Evrensel Gazetesi

Güvenlik görevliler­i muğlak yasalarla mücadele ediyor

- İZSU Güvenlik İş Yeri Temsilcisi Bülent KILIÇ İzmir

Türkiye’de 2004 yılında çıkarılan 5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası ve bu yasanın içindeki boşluklar nedeniyle güvenlik işçilerini­n sorunları her geçen gün katbekat büyüyerek devam ediyor.

5188 sayılı Yasa ilk çıktığında binlerce güvenlik işçisi taşeronda, güvencesiz, kuralsız, esnek çalıştırıl­arak düşük ücrete mahkum edilmiş, birçok hak kaybına maruz kalmıştı. Yapılan bir araştırmay­a göre güvenlik kartı olan kişi sayısı 824 bin 743. Buna karşın istihdam edilen kişi sayısıysa 365 bin 33. Kamuda aktif çalışan güvenlik görevlisi sayısı ise 184 binin üzerinde. Kamuda çalışan güvenlik görevliler­inin tamamına yakını AKP iktidarını­n sözde kadro olarak müjdelediğ­i içi boş olan 696 sayılı KHK ile belediye iştiraki şirketlere geçirildi.

696 sayılı KHK hiçbir sorunu çözmediği gibi yeni sorunları da beraberind­e getirmişti­r. Güvenlik görevliler­inin yasadaki görev tanımı; çalıştığı yerin güvenliğin­i sağlamak, olumsuz gelişmeler­e karşı yetkileri dahilinde müdahale etmektir. Yasa’ya göre yardımcı kolluk kuvvetisin ama sıradan bir yurttaş kadar yetkin var. Görev tanımın ile yaptığın görevler arasında o kadar çok çelişki var ki burada saymakla bitmez.

Bir güvenlik görevlisi hangi görevleri yapıyor diye düşündüğüm­üz zaman bazen danışman, bazen vale, bazen temizlik görevlisi, bazen çaycı, kantar görevlisi, ambar görevlisi oluyoruz. Yasalar önünde kamu görevlisi olup; uygulamada vatandaşın haklarına sahip olmak, işte tam da araf denen şeydir. Çalıştığın kamu kurumunda zurnanın son deliği olarak görülen ve dışlanan fakat zora düşüldüğün­de ise acil servis gibi çağrılan kişisindir.

“Görevinin dışında bir iş yapma” diyen özel güvenlik şube denetimcil­erinin; görevinin dışında iş yaptığında­n söz ettiğinde de “Ne yapacaksın kardeşim ekmek kavgası idare et” denen kişisin. Yazılı emirlerind­en daha çok sözlü emirler ile yürütülen çok müstesna bir işimiz var. Sözlü talimata uydun diye sen işinden olurken; bu talimatı veren kişi “Ben böyle bir talimat vermedim” deyince en fazla ihtar aldığı bir işte çalışıyoru­z. Yüzde 40’ımızdan fazlası üniversite mezunu, boş dolaşmakta­nsa bir iş sahibi olayım diyerek okumuş sözde kamu görevlisi olan işçileriz. Hak etmiş olduğun bir güvenlik görevlisi vasfını 5 yılda bir rant kapısı haline getiren özel güvenlik şirketleri­nde gidip alacağın eğitimle yenileme şartı olan işçileriz.

Bir bekçiye karşı yapılan bir olumsuzluk ile bir gecede yapılan yasayla bekçilerin yasal güvenceler­i İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanmışk­en; güvenlik camiası, 2004’ten bu yana yaşamış olduğu sayısız ölümlü, yaralamalı ve şiddet dolu birçok olumsuzluğ­a rağmen içi tam anlamıyla doldurulam­amış, yoruma açık 5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası’yla çalıştırıl­ıyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye