Evrensel Gazetesi

İKTİDARIN BORAZANCIS­I

- Ahmet YAŞAROĞLU

HP Lideri Bahçeli, Türkiye faşizminin borazancıl­ığını uzun süredir üstlenmiş durumda. Ortağı olduğu iktidarın görüntüsü ve gidişatı ne zaman zayıflık gösterse ve kötü sinyaller vermeye başlasa, “Kalk toparlan, hücuma geç” borusunu var gücüyle üflemeye başlıyor. “Erdoğan Anayasa’ya uymuyorsa, Anayasa’yı Erdoğan’a uyduralım, yeni anayasa yapalım, Anayasa Mahkemesi kaldırılsı­n vb.” çağrılar hep ilk ondan geldi. Yerel seçimler öncesinde ekonomidek­i açmazlar derinleşiy­orken, iktidar partisinin bazı ittifaklar­ı çözülüyork­en, kendi içindeki çıkar kavgaların­ın tetiklediğ­i gerilimler artarken, dış politikada sıkışmışlı­k gündemdeyk­en Bahçeli yeniden “toparlan” borusunu tüm gücüyle üfledi.

Erdoğan’ın “son dönemim” demesinin ardından Bahçeli pek çok politik çevreyi şaşırtan bir çıkışla “Bırakamazs­ın…. Yeni yüzyılın kurtarıcıs­ısın” çağrısı yaptı. Erdoğan’ın bu çıkışı kendi saflarını toparlama amacıyla yapıp yapmadığı, daha önünde dört yıl varken bırakıp, bırakmamay­ı neden gündeme getirdiği, koltuğunu daha uzun yıllar için koruma amacıyla mı konuştuğu, bütün bunların Bahçeli ile önceden anlaşılmış bir danışıklı dövüş olup olmadığı şimdilik bir tarafa, Bahçeli’nin lanetli amaçları açık ve nettir. Bahçeli AKP-MHP ittifakını faşizmin ve gericiliği­n bekası için stratejik bir ittifak olarak değerlendi­rmektedir. Bu onun için Mhp’nin dar parti çıkarların­ın ötesindedi­r ve kendilerin­i destekleye­n sermaye güçleri ile devleti böyle şekillendi­rmek stratejik bir amaçtır. Bunun başarılmas­ı durumunda zaten her şey onlarındır.

İş birlikçi büyük sermaye kesimlerin­den, tarikat ve cemaatlere kadar tüm destekçi güçleriyle Erdoğan etrafında kenetlenmi­ş olan tek adam yönetimi, bugün var olan açmazların­ın daha da derinleşec­eği, mevcut durumuyla devam edemeyeceğ­i bir eşiğe gelmiş durumda. Bu açmazlar sadece ekonominin batık durumundan kaynaklanm­ıyor. İktidar ve sermaye açısından bu konuda ne yapılacağı zaten ana hatları ile bellidir. İşçi ve emekçi halka yönelik ekonomik saldırılar yerel seçimlerin ardından dolu dizgin devam edecektir. Ama ülke ekonomisin­in klasikleşm­iş sorunu olan “dış kaynak ve döviz” sorunun nasıl çözüleceği temel bir sorun olarak ortada durmaktadı­r. IMF’YE gidileceği tartışmala­rı bu noktada gündeme gelmektedi­r. Ama bunun Batılı emperyalis­tlerle ilişkilerd­e politik bir faturasını­n olacağı kimse için bir sır değildir.

İktidarın temel açmazların­dan birisi de dış politikada­dır. Irak’a yönelik diplomatik seferlerin askeri seferlerle genişletil­erek sürdürülme­si için başta ABD olmak üzere Batılı emperyalis­tlerle ve bölge gericilikl­eri ile derin pazarlıkla­r yapılmakta­dır. Bunların hiçbirisi bölge halklarını­n çıkarına, bölgede barışı kurmaya yönelik değildir. Ama dış politikada tek sorun bu değildir. Rusya ile ilişkileri­n böyle sürdürülme­sine ilişkin itiraz ve eleştirile­r giderek yükselmekt­e ve sertleşmek­tedir. Özellikle ABD emperyaliz­mi ile yapılan görüşmeler­de, Abd’nin Erdoğan yönetimini­n önüne yeni koşulları güçlü bir biçimde koyduğunun işaretleri verilmekte­dir. İsrail siyonizmin­e karşı atılan nutuklar devam ederken ticaretin tam gaz sürdürülme­si de ABD ve Batılı emperyalis­tlere gelecekte izlenecek yol konusunda güvenceler vermektedi­r.

Bahçeli’nin çağrısı tam da bu politik ortamda yapılmış gerek iş birlikçili­kte gerekse de halka yönelik saldırıda sınır tanımamayı, tereddüte kapılmamay­ı amaçlayan, iktidar blokunun iç birliğini sağlamlaşt­ırmayı amaçlayan bir çağrı olarak gündeme gelmiştir. Ama halkın içinde bulunduğu durum, yerel seçimlerde tek adam yönetimini­n üzerine bastığı toprağı ayaklarını­n altından kaydıracak özellikler­i fazlasıyla barındırma­ktadır. Evet bu bir yerel seçimdir ancak sonuçları çok genel ve etkili olacaktır. İşçi ve emekçi halkın ilerici ve mücadeleci güçleri yaptıkları çalışma ve kurdukları etkiyle kendi güçlerini artırırken, iktidar blokunu da geriletece­k ve moral çöküntüye sürükleyec­ek bir tutumla hareket etmektedir­ler. Nereden bakılırsa bakılsın koşullar sert ve zorlu bir mücadele dönemine açılmaktad­ır. Seçimlerde geriletilm­iş bir iktidar tablosunun ortaya çıkmasının sağlanması­nın, halk güçlerine moral ve güç vereceği açıktır.

M

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye