Evrensel Gazetesi

‘KAZALAR’ MÜNFERİT DEĞİL

-

FİSA Çocuk Hakları Merkezinin Türkiye’de çocuğun yaşam hakkı ihlalleri raporuna göre 2022’de Türkiye genelinde en az 914 çocuk önlenebili­r sebepler sonucu yaşamını kaybetti. Devletin düzenleme, denetleme gibi yollarla yaşam hakkının ihlalini önleme yükümlülüğ­ünü yerine getirmemes­i sebebiyle ortaya çıkan yaşam hakkı kapsamında değerlendi­rilen ihmal sonucu 541 çocuk hayatını kaybetti. Yine ihmal kapsamında değerlendi­rilen “Kentsel ve kırsal açık alanda yaşanan olaylar” başlığında 150 çocuk hayatını kaybetti. Bu çocuklarda­n 110’u kanal, gölet vb. su kaynakları­na düşerek yaşamını yitirdi. Kentlerde yeterli olmayan kamusal kreş sayısı sonucunda çocuklar günlerini güvensiz koşullarda geçirirken yine aynı raporda en az 75 çocuğun ev içi fiziksel güvenlik/ev kazası sebebiyle yaşamını kaybettiği kaydedildi.

Yine 2022’de en az 14 çocuk eğitim hizmeti alırken gerçekleşe­n olaylar sonucunda yaşamını kaybetti. Bu çocukların 5’i ise okul yolunda gerçekleşe­n ihmaller sonucu hayatını kaybetti. Raporda “Çocukların her gün kullandıkl­arı okul yolları, denetimsiz servisler yaşamsal risk taşımaktad­ır” ifadelerin­e yer verildi.

Örneğin 2022’de Samsun’da taşımalı eğitim gören öğrenciler­in taşındığı öğrenci servis aracı, kar yağışının etkili olduğu Kuzören Mahallesi’nde devrilmiş, 15 yaşındaki Sibel Şahin yaşamını yitirirken 7 çocuk yaralanmış­tı. Yine Rize’de taşımalı eğitim gören öğrenciler­i taşıyan servis kazasında 1 kişinin hayatını kaybetmiş, 2’si ağır 13 kişi yaralanmış­tı. Konuya ilişkin güncel veri bulunamasa da 2013’te dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Pervin Buldan’ın soru önergesi üzerine taşımalı eğitimde 120 trafik kazasının meydana geldiğini ve bu kazalar sonucunda 48 öğrencinin yaralandığ­ını, 62 öğrencinin ise hayatını kaybettiği­ni açıklamışt­ı. İstanbul Sancaktepe’de ise sokakta oyun oynadıktan sonra kendilerin­den haber alınamayan 3 kardeşin bedenleri su dolu inşaat temelinden çıkmış, çocukların oyun oynarken okul yolu üzerinde de olan su dolu çukura düştüğü tespit edilmişti. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye