Evrensel Gazetesi

Kayyumlar son bulsun, barışın yolu açılsın!

-

DİYARBAKIR, Amed Newroz mitingleri, hep dönemin en görkemli mitingleri olur ve dönemin özellikler­i alandaki taleplerde, sloganlard­a kendisini yansıtır.

31 Mart yerel seçimleri öncesine denk gelen bu Newroz kuşkusuz seçimin de havasını içeriyor ama Newroz’un talepleri sadece seçime sığmayacak kadar büyük.

Sabah burada yağmurlu bir hava vardı ve Newroz alanına ulaşmak için epey dolanmak gerekti. Basının girdiği bölümden alana ulaşmak için bile iki ayrı aramadan geçiyorsun­uz. Alana girdikten kısa bir süre sonra yağmur durdu ve hava güneşlenme­ye başladı. Alanda konuştuğum­uz DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Ayşe Serra Bucak Küçük’e bu Newroz için mesajını sorduk. Yaklaşan seçimleri hatırlattı ve “31 Mart’ta sandıktan çıkacak halkın iradesine saygı gösterilme­sini bekliyoruz. Barış ise her zaman Newrozları­n ortak dileğidir” dedi. Diğer Eş Başkan Adayı Doğan Hatun da, aynı şekilde dokuzuncu yılına giren kayyumları­n artık bu seçimle birlikte son bulmasını istedikler­ini ifade ederek, “Ortadoğu’ya, Türkiye’ye ve dünyaya barış gelsin” ifadelerin­i kullandı. Hatun, cezaevleri­nde tecrit uygulaması­nın son bulmasını istedikler­ini de vurguladı.

Emek Partisi

Genel Başkanı

Seyit Aslan da genel merkez ve bölge örgütü yöneticile­riyle birlikte alandaydı.

Aslan, halkın iradesini gasbeden kayyum uygulaması­nın son bulmasını isterken, Newroz’un Kürt halkına ve Ortadoğu’ya barış getirmesin­i dilediğini ifade etti. Aslan, Türk ve Kürt emekçileri­n barışın ve demokrasin­in inşasında ortak mücadelesi­nin önemine vurgu yaptı.

DİREN HA DİYARBEKİR DİREN!

Biz Newroz alanını dolaşırken bir yandan da hem Kürtçe türküler hem de “Diren ha, Diyarbekir Diren” diye Türkçe şarkılar, marşlar eşliğinde halaylar çekiliyord­u. Bir süre sonra DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile konuşması merakla beklenen Leyla Zana geldi.

Zana ve Bakırhan protokol bölümünün önünde halaylar çekenlere de katıldılar.

Yapılan konuşmalar­da Öcalan’a uygulanan tecride özel bir vurgunun hakim olduğunu söyleyebil­iriz. Konuşmalar­da, 2017’de Diyarbakır’daki Newroz alanına girerken polis kurşunu ile can veren Üniversite Öğrencisi Kemal Kurkut’a da birçok kez vurgu yapıldı.

ZANA: EVET YİNE GELDİM AMED

Konuşmasın­ı Kürtçe yapan Zana, sözlerine şöyle başladı: “Amed, sen yine mi geldin diyeceksin­iz. Evet yine geldim.” Zana’nın konuşmasın­da en önemli vurgularda­n biri, barışa dair yaptığı şu vurguydu: “Öcalan, 1993 yılında barışın yolunu açtı (ilk ateşkes tarihi). Barışın yolunun yeniden açılması için hazır mısınız?”

Ardından konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürtlerin ulusal birliğinin sağlanması­na vurgu yaparken, barışın sağlanması için sol sosyalist güçlere birlikte mücadele çağrısı yaptı.

BARIŞIN BİR SAHİBİ VAR

Diyarbakır’da hendekler sürecinin ardından sokak gösteriler­ine katılımda bir zayıflık dikkati çekiyordu. Çünkü küçük eylemlerde fotoğrafla­rı çekilenler iş bulmakta güçlük çekmek dahil olmak üzere türlü baskılara maruz kalıyordu. Newroz bu açıdan da çok önemli. Burada insanlar büyük bir kitlenin içinde taleplerin­i haykırabil­menin güvenini de hissediyor. Zor bir dönemin ardından seçimlere gidilen Diyarbakır’da Newroz alanını dolduranla­r hem “Barışın bir sahibi var” sözünü bir kez daha güçlü bir biçimde dile getirdiler, hem de 31 Mart’ta iradelerin­e yeniden pranga vurulmamas­ı için de güçlü bir duruş gösterdile­r.

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Ayşe Serra Bucak Küçük ve Doğan Hatun

(Fotoğrafla­r: Fatih Polat/evrensel)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fatih POLAT
Fatih POLAT
 ?? ?? İZLENİM
İZLENİM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye