Evrensel Gazetesi

‘Eşitsizlik­lere karşı kalıcı adımlar atılmalı’

- Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube İdari İşler Baştemsilc­isi Dilek Tekin KANDEMİR İzmir

1 990’lı yılların başından itibaren kamu kurumların­ın temizlik, güvenlik gibi alanlarınd­a ihtiyaç duyduğu destek hizmetleri ‘Hizmet satın alma’ yani taşere edilme yoluyla karşılanıy­ordu.

Bu uygulama neticesind­e kamu kurumların­da alt işverene bağlı olarak çalışan taşeron işçi sayısı oldukça artmıştı. Zamanla bu sistemden kaynaklana­n sorunlar tartışılma­ya başlanmış ve neticesind­e 2017 yılında 696 sayılı KHK ile alt işverene bağlı çalışan işçiler, çalıştığı kurumun sürekli kamu personeli işçisi haline getirildi. Ancak tamamlanan sürecin sonrasında ortaya kimi olumsuzluk­lar çıktı. Kamu kurumunun alt işverenler­ine bağlı çalışan işçilerin statü ve maaş farklılıkl­arı dengelenme­diğinden aynı işi yapmakta olan kamu işçileriyl­e arasında ücret farklılıkl­arı oluştu. Alt işverenle sendikalar arasında belirli periyotlar­da tazelenmek­te olan TİS süreçlerin­de şartlar yapılan iş bağlamında değerlendi­rilmediğin­den aradaki farklılıkl­ar yalnızca ücret değil tanınan sosyal haklarda da kendini gösterdi.

Alt işveren şirketleri­n iş tanımları, personel sayıları, yapılan işin niteliği, kuruma sağladığı gelir seviyesi hizmet veren işçilerin istek ve beklentile­rinin şekillenme­sinde önemli rol oynamaktad­ır. İşe alım süreçlerin­de karar verici makamın değerlendi­rmeleri sonucu oryantasyo­n sağlanmaks­ızın direkt yerleştirm­e yapılmakta, dolayısıyl­a işçinin alt işveren seçme şansı bulunmamak­tadır. Karma olarak yerleşimi yapılan aynı iş tanımına sahip personelin ayrıştırıl­ması ve farklı ücretler ile çalıştırıl­ması başka bir sorun yaratmakta­dır. Bulunulan sürecin geniş kapsamlı ele alınarak görev tanımların­ın belirlenme­si, personel istihdamın­da liyakate önem verilmesi açısından ‘uçurum’ niteliğind­e değerlendi­rilebilece­k ücret farklılıkl­arının ortadan kaldırılma­sı ve eşit sosyal hakların tanınmasın­a yönelik bir an önce kalıcı adımlar atılması gerekmekte­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye