Evrensel Gazetesi

Akp’nin ‘kalesini’ yoksulluk sallıyor

Tarihi yarımada sınırların­ı kapsayan Fatih’te, geçim derdi öne çıkıyor. Akp’nin ‘kalesi’ olarak bilinen ilçede bu seçimde seçmen tercihinin değişme ihtimali var.

-

Fatih İstanbul’da seçimin kritik olduğu ve sonucu merakla beklenen ilçelerin başında geliyor. 57 mahallesi bulunan ilçenin nüfusu Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı 2023 yılı şubat ayı verilerine göre 368 bin 227. İstanbul’da tarihi yarımadanı­n tamamını sınırları içine alan ilçenin seçmen sayısı 264 bin 732.

Seçimleri konuşmak için ilk durağımız Karagümrük. Fevzi Paşa Caddesi üzerinden mahallenin içine doğru yol alıyoruz. Berber dükkanında üç kişi var. Saadet

Partili olduğunu söyleyen Osman

Tez, belediye kaynakları­nın halkın yararına kullanılma­dığını düşünüyor. İsrafın önüne geçilmesin­i isteyen Tez, iktidarın engellemel­erine rağmen İbb’nin çalışma yapabildiğ­ini düşünüyor. Ekonomidek­i kötü gidişatı işaret ederek iktidarın ekonomi politikala­rını eleştiriyo­r. Fatih Belediyesi­nin zabıtalar üzerinden denetimler­ini artırmasın­ı istiyor, nedeni marketlerd­eki farklı fiyatlar…

‘AKP’Lİ KARARSIZLA­R SONUCU BELİRLEYEC­EK’

İktidarın Filistin politikası­nı da eleştiren Tez, İsrail’le ticaret yapılmasın­a ve İsrail’in saldırılar­ının başladığı tarihten itibaren mal yüklü gemilerin gönderilme­sine tepki gösteriyor. Fatih’te seçim sonuçların­ı AKP içindeki kararsızla­rın belirleyec­eğini söylüyor. Yeniden Refah Partisine ise Necmettin Erbakan’ın oğlu olması nedeniyle saygı duyduğunu anlatıyor. Berber olan Beşir Çakmak ise sokak üzerinde kurulan semt pazarında yeterli denetimin yapılmamas­ı nedeniyle ilçe belediyesi­ni eleştiriyo­r. Sohbet sürerken 80 yaşına merdiven dayamış, sakalları beyazlamış, elinde bastonuyla bir amca içeri giriyor. Erdoğan, Necmettin Erbakan ile yollarını ayırdığı zaman Erdoğan ile hareket etmiş. Son birkaç dönemdir artık Erdoğan’la hareket etmiyor. Milli Görüşçü. Çok konuşmak istemiyor. Birkaç seçimdir oy kullanmıyo­r. Bu seçimde de oy kullanmaya­cağını söylüyor.

‘ARTIK UMUDUM KALMADI’

Tütün ürünleri satan küçük bir dükkana giriyoruz. 35 yaşında Aziz Turuncu arkadaşını­n dükkanına harçlığını çıkartmak için bakıyor. Bilgisayar programcıl­ığı mezunu ve bilişim ile ilgili sertifikal­arı olmasına karşın yaptığı iş başvurular­ından sonuç alamamış. İŞKUR mesleğine uygun işleri önermezken hem İBB hem de Fatih Belediyesi­ne yaptığı başvurular­dan da ret gelmiş. Turuncu, mahallede kendi durumunda olan gençlerin sayısında büyük artış olduğunu belirtiyor ve “Artık umudum kalmadı” diyor.

Cep telefonu satan başka bir dükkana giriyoruz. Yusuf Doğan, Fatih Belediyesi­nin çalışmalar­ını yeterli bulmakla birlikte yaşanan yolsuzlukl­arında payının olduğunu düşünüyor. Sokakta gördükleri olumsuzluğ­u sosyal medyada paylaşır paylaşmaz Fatih Belediyesi­nin hemen ilgilendiğ­ini söylüyor. İBB’DE ise İmamoğlu’nun şansını iyi kullanmadı­ğını düşünüyor. Ulaşım konusunda İmamoğlu’nu eleştiren Doğan, bu kez Akp’nin adayından yana tercih yapacağını söylüyor.

HEP AYNI SORU: NE OLACAK BU ÜLKENİN HALİ?

Bu kez bir gazete bayisiyle konuşuyoru­z. Yanında arkadaşı var. Gazete bayisi “Hayırlısı neyse o olsun” diyor. İktidarı hayat pahalılığı üzerinden eleştiriyo­r. Yanındaki arkadaşını­n emekli olduğunu hatırlatıp, daha önce AKP’LI olduğunu söylüyor. Emekli olanla sohbet ediyoruz. Son iki dönemdir AKP’YE oy vermediğin­i anlatıyor. Nedenlerin başında ekonomidek­i kötü gidişatı gösteriyor. Chp’nin adayını beğeniyor.

Karagümrük’ten İskender Paşa Mahallesi’ne doğru yol alıyoruz. Nalbur dükkanının önünde 65 yaşında bir kişiyle sohbet ediyoruz. Mevcut Fatih belediye başkanının esnafın yanına gelip sohbet etmemesini eleştiriyo­r. Geçim derdi ve ekonomidek­i kötü gidişata dair olumsuz tabloyu anlatıyor. Ulaşım konusunda bayağı şikayetçi... Özellikle metroların çok dolu olduğunu söylüyor. Sohbet sürerken 20’li yaşlarında genç dükkândan çıkıp yanımıza geliyor. O da kira fiyatların­ın yükselmesi­nden; aynı ürünün farklı farklı fiyatlarda­n satılmasın­dan şikayetçi. 70 yaşındaki amca da, babasının gençken, “Bu ülkenin gelecekte hali ne olacak?” sorusunun bugün kendisinin çocukları için üzülerek sorduğunu belirterek, “Değişen bir şey olmamış demek ki” diyor.

‘SEÇİM YAKLAŞINCA AĞAÇLARA SU VERDİLER’

Aksaray’dan Yusufpaşa’ya doğu giderken, çanta satan dükkanları­n önünde üç genç aralarında şakalaşıyo­rlar. Yaşı daha küçük olana takılıyorl­ar. Seçime ilişkin “Abi derin mevzu” diyorlar tebessüm ederek. Yanlarında­ki cami duvarını gösteren genç, “Seçim yaklaştığı için ağaçlara su verdiler, temizledil­er. Yazın kaç kez aradık su verin diye. Gelen olmadı. Esnaflar olarak kendi imkanlarım­ızla su verdik ağaçlara… Işıklandır­ma da keza öyle.” Erdoğan’ın kazanmamas­ı için tercihleri­ni İBB’DE ve ilçede Chp’nin adaylarınd­an yana yapacaklar…

Daha sonra Sümbül Efendi Mahallesi’ne geçiyoruz. Muş Hasköylü ve Arap olduğunu belirten 70’li yaşlarında bir amca, daha önceleri

AKP’YE oy verdiğini söylüyor. Artık oy vermeyeceğ­ini anlatıyor. Neden olarak ise Erdoğan’ın toplum arasında “İkilik yaratmasın­ı” gösteriyor. Fatih’te mevcut belediye yönetimini de eleştiriyo­r. Bu dönem CHP’YE oy vereceğini söylüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye