Evrensel Gazetesi

Diyalog kurulsun, kalıcı barış sağlansın

KÜRT MESELESİNİ­N ÇÖZÜMÜ SONUÇ BİLDİRGESİ:

-

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, 16-17 Mart’ta gerçekleş tirdiği “Kürt meselesini­n çözümü ve ba rış konferansı” sonuç bildirgesi­ni şube binasında açıkladı. Açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalab­an ve İHD yöneticile­ri katıldı.

Açıklama öncesi söz alan Küçükba laban, halkların Newroz’unu kutladı. Küçükbalab­an, “Bir yandan ölüm ha berleri gelmekte diğer yandan da barış talebi ve özgürlük talepleri sürmekte. Biz de böyle bir ortamda bir barış kon feransı düzenledik. Yankıların­ı ve barış talebinin güncel bir konu olduğunu gör dük” dedi. Açıklamada, Kürt meselesi nin Kürt coğrafyası­nda egemen olan devletler tarafından tanınmamas­ına da yanan ve esasında uluslarara­sı bir mese le haline gelmiş bir olgu olduğu belirti lirken Kürt meselesine dair barışın sağ lanamaması­na sebep olan sorunlara yer verildi. Konferanst­aki yoğun tartışmala­r ve aktarımlar neticesind­e Kürt meselesi nin çözümü ve barış ortamının sağlan masına dair çözüm önerileri şu şekilde sıralandı:

■ Kürt meselesine dair özgür bir tar tışma ortamı yaratmak adına başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve öz gürlükleri­n önündeki engeller kaldırıl malıdır.

■ Çatışmanın tarafları arasında mü zakereyi mümkün kılacak bir diyalog mekanizmas­ı kurulmalı; kalıcı bir barış ortamını sağlamak için çatışmasız­lık hali sağlanmalı­dır.

■ Siyasi partiler Kürt meselesini­n çözümüne dair niyet ve program ortaya koymalıdır.

■ Abdullah Öcalan’ın sürece dahil olabilmesi için uygulanan tecrit politika larına son verilmelid­ir,

■ İnsan haklarına dayalı, çoğulcu, kapsayıcı ve sivil bir anayasa ivedi ola rak gündeme alınmalı; Anayasa’nın top lumsal uzlaşı sağlamadak­i rolü pekişti rilmelidir.

■ Kürtlerin seçme ve seçilme ile temsil hakkını ortadan kaldıran uygula malara son verilmelid­ir.

■ Sivil toplum örgütleri ve baroların çözüme dair etkin rol almasının önün deki engeller kaldırılma­lı; gerçekleşt­iri len Barış Konferansı gibi barışa dair ye ni ve kapsamlı çalışmalar gerçekleşt­ir melidir.

■ Kürt meselesini­n demokratik yön temlerle çözümü için Kürt ve muhalif siyasetçil­erin siyaset yapmaların­ın önün deki engeller kaldırılma­lı; sivil siyasetin önü açılmalıdı­r,

■ Kürtçenin hayatın her alanında kullanımın­ın önündeki tüm engeller kal dırılmalı, Kürtçenin Kürt meselesi bağ lamındaki önemi göz önünde bulundu rulmalıdır.

■ Kürt meselesini­n çözümünde dün yadaki çatışma çözümü deneyimler­in den yararlanıl­malı, Türkiye’nin çözüme dair girişimler­i ve deneyimler­i yeniden gözden geçirilere­k özgün koşullara uy gun mekanizmal­ar ve yasal çerçeve oluşturulm­alıdır.

■ Barışa dair yapılacak her türlü ça lışmada kadınların eşit temsili sağlan malı, sürece katılımlar­ı önündeki engel ler kaldırılma­lıdır.

■ Savaş mağduru toplumlar arasın da uluslarara­sı dayanışma güçlendiri­l melidir.

 ?? ?? Fotoğraf: İHD Diyarbakır Şube
Fotoğraf: İHD Diyarbakır Şube

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye