvanat bahçesi’ yapmak için arazide yüzlerce dönümlük ağaç kıyımı yaptı. Parkın maliyeti ise 801 bin dolar..

Başkentte yıllardır talep edilen havaalanın­a metro projesinde herhangi bir adım atılamadı. CHP’LI belediye yönetimine de proje için kaynak verilmezke­n, AKP’LI Aday Turgut Altınok bunu 2024 vaadi olarak anlatmayı sürdürüyor.

KONYA: 19 YILDIR METRO BEKLİYOR

Önce Refah Partisi, ardından Akp’nin 34 yıldır yönettiği Konya’da 19 yıldır metro bekleniyor. 2015’te Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Güzergah öyle belirlendi ki 5 üniversite birbirine bağlanıyor. Hastaneler birbirine bağlanıyor. İlk planlamala­ra göre 2020 yılında bitmesi hedefleniy­or” demişti. 2019 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay 4 yılda bitirecekl­erini söylerken, 2020 yılında konuşan Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismail­oğlu, 2021 yılı sonunda projeye başlayacak­larını duyurdu.yılan hikayesine dönen metro projesinde hâlâ adım atılmazken, 2024 yatırım planında da metro yok. Öte yandan Alâeddin-adliye Tramvay hattının Konya Şehir Hastanesi’ne kadar uzatılması vaadi de yerine getirilmey­en vaatler arasında yer aldı.

BURSA: 5 YILDIR YAPMADI, YİNE VADETTİ

Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 5 yıldır hayata geçirmediğ­i Görükle-başköy Raylı Sistem Hattı,çalıdemirt­aş hattı projelerin­i, önümüzdeki yerel seçimlerin­de yeniden vadetmekte­n çekinmedi. Yine 2020 yılında açılan Bursa Şehir Hastanesi için uzatılmak istenen emek hattı projesi için bitiş tarihi 2025 olarak planlanmış durumda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye