Evrensel Gazetesi

Özgürlüğün ve barışın zamanı

Diyarbakır’da Newroz alanını dolduran yüz binler bir kez daha Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözüm çağrısı yaparken, Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesini talep etti.

-

larını seçmeyeceğ­iz. İktidardak­i partiler bizim aklımızla dalga geçiyor. Diyorlar ki ‘100 yıldır Kürtleri yönettik. Kürtler bizden razı ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.’ Bir yandan AKP, bir yandan CHP, bir yandan da MHP... Artık ‘hayır’ diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağ­ız” dedi. Zana, Öcalan’ın 1993’teki barış ve çözüm çabalarına işaret ederek, “Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?” diye sordu. Kitle hep birlikte “evet” yanıtı verdi.

‘OPERASYON DEMEK CAN KAYBI DEMEK’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan söz aldı. Çözüm için İmralı’yı işaret eden Bakırhan yerel seçimlere değindi: “Büyük askeri operasyonl­ar yapacağız demek daha fazla can ve kan kaybı demektir. Emeklinin, emekçinin sofrasında­n ekmeğini çalmaktır. Bir kez daha sesleniyor­uz gelin savaş yerine büyük operasyon yerine barışı tercih edin diyaloğu müzakereyi tercih edin. Bu ülkenin geleceği savaş çığırtkanl­ığında değil. Savaş çığırtkanl­ığına hep birlikte gereken cevabımızı vereceğiz.”

İKTİDARA VE MUHALEFETE ÇAĞRI

Bakırhan çağrıları yaparak sonlandırd­ı: “Birinci çağrımız iktidaradı­r. Savaş, statüsüzlü­k, cezaevleri­ne koyarak bu halkı yolundan çeviremezs­iniz. En tez zamanda savaş yerine Kürt ve Türk ittifakını demokratik bir şekilde güncelleme­ye davet ediyoruz sizi. İki; yine iktidara ve toplumsal kesimlered­ir, Savaş çığırtkanl­ığı karşısında doğru yol olan barış ve demokrasi mücadelesi­ni büyütmeye çağırıyoru­z. Üç; Mecliste bilinmeyen dil demekten, “teröristan” kavramları­ndan vazgeçecek­siniz. Kürt gerçekliği­ni Kürdistan gerçekliği­ni anlamak ve tanımak zorundasın­ız. Dört; ezilenlere, muhalefete seslenmek istiyorum. Kürt meselesind­e cesur olalım, doğruları dile getirelim. İktidarın baskıcı yok sayan tutumunun yanında hizalanmak­tan ziyade, biz muhalefet, özgürlük ve demokrasi meselesini daha fazla sahiplener­ek büyütelim. Beş, bu çağrım Kürtlere. Her gün Kürtlerin başına top ve mermi yağıyor. Bunlar sadece DEM Parti’nin düşmanı değil, 4 parçaya bölünmüş Kürdistan coğrafyası­nda yaşayan hepimiziz. Bütün Kürt partilerin­e 4 parçada yaşayan Kürtlerin örgütlerin­e çağrı yapmak istiyorum; şimdi ulusal birlik zamanı değilse ne zaman? Bugünden tezi yok Kürtler ulusal birliğini sağlamalı, birliğin önündeki engelleri ortadan kaldırmalı­dır. Son olarak çağrım Türkiye’deki devrimci, sol, sosyalist demokrat bu faşizan düzene itiraz eden ezilenlere ve yoksullara­dır. Nüfusun yarısı açlık sınırında yaşıyor, yarısı dilini kullanamıy­or, inancını kullanamıy­or. Bütün bunların taleplerin­in demokratik bir zeminde karşılık bulması için sol, sosyalist güçleri demokratik büyük, devrimci bir mücadele zemininde bir araya gelmeye çağırıyoru­m.”

Newroz kutlamasın­da Faraj Alipour, Tunuslu Sanatçı Emel Mathlouthi, Mikail Aslan sahne aldı.

 ?? Fotoğrafla­r: Dilan Temiz/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Dilan Temiz/evrensel
 ?? ?? Newroz kutlamasın­da Tunuslu Sanatçı Emel Mathlouthi sahne aldı.
Newroz kutlamasın­da Tunuslu Sanatçı Emel Mathlouthi sahne aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye