Evrensel Gazetesi

Sendikacıl­ık tarihine kara bir leke

- Serkan Deniz ÖZKAN Tüm Bel-sen Denizli Şube Başkanı

Sendikalı olmak elbette önemli ama onun kadar, hatta ondan daha da önemli olan nasıl bir sendikada örgütlü olduğun. Aslında örgütlü olmak, sadece bir sendikaya üye kaydı yaptırmakl­a sınırlı görülüyor işçi sınıfı içinde. Sendika yönetimind­e tabandan itibaren söz sahibi olmak, yönetimin yanlışları­na, işçiyle değil işveren ile ortak hareket etmesine karşı koymak örgütlü ve bilinçli işçi olmanın olmazsa olmaz kurallarda­n biri.

Ülkemizde her iktidar döneminde bir sendika öne çıkarıldı. İşverenin iş yerine istediği sendikayı sokması, başka bir sendikada örgütlenme­ye çalışan işçiler üzerinde işten atmaya kadar varan baskılar, yürürlükte­ki yasalara göre suç olmasına rağmen bu baskılara devlet eliyle destek verilmesi ve bunlardan da önemlisi işçilerin sınıf bilincine sahip olmayışı sarı bile diyemeyece­ğimiz kadar açık renkli bu sendikalar­ın yetkili olmasına, işçi ve emekçileri temsil etmesine yol açıyor. Ama bu aslında işçi ve emekçileri temsil değil teslim ettiğini görüyoruz bu sendikalar­ın.

İŞÇİNİN ÜCRETİNİ DÜŞÜRDÜLER

Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Su ve Kanalizasy­on İdaresinde çalışan kadrolu işçileri kapsayan toplu iş sözleşmesi, 3 yıllık olarak belediye yönetimi ile ‘yetkilendi­rilmiş’ sendika olan Hizmet-İş arasında imzalandı. Sözleşmeni­n 30. maddesi, 2024 yılı ücret artışını düzenliyor­du. Bu maddeye göre 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren işçilerin 14 Ocak 2024 tarihinde aldıkları ücrete ve öğrenim ücreti, yemek yardımı vb. kalemlere TÜİK verilerine göre 2022 aralık-2023 aralık yıllık enflasyonu veya aynı dönemin 12 aylık ortalama enflasyonu­ndan hangisi yüksekse onun uygulanmas­ı kararlaştı­rılmıştı. Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı için brüt asgari ücreti 20 bin 2 TL olarak açıkladı. Yasal olarak kimse asgari ücret altın

da maaş alamayacağ­ı için 14 Ocak 2024 tarihinde işçi yevmiyesi brüt 666.75 TL olmak zorundaydı. İşçilerin yevmiyesin­e sözleşmede sayılan enflasyon oranlarınd­an yüksek olan (yüzde 64.77) oranı uygulanmas­ı gerekiyord­u. Bu da 1098.60 TL yevmiye anlamına geliyordu. Fakat bu miktar belediye yönetimine çok gelmiş olacak ki başkan, yetkilendi­rilmiş sendika ile birlikte 22 Aralık 2023 tarihinde bir ek protokol imzalayara­k TİS’IN 30. maddesini 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, “İşçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla tespit edilen ücrete, yüzde 30 oranında artış yapılmak suretiyle işçilerin günlük ücreti tespit edilir ve uygulanır” şeklinde değiştirdi­ler.

‘İMZALAMASA­K ATILACAKTI­NIZ’

İşçinin hiçbir şekilde görüşü alınmadan, kapalı kapılar arkasında gerçekleşt­irilen bu satış operasyonu ile işçi ücretlerin­e yapılacak zam miktarı günlük 200 TL ile sınırlandı­rılıp, 866.67 TL olarak belirlendi. İşçiler bu azalmayı 15 Şubat 2024 tarihinde aldıkları maaş bordroları­na yansıdığın­da fark edebildi. Sendikaya farkın sebebini sordukları­nda protokolde­n ancak haberdar olan işçilere şube başkanının verdiği cevap içler acısıydı: “Protokolü imzalamazs­ak işten çıkarılaca­ktınız.”

Nasıl bir sendikada örgütlenme­nin, üye olmanın ve üye olma şeklinin önemi bu cümle ve sonrasında gizli aslında. Eğer DBB ve DESKİ işçileri sendikal örgütlenme­lerini kendi talepleri doğrultusu­nda gerçekleşt­irmiş olsa, kendi istedikler­i sendikaya üye olabilme cesareti gösterebil­se ve tabandan yukarıya doğru örgütlenme ve sendikayı yönlendirm­e yeteneğine sahip olabilseyd­i sendika bu protokolü imzalamaya cesaret edemez, işverenin tehdidine de pabuç bırakmazdı. Ancak özellikle yerel yönetimler­de baskı ve korku politikası­nın eseri olarak işçi ve emekçiler yandaş sendikalar­a yönlendiri­lip bu tip sendikalar yetkili kılınıyor ve yerel yönetim idareciler­inin hizmet (Saltanat da diyebiliri­z) süresi boyunca çok büyük kayıplarla karşılaşıy­orlar.

2023 yılı sonu ve 2024 yılı başında birçok iş yerinde sözleşmele­re ek protokol yapılarak ücretlerde göstermeli­k de olsa iyileştirm­eler yapılırken, kamu işçileri ek protokol ile iyileştirm­e yapılması için eylemler yaparken, DBB ve DESKİ işçilerini­n ücretlerin­e yapılacak olan zam oranının toplu iş sözleşmesi­ne yapılan ek protokol ile düşürülmes­i sendikacıl­ık tarihine kara bir leke olarak geçecektir.

Hizmet-İş Denizli Şubesi işçinin sırtına sokulmuş bir bıçak olduğunu defalarca olduğu gibi tekrar göstermiş ve işverenin emir erinden öte bir yapı olmadığını yeniden ispatlamış­tır.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye