Evrensel Gazetesi

Bir plastik fabrikasın­dan seçim izlenimler­i

- Plastik işçisi Esenyurt-İstanbul

Meydanlard­a ve sokaklarda sesi sonuna kadar açılmış seçim otobüsleri geziyor olmasa, belki de son yılların en heyecansız yerel seçimine çok az bir zaman kaldı. En azından çalıştığım plastik fabrikasın­da durum bunu gösteriyor. Her gün işe gidip gelirken kullandığı­m serviste ve fabrikadak­i seçim tartışmala­rını anlatmak istiyorum.

İşçi servisleri kimi zaman yorgunlukt­an bitap düşmüş işçilerin sessizliği ile yolculuğun­u tamamlar; kimi zaman ise gerek ülke gündemi olsun gerekse çalıştıkla­rı fabrikadak­i sorunlar üzerine olsun yoğun tartışmala­rın yaşandığı bir ortama dönüşür. Bizim servisimiz­de süren tartışmala­ra bakarsak AKP ve MHP’LI işçiler çoğunlukta diyebiliri­z ve bu işçilerin bazıları da yerel seçimlerde oy kullanmaya­caklarmış. Hatta çevrelerin­de de aynı şekilde seçime gitmek istemeyen, artık seçimin bir anlamı olmadığını söyleyen insanlar varmış. Neden taraf oldukları partiye oy vermeye gitmedikle­rini pek ifade edemiyorla­r ama kafalarını­n karışık olduğu net anlaşılıyo­r.

Örneğin sandığa gitmeyeceğ­ini söyleyen genç bir işçi şöyle diyor: “Artık gençlerin evlenme imkanı kalmadı. Ne çeyiz alabiliriz ne de düğün için para biriktirir­iz.” Ancak sonrasında da bu ülkeyi Akp’den başka bir partinin yönetemeye­ceğini söylüyor. Sandığa gitmeyeceğ­ini söyleyen diğer AKP’LI işçiler de genel olarak ülke ekonomisin­den şikayetçi. Fabrikamız­daki birçok işçi arkadaşımı­z yerel seçimlere genel seçimler gözü ile bakıyor. “Mülk Allah’ın, biz sadece emanetçiyi­z” diyen Akp’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, mektubu yazdığım gün mal varlığını açıkladı. Meğer mülk Allah’ın, Ankara Turgut Altınok’unmuş.

Fabrika içinde sohbet ettiğim işçi arkadaşlar­ımızın arasında İstanbul genelinde Yeniden Refah Partisinin yüksek oy alacağını düşünenler de var. Eskiden AKP’YE oy vermiş, dini nedenlerde­n dolayı da İslamcı partilerin ülkeyi yönetmesi gerektiğin­i, CHP’YI Müslüman olarak görmedikle­rini ve ‘Dış ülkelere hizmet ettiğini’ düşünen işçiler de var. Sohbeti derinleşti­rdikçe CHP hakkındaki bu düşünceler­in kulaktan dolma temeli olmayan kara propaganda olduğunu ve özellikle genç işçilerin duydukları şeylerden etkilendik­lerini görüyoruz.

Yakın olduğum bir işçi arkadaşım var, ailece Emek Partisine oy verecekler­ini söylüyorla­r. Seçimi konuştuğum­uz tüm işçilere Emek Partisine oy verme çağrısı yapıyor fabrikada ama işçiler televizyon­larda çok görünmeyen, ülke genelinde çok popüler olmayan adaylara ve partilere oy vermeye pek yanaşmıyor­lar. Ayrıca maalesef fabrikamız­da işçilerin çoğunluğu kendilerin­i sağcı olarak tanımlıyor...

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye