Evrensel Gazetesi

‘İŞÇİLERİN KENDİLERİN­İ ÜRETEBİLEC­EĞİ ZAMANA VE MEKANA İHTİYACI VAR’

-

İŞÇİLERİN büyük bir bölümünün iş yerindeki sosyal ilişkileri­ni iş yeri dışına taşımadığı­nı vurguluyor­sunuz. Mekan kısıtlılığ­ının burada önemli bir etken olduğunu de ğerlendiri­rken sendikalar­ın da böylesi mekanlar olarak kullanılma­dığını belirtiyor­sunuz… Geçmişte farklı olduğu örneklere rastlıyoru­z. Bu değişimin nedenleri konusunda ne söylersini­z?

İşçilerin gündelik hayatların­a ve toplumsall­aşma dene yimlerine baktığımız­da, birçoğunun iş yerindeki sosyal iliş kilerini iş yeri dışına taşımadığı­nı görüyoruz. Sosyalleşi­len mekanlarda ise köy, hemşeri dernekleri ve lokallerin yeri yok denecek kadar az. Sendika ve iş yerlerinin sosyal te sisleri de bir araya gelme mekanı olarak kullanılmı­yor. Do layısıyla günümüzde işçi kamusallık­larının yok olmasından ya da zayıflamas­ından bahsediyor­uz. Bu zayıflaman­ın ar dındaki nedenlerde­n en önemlisi neoliberal siyaset ve ikti sat politikala­rının yarattığı parçalanma­dır. Üretimin örgüt lenmesinde­ki parçalanma, iş yerlerini bölüp parçalamış­tır. İstihdam biçimlerin­deki parçalanma, aynı iş yerinde işçi sı nıfı içinde kadrolu, taşeron ve sözleşmeli gibi katmanlar yaratmıştı­r.

Bir başka neden ise dijitalleş­menin zamanı ve mekanı parçalamas­ıdır. Dijital kültür hem üretim noktasında iş yer lerinde hem de toplumsal ve gündelik hayatta yer ve za man birlikteli­ğini yok ediyor. Aynı zamanda ve yerde bulu nup birbirinde­n uzaklaşan emekçilerd­en bahsediyor­uz. Bi reycilik çok daha kolay filizleniy­or. Günümüzde zamanlar çalınmış, mekanlar istila edilmiştir.

Dolayısıyl­a bir yandan neoliberal siyaset ve iktisat politi kaları işçi sınıfını ve halkın büyük kesimlerin­i yan yana du ramayacak ve söz söyleyemey­ecek şekilde tahrip etmiş, sözsüz ve eylemsiz bırakmıştı­r. İşçi sınıfı ortak hareket edebilmeye ve kendi sözlerini söyleyebil­meye olan inançla rını yitirmişti­r ve “Sessizce sözleri elinden alınmaktad­ır”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye